Pankkijätti OP:n tulos heikkeni merkittävästi – Pankki varoittaa ”merkittävästi” kasvaneesta taantumariskistä

OP-ryhmä uskoo tämän vuoden tuloksensa jäävän viime vuoden tulosta pienemmäksi. Ukrainan sota ja siihen liittyvä pakotekierre lisäävät merkittävästi talouden ja tuloskehityksen epävarmuutta.

OP-ryhmä uskoo tämän vuoden tuloksensa jäävän viime vuoden tulosta pienemmäksi.

27.7. 10:12

OP-ryhmän tulos ennen veroja oli huhti–kesäkuussa 270 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 296 miljoonaa. Yrityspankki-segmentin tulos laski selvästi vuoden takaisesta.

Sijoitustoiminnan nettotuotot jäivät 131 miljoonaa euroa pakkaselle. Laskua vuoden takaisesta tuli 240 miljoonaa. OP mainitsee sijoitusympäristön haastavaksi korkojen nousun ja osakekurssien laskun vuoksi.

Sen sijaan asiakasliiketoiminnan tuotot eli korkokate, vakuutuskate ja nettopalkkiotuotot kasvoivat. Vakuutuskate nousi lähes puolella 252 miljoonaan euroon. Sen sijaan korkokate nousi vaimeammin: viitisen prosenttia 341 miljoonaan.

OP kertoo, että vuoden alkupuoliskolla asuntokauppa ja asuntolainojen kysyntä oli kohtuullisen vilkasta, mutta laski viime vuoden vauhdista lähemmäs koronaepidemiaa edeltänyttä tasoa.

”Korkojen nousun vaikutus näkyy jo yhä useamman asuntovelallisen arjessa, ja kasvaviin asumismenoihin on edelleen järkevää varautua niin korkojen nousun kuin inflaation kiihdyttämän energian hinnan kohoamisen myötä”, sanoo OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio tiedotteessa.

OP:n mukaan sen asuntoluottokannasta oli kesäkuun lopussa korkosuojattu lähes joka kolmas asuntolaina.

Alkuvuoden aikana pitkäaikainen sijoittaminen jatkui markkinoiden heilunnasta huolimatta. OP:n mukaan asiakkaat kuitenkin hajauttivat sijoitusten riskiä entistä enemmän sekä maantieteellisesti että eri omaisuusluokkien kesken. Yksityissijoittajat ostivat kesäkuussa kansainvälisiä osakkeita 70 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

OP-ryhmä uskoo tämän vuoden tuloksensa jäävän viime vuoden tulosta pienemmäksi. Ukrainan sota ja siihen liittyvä pakotekierre lisäävät merkittävästi talouden ja tuloskehityksen epävarmuutta.

”Tuloskehityksen merkittävimmät epävarmuustekijät liittyvät Ukrainan sodan, koronaviruspandemian ja inflaation myötä korko- ja sijoitusympäristön muutoksiin sekä saamisten arvonalentumisten kehitykseen”, OP kertoo tiedotteessa.

OP:n arvion mukaan talouden näkymissä on poikkeuksellisen nopeiden vaihteluiden vuoksi suurta epävarmuutta.

"Suhdannetilanne on kokonaisuutena yhä kohtuullisen hyvä, mutta talouskasvu on hidastumassa selvästi ja riskit talouden ajautumisesta taantumaan ovat kasvaneet merkittävästi”, Ritakallio sanoo.

”Suomen taloutta tukee yhä palveluiden kulutuksen kasvu ja viennin elpyminen koronapandemiasta. Samaan aikaan talouden kasvua kuitenkin hidastavat Venäjän hyökkäyssodan seurausten lisäksi nopeutunut inflaatio, kiristyvä rahapolitiikka, kapasiteettirajoitteet ja vientimarkkinoiden kasvun hidastuminen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita