Saudi-Arabia rakentaa keskelle aavikkoa maailman pisintä rakennusta – tältä futuristinen ökykaupunki näyttäisi

The Line rakentuu osaksi Neom-talousaluetta, josta kaavaillaan Saudi-Arabian keinoa irtautua öljyriippuvuudesta. Hankkeen ensimmäinen vaihe valmistuu arviolta vuoteen 2030 mennessä.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed Bin Salman esitteli The Line -hankketta tammikuussa 2021.

28.7. 16:46

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman kaavailee satojen miljardien dollarien kaupunkihanketta Punaisenmeren rantaan.

Maailman pisimpänä rakennuksena futuristinen The Line tulisi olemaan 170 kilometriä pitkä, mutta ainoastaan 200 metriä leveä älykaupunki. Yhdeksän miljoonan asukkaan kaupunki koostuu kahdesta 500 metriä korkeasta vertikaalisesta pilvenpiirtäjästä, jotka heijastavat ympäristöä ulkopuolelta.

Asiasta uutisoivat muun muassa Bloomberg, AFP ja Dezeen.

The Line on vastaus Saudi-Arabian hallitsemattomaan ja kuluttavaan kaupunkipolitiikkaan. Kaupunki yhdistää ensimmäisenä koulut, kodit, työpaikat ja julkiset puistot kerroksittain toisiinsa, mitä suunnittelijat kutsuvat termillä ”zero gravity urbanism”. Lisäksi se toimisi pelkästään uusiutuvalla energialla ja siellä tulisi olemaan ”ympärivuotinen lauhkea ilmasto luonnollisella ilmanvaihdolla”.

"Emme voi sivuuttaa maailman kaupunkejamme kohtaavia asumis- ja ympäristökriisejä, ja Neom on edelläkävijänä tarjoamassa uusia ja mielikuvituksellisia ratkaisuja näihin ongelmiin", bin Salman sanoo uutistoimistojen mukaan.

Prinssin vision mukaan The Line tulisi olemaan autoton ja päästötön. Rakennelma tulee olemaan osa Neom-talousaluetta, josta prinssi Mohammed toivoo maan taloudellista vetonaulaa ja keinoa irtautua öljyriippuvuudesta. Neomin kaavaillaan olevan 26 500 neliökilometrin laajuinen.

Hankkeen on tarkoitus lisätä Saudi-Arabian väkilukua 34 miljoonasta 50 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä.

Saudi-Arabian korkealentoiset ympäristölupaukset, kuten tavoite saavuttaa nollahiilipäästöt vuoteen 2060 mennessä, ovat herättäneet epäilyjä ympäristöjärjestöissä.

Epäilyksiä herättää myös hankkeen rahoitus. Vielä ei ole tiedossa, onko Neomin rakentaminen aloitettu, mutta bin Salmanin mukaan hankkeen "ensimmäinen vaihe" tulisi maksamaan 1,2 biljoonaa Saudi-Arabian rialia (noin 319 miljardia dollaria). Sen on tarkoitus valmistua vuoteen 2030 mennessä.

Tällä haavaa hanke on tarkoitus rahoittaa muun muassa valtiontuilla sekä yksityisen sektorin rahoituksella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita