Venäläis­turistit kantavat taas rahaa suomalais­yrityksiin, ja poliitikoista se ”tuntuu väärältä” – miten kovien pakotteiden kohteena olevat venäläiset maksavat ostoksensa?

Suomessa pohditaan turistiviisumien kieltämistä venäläisiltä. Pakotteet pakottavat venäläisturistit valmistautumaan. Osa on hankkinut ulkomaisen luottokortin.

Venäläisturisteihin voi jälleen törmätä kesäisessä Helsingissä, kun itärajan koronarajoitukset poistuivat.

27.7. 9:50

Suomen itäraja aukesi venäläisturisteille pitkän pandemiasulun jälkeen aiemmin heinäkuussa. Nyt suomalaispoliitikot pohtivat tosissaan turistiviisumien kieltämistä venäläisiltä. Kiellon ovat toteuttaneet esimerkiksi Viro, Latvia ja Liettua.

”Tuntuu väärältä, että samaan aikaan kun Venäjä jatkaa hyökkäyssotaa, meillä käydään täällä ostos- ja lomareissuilla sieltä hyökkäävästä maasta”, sanoi esimerkiksi hallituspuolue vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne HS:lle maanantaina.

Lue lisää: Venäläisten lomailu Suomessa ”tuntuu väärältä” – Suurimmat edus­kunta­ryhmät kannattavat turisti­viisumien kieltämistä venäläisiltä

Samaan aikaan kun venäläisten matkailusta Eurooppaan käydään poliittista ja eettistä pohdintaa, suomalaisyritykset palvelevat venäläisturisteja turistikohteissa ja jo aiemmin venäläisten suosiossa olleissa myymälöissä.

Venäjään kohdistuu maan Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan vuoksi historiallisen tiukat talouspakotteet. Liiketoiminta esimerkiksi Venäjän keskuspankin kanssa on kielletty ja useat venäläispankit on irrotettu Swift-maksujärjestelmästä.

Länsimaat ovat pyrkineet pakotteilla painostamaan Venäjää lopettamaan sodan Ukrainassa.

Lisäksi Venäjän keskuspankki kertoi maaliskuussa ulkomaisten valuuttojen myynnin rajoituksista. Se tarkoittaa sitä, että ruplien vaihtaminen esimerkiksi euroiksi vaikeutui.

Voisi ajatella, että pakotteet vaikeuttaisivat myös tavallisen venäläismatkailijan elämää, koska matkailu vaatii rahaa. Ainakaan varakkaiden matkailijoiden vauhtia pakotteet eivät näytä hidastavan.

Suomen pankin vanhempi ekonomisti Vesa Korhonen toteaa, että useissa venäläispankeissa on edelleen mahdollista vaihtaa ruplia ulkomaiden valuutoiksi.

”Keskuspankki on määrännyt rajoituksia esimerkiksi siihen, miten paljon ulkomaan käteistä saa nostaa ja viedä maasta kerralla. Matkailijalle summat ovat riittäviä”, Korhonen sanoo.

Viime vuosina venäläisturistien kärkishoppailukohteisiin kuuluneelta Stockmannilta kerrotaan HS:lle, että venäläisturistien maksuissa ei ole ollut ongelmia. Useimmat Stockmannille Venäjältä tulevat asiakkaat maksavat ostoksensa käteisellä. Näin on ollut aiemminkin eli ennen koronavirus­pandemian vuoksi asetettuja matkustus­rajoituksia.

Jonkin verran valmistautumista Suomeen ja muualle Eurooppaan suuntautuvat venäläismatkailijat ovat joutuneet tekemään. Venäjää kohtaan asetetut pakotteet näkyvät siinä, että venäläisiä luottokortteja ei edes ole yritetty näyttää kassoilla.

Useat länsimaiset maksukorttiyhtiöt ovat lopettaneet venäläisasiakkaiden palvelemisen itsenäisesti, eivät siis pakotteiden johdosta. Ainakin Visa ja Mastercard ovat kertoneet keskeyttävänsä toimintansa Venäjällä.

”Isoimmat ulkomaiset korttiyhtiöt ovat lopettaneet toiminnan Venäjän-suuntaan, mutta eräitä muita maksukortti­yhtiöitä on. Ainakin varakkaammat venäläiset ovat hakeneet kortteja esimerkiksi Kazakstanista tai Armeniasta”, Korhonen sanoo.

Entisten Neuvostoliiton maiden lisäksi venäläiset ovat turvautuneet muihin tahoihin, jotka eivät katkaisseet taloussuhteitaan Venäjään. Stockmannilla useat matkailijat maksavat ostoksensa esimerkiksi turkkilaispankin tai kiinalaisen China Union Payn luottokortilla.