Shell takoo miljardi­voittoja korkeilla energia­hinnoilla

Venäjältä vetäytyminen aiheutti Shellille lähes neljän miljardin euron tappion.

Koronapandemian rajoitusten aikaan energiayhtiöt jäivät miljardeja euroja tappiolle. Tänä vuonna tapahtui täyskäännös.

28.7. 12:57

Brittiläinen energiajätti Shell ilmoitti torstaina, että viimeisen kolmen kuukauden aikana yhtiö tienasi 18 miljardia euroa voittoa – yli viisi kertaa enemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikajaksona. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

”Vuoden 2022 toisella neljänneksellä tuotimme vahvoja taloudellisia tuloksia”, toimitusjohtaja Ben van Beurden sanoi.

Voittoja selittää muun muassa se, että polttoaineen kysyntä on kasvanut tänä vuonna voimakkaasti nostaen hintoja. Yhtiö peruutti aiemmin päätetyn kaasun ja öljyn hinnan alentamisen, joka olisi maksanut yli neljä miljardia euroa.

Shell palkitsi sijoittajiaan kuuden miljardin euron osakkeiden takaisinostolla. Yhtiö on jo aiemmin tänä vuonna ostanut osakkeitaan takaisin noin 8,5 miljardin euron edestä.

Öljyn ja kaasun hintojen räjähdysmäisen kasvun takana on pitkälti Venäjän hyökkäys Ukrainaan sekä koronapandemian rajoitusten purkaminen.

Sodan takia usea länsimainen energiayhtiö on vetäytynyt Venäjältä. Näihin kuuluu myös Shell, jolle päätös aiheutti AFP:n mukaan vajaan neljän miljardin euron tappiot.

”Taloudellinen myllerrys epävakailla markkinoilla ja tarve kamppailla ilmastonmuutosta vastaan luo yhä haasteita kuluttajille, valtiolle ja yrityksille vuonna 2022”, van Beurden varoitti.

Shell jäi ensimmäiselläkin vuosineljänneksellä yli seitsemän miljardia euroa voitolle. Koronapandemian miljarditappioiden jälkeen energiajätit nauttivat nyt korkeista tuotoista.