Venäjä kertoi jälleen laskevansa Nord Streamin kaasu­­määriä – Uniperille päätös voi tarkoittaa kymmenien miljoonien eurojen lisä­tappioita

Analyytikko arvioi, että jos Nord Streamin kaasuvirrat ovat vain 20 prosentin tasolla sen kapasiteetista, voivat Uniperin keskimääräiset päivätappiot nousta jopa 75–80 miljoonaan euroon.

Venäjän mukaan Nord Stream -kaasuputken kautta kulkevan kaasun määrä vähenee entisestään keskiviikkona.

26.7. 20:11

Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom kertoi maanantaina, että se leikkaa keskiviikkona entisestään Nord Stream -kaasuputken kautta Saksaan kulkevia kaasutoimituksia.

Gazpromin mukaan se toimittaa keskiviikosta lähtien Nord Streamin kautta 33 miljoonaa kuutiometriä kaasua päivässä, eli noin 20 prosenttia putkilinjan kapasiteetista. Viime viikolla Gazprom palautti kaasutoimitukset 40 prosenttiin Nord Streamin kapasiteetista 10 päivän huoltokatkon jälkeen.

Gazpromin mukaan kyse on – jälleen kerran – teknisistä syistä, mutta Saksalle selitys ei kelpaa. Saksa on pitänyt kaasutoimitusten rajoituksia alusta asti Venäjän poliittisena liikkeenä.

Myös Suomen elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi tiistaina EU:n energiaministereiden kokouksen yhteydessä, että Venäjän johdon tarkoituksena on hajottaa EU energialla.

Lue lisää: Mika Lintilä: Moskovan tarkoituksena on hajottaa EU energialla

Kaasutoimitusten väheneminen entisestään on myrkkyä kriisissä olevalle saksalaiselle energiayhtiö Uniperille. Yhtiö on ostanut suuria määriä edullista kaasua Venäjältä ja tehnyt asiakkaidensa kanssa pitkiä kiinteähintaisia sopimuksia.

Kun Gazprom ei tänä kesänä olekaan toimittanut sovittua määrää kaasua, on Uniper joutunut ostamaan kaasua markkinoilta moninkertaiseen hintaan.

Suomalainen Fortum on Uniperin enemmistöomistaja. Suomen valtio taas omistaa Fortumista 51 prosenttia.

Perjantaina yhtiöt kertoivat Saksan valtion kanssa neuvotellusta pelastuspaketista, jonka myötä Saksa ottaa Uniperista 30 prosentin omistusosuuden. Fortumin 78 prosentin omistusosuus liudentuu 56 prosenttiin.

Osana pelastuspakettia yhtiöt kertoivat, että Saksa antaa Uniperin viedä 90 prosenttia Venäjän kaasutoimitusten vähenemisen vuoksi nousseista kustannuksista asiakkailleen viimeistään lokakuun alussa.

Se tuo Uniperille lohtua syksyllä, mutta sillä välin yhtiön tappiot jatkuvat suurina.

Pelastuspaketin yhteydessä Uniper arvioi, että silloisella kaasutoimitusten tasolla ja ennakoiduilla kaasun markkinahinnoilla se tekisi kesäkuun puolivälin ja syyskuun lopun välisenä aikana 6,2 miljardin euron tappiot. Se tarkoittaisi keskimäärin 55 miljoonan euron tappiota päivässä.

Uniperin laskelma pohjaa kuitenkin tilanteeseen, jossa Gazprom toimittaa kaasua 40 prosenttia Nord Streamin kapasiteetista. Jos ja kun tuo luku laskee keskiviikkona 20:een, kasvavat myös Uniperin tappiot.

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen muistuttaa, että Uniperin tilannetta koskevissa laskelmissa joudutaan tällä hetkellä tekemään vahvoja oletuksia, mikä vaikuttaa niiden todelliseen tarkkuuteen.

Hän kuitenkin arvioi, että yhtiön keskimääräiset päivittäiset tappiot voisivat 20 prosentin kaasuvirroilla ja nykyisillä kaasun hinnoilla olla 75–80 miljoonan euron luokkaa.

Perjantaina julkistettu Uniperin pelastuspaketti on hyvin monimutkainen. Omistusjärjestelyn ohella Saksa sitoutui antamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia niin sanottua hybridilainaa, jonka voi tietyin ehdoin muuttaa myöhemmin Uniperin osakkeiksi. Lisäksi Saksan valtionpankki KfW antaa Uniperille seitsemän miljardia euroa lisää luottoa.

Yhtiöiden mukaan Saksan valtio on kaiken tämän lisäksi valmiudessa antamaan Uniperille lisää tukea, mikäli Venäjä jatkaa kaasun vientirajoituksia ja Uniperin kertyneet nettotappiot ylittävät yhteensä seitsemän miljardia euroa.

Tämän tuen muodosta yhtiöt sanoivat vain, että se ei tule laimentamaan Uniperin osakkeenomistajien omistuksia.

Teoriassa Nord Streamin entistäkin alhaisempi kaasutoimitusten taso voisi johtaa siihen, että Uniper joutuisi jo lähikuukausina turvautumaan Saksan lupaamaan lisätukeen.

Parkkinen kuitenkin muistuttaa, että kaasutoimitusten tilanne voi olla ensi viikolla jo täysin erilainen, mikä tekee tulevaisuuden ennustamisesta hyvin vaikeaa.

Toinen kysymys on, voisiko Saksa aikaistaa Uniperin tappioiden osittaista siirtämistä kuluttajille. Tähän mahdollisuuteen viittasi myös Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach yhtiön sijoittajapuhelussa perjantaina.

"Minun käsitykseni mukaan teknisesti ja juridisesti se olisi mahdollista”, Parkkinen sanoo.

Loppukädessä kyseessä on kuitenkin poliittinen päätös. Sen todennäköisyyttä Parkkinen ei halua lähteä arvioimaan.

Parkkisen mielestä taloudellisten laskelmien ohella on hyvä pitää mielessä, että Uniperin ympärillä tehtävissä toimenpiteissä on kyse myös talveen valmistautumisesta.

Siitä, että kaasua olisi silloinkin riittävästi, ja että kaasuvarastot saataisiin mahdollisimman täyteen.

”Jos näin ei käy, niin meille voi tulla talvella aikamoinen tilanne. Tässä mietitään ja laskeskellaan paljon euroja, mutta vielä tärkeämpi asia on se, miten yhteiskunta toimii ja miten yksilöt pärjäävät vallitsevassa tilanteessa ympäri Eurooppaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita