EK: Talousnäkymien ennustetaan heikentyvän entisestään – ”Taantumakaan ei ole poissuljettu”

EK:n suhdannebarometrin mukaan materiaali- ja energiapula on iskenyt etenkin rakennus- ja teollisuusalaan. Palvelualaa jarruttavat henkilöstöpula sekä kuluttajien epäluottamus taloustilanteeseen.

Suomessa yritysten tuotanto ja myynti ovat kasvaneet kesän aikana, mutta nousun odotetaan hiipuvan syksyllä.

27.7. 12:19

Maailmantalouden suhdanteet ovat poikkeuksellisen epävarmuuden edessä Venäjän hyökkäyssodan takia, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuore suhdannebarometri. Tämä heijastuu suomalaisyrityksiin siten, että näkymät ovat heikentyneet kaikilla päätalousalueilla.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Sami Pakarisen mukaan Suomen kasvunäkymät kuluvalle vuodelle ovat puolittuneet 1,5 prosenttiin.

”Alkuvuoden vahvan talouskehityksen jälkeen syksyn suhdanteiden ennustetaan heikentyvän yritysten arvioiden mukaan merkittävästi. Taantumakaan ei ole poissuljettu”, Pakarinen kertoo.

Suurimpana kasvun esteenä on yhä työvoiman saatavuus. Barometrin mukaan työllisyyden kasvun odotetaan lähes pysähtyvän syksyllä. Esimerkiksi palveluyrityksistä 40 prosenttia kertoi työvoiman saatavuuden olevan ongelma. Pakarisen mukaan palvelualan kasvun hidastuminen johtuu työvoimapulasta erityisesti logistiikka-alalla. Lisäksi palveluiden hiipuminen on johdosta kysynnän romahtamisesta.

Talousnäkymät heijastuvat myös kuluttajien mielialoihin. Sodan ja energian hinnan tuoma epävarmuus on näkynyt kuluttajia lähellä olevan rakentamisen ja kaupan toimialojen heikentymisenä. Kuluttajien luottamus on inflaation myötä heikentynyt, mikä heijastuu suoraan moniin palveluyrityksiin. Kuitenkin alan myynti- ja henkilöstömäärät sekä niihin luodut odotusnäkymät ovat positiivisia.

Pakarisen mukaan materiaali- ja energiapulan kärjistyminen heijastuu etenkin rakentamiseen ja teollisuuteen.

”Rakennusala kokee laskusuhdannetta tuotanto-odotusten laskiessa ja edelleen henkilöstön vähetessä. Teollisuuden tuotannon ja tilausten kasvun odotetaan laskevan kantavuudesta huolimatta”, Pakarinen summaa.

Synkeistä ennusteista huolimatta yritysten suhdannetilanne on kokonaisuudessaan pysynyt maltillisena. Tilaukset ovat pysytelleet ennallaan ja lisäksi kohonneet tuotanto- ja myyntikäyrät ovat ehkäisseet osaltaan henkilöstövajetta. Kustannusten raju nousu saattaa kuitenkin vaikuttaa kannattavuuteen.

EK tiedusteli yrityksiltä heinäkuussa arvioita suhdannekehityksestä vuoden 2022 toisella neljänneksellä sekä odotuksia lähikuukausien kehityksestä. Tiedusteluun vastasi 1 035 yritystä, joilla on Suomessa noin 230 000 työntekijää. Suhdannebarometri on osa EU:n komission suhdannetiedustelujärjestelmää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita