Näin Suomi varautuu talven sähkökriisiin: Tampereen sähkölaitos täyttää varastojaan venäläisellä öljyllä

Tampereen Sähkölaitos varautuu venäläisen maakaasun korvaamiseen.

Tampereen Sähkölaitoksen Naistenlahden voimalaitos täyttää öljyvarastojaan venäläisjätti Lukoilin omistaman Teboilin toimittamalla öljyllä.

28.7. 11:24 | Päivitetty 28.7. 11:40

Tampereen Sähkölaitos täyttää Naistenlahden voimalaitoksen öljyvarastoja talven varalta osin venäläisellä, venäläisjätti Lukoilin omistaman Teboilin toimittamalla öljyllä.

Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo STT:lle, että varastoon hankitaan menneitä talvia huomattavasti suurempi määrä, sillä nyt varaudutaan venäläisen maakaasun korvaamiseen. Pois jäänyt maakaasu korvataan öljyllä.

”Meillä on 35 gigawattitunnin energiamäärä, mitä meillä ollaan tällä hetkellä ottamassa varastoihin. Syksyllä lisätään sitten määrää”, Laitinen sanoi.

Hänen mukaansa yhtiössä on alettu kartoittaa Teboilille vaihtoehtoisia hankintalähteitä.

”Me nyt kartoitetaan näitä vaihtoehtoisia hankintalähteitä. Suomessa suurin on Neste, ja suurissa hankintamäärissä vaihtoehtoja on aika vähän.”

Laitisen mukaan Teboilin myymä venäläisöljy ei ole halvempaa kuin muiden myyjien öljy.

”Meillä on ollut ajatuksena tässä riskienhallinta ja se, että meillä on kaksi toimittajaa, jolloin meillä on kahden toimittajan kuljetuskalusto. Se on tässä meidän näkökulmasta tärkeintä, että sitä on silloin käytettävissä, kun sitä tarvitaan.”

Naistenlahden öljyvaraston täyttäminen alkoi heinäkuun puolivälissä. Varastojen täyttäminen on normaalia hankalampaa, sillä alueella rakennetaan parhaillaan uutta voimalaitosta.

Osa Teboilin toimituksista on tehty öljynkuljetusautoilla, joissa Teboilin logot on teipattu yli. Laitisen mukaan teippauksia ei ole tehty Tampereen Sähkölaitoksen pyynnöstä.

”Näin olen asian ymmärtänyt, että he ovat oma-aloitteisesti peittäneet logonsa pois.”

Venäläisöljyn hankinnoista kertoi aiemmin Iltalehti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita