Konecranesilta tilataan yhä enemmän, mutta liikevaihto ei kasvanut

Konecranesilla on vaikeuksia tilausten toimittamisessa, mihin vaikuttaa muun muassa sota Ukrainassa ja koronapandemia.

Konecranesin toimitusjohtaja vaihtuu lokakuussa.

27.7. 10:05

Konepajayhtiö Konecranesin vuosi on lähtenyt käyntiin maltillisesti.

Yhtiön liikevaihto laski tammi-kesäkuussa edelliseen vuoteen verrattuna 0,3 prosenttia pysyen noin 1,5 miljardin euron tienoilla, Konecranes tiedottaa puolivuosikatsauksessaan.

Konecranesin liikevoitto laski 66 prosenttia vertailukaudesta. Se oli 28,7 miljoonaa euroa eli kaksi prosenttia liikevaihdosta.

Yhtiön toimitusjohtaja Teo Ottola uskoo, että liikevaihtoon vaikutti toimitusketjun rajoitukset, kuten komponenttien heikko saatavuus, sekä koronapandemiaan liittyvät haasteet.

Konepajayritys onnistui kuitenkin nostamaan tilaustensa määrää 30 prosenttia vuoden 2021 alkupuoliskosta. Yhtiö kertoo, että korkean tilausmäärän ja toimitusongelmien takia toimittamattomia tilauksia on yli 40 prosenttia vertailukautta enemmän.

Ottola kehui yhtiön tulosta ”kohtuullisen hyväksi” vaikeasta maailmantilasta huolimatta.

Kolmannen vuosineljänneksen näkymät eivät lupaa merkittävää kysynnän kasvua.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja koronapandemia ovat lisänneet saatavuusongelmia, korkea inflaatio vaikuttaa kysyntään ja epävakauden odotetaan jatkuvan.

Yhtiön mielestä Aasian ja Tyynenmeren alueella kysyntä pystyy kasvamaan, mutta Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on näkyvissä varhaisia heikkenemisen merkkejä.

”Koska emme odota toimitusketjujen haastavan tilanteen normalisoituvan lähitulevaisuudessa, alensimme koko vuoden ohjeistustamme ennen puolivuosikatsausta”, Ottola kertoo.

Konecranes tavoittelee, että vuoden 2022 liikevaihdon pysyy edellisen vuoden tasolla. Yritys odottaa, että toinen vuosipuolisko on ensimmäistä sulavampi toimitusten osalta ja että yrityksen korottamat hinnat parantavat kannattavuutta.

Yhtiö haluaa tehostaa toimintaansa. Se yhdisti kesäkuussa kunnossapito- ja teollisuusosastonsa yhden johdon alle, minkä toivotaan yksinkertaistava teollista liiketoimintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita