Pörssisähkön hinta romahtaa, tiistaina se on lähes ilmaista

Syynä viime aikojen valossa poikkeuksellisen matalille hinnoille ovat tuulivoimatuotannon lisääntyminen ja sähkön siirtorajoitukset Baltiassa.

Tuulinen sää tulee tiistaina olemaan yksi niistä syistä, jotka painavat sähkön hintaa alas. Tuulivoimaloita Porissa 11. heinäkuuta.

25.7. 19:32

Pörssisähkön keskihinta tulee romahtamaan tiistaina vain noin 0,7 senttiin kilowattitunnilta, selviää Nord pool -sähköpörssistä. Alimmillaan hinta tulee olemaan alle 0,2 senttiä kilowattitunnilta. Maanantain keskihinta pörssisähkölle oli noin 16,2 senttiä kilowattitunnilta.

Sähkön hinta putoaa tavallisestikin öisin, mutta näin suuri pudotus myös päivähinnoissa on viime aikojen sähköhintojen valossa poikkeuksellista.

Suomen kantasähköverkkoa ylläpitävän Fingridin strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä kertoo, että pudotus tulee johtumaan pitkälti hyvästä tilanteesta tuulivoimatuotannossa.

”Fingridin tuulivoimaennuste näyttää lähes 2 500 megawatin tuotantoa huomenna [tiistaina] päiväsaikaan, ja se on heinäkuun korkein päiväkeskiarvo tuotannossa tähän saakka. Eli ihan tällainen tuulinen kesäpäivä on luvassa”, Heikkilä toteaa.

Hänen mukaansa tuulisuudesta huolimatta huomenna ei tulla pääsemään tuulivoimatuotannon täyteen kapasiteettiin, joka on tällä hetkellä noin 4 000 megawattia.

”Loppuvuoden aikana tilanne tulee paranemaan entisestään, kun tuulivoimaloita tulee valmistumaan lisää. Meidän ennusteemme on, että loppuvuodesta kapasiteetti tulee olemaan noin 5 000 megawattia”, Heikkilä arvioi kasvua tuulivoimatuotannossa.

Tuulivoiman lisäksi tiistain sähkönhintaan tulevat vaikuttamaan rajoitukset Viron ja Latvian välisessä sähkönsiirrossa.

Energiateollisuuden energiamarkkinajohtaja Pekka Salomaa kertoo, että Viron ja Latvian välillä tulee olemaan tiistaina lähes 900 megawatin siirtorajoitus. Yleensä tällaiset rajoitukset johtuvat esimerkiksi huoltotöistä sähköverkossa.

”Sen lisäksi on myös muita Baltian sisäisiä siirtorajoituksia, jotka voivat vaikuttaa sähkön hintaan”, Salomaa toteaa.

”Tämä painaa sähkön hintaa alas meillä, kun Virosta ei pystytä siirtämään sähköä yhtä paljoa eteenpäin. Vastaavasti latvialaiset ja liettualaiset joutuvat maksamaan todella kovaa hintaa sähköstään.”

Nord poolin mukaan Latviassa ja Liettuassa pörssisähkön keskihinta tulee tiistaina olemaan yli 40 senttiä kilowattitunnilta.

”Lisäksi tässä on lomakausi käynnissä edelleen, eli kulutus on suhteellisen vaatimatonta”, Salomaa lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita