Hannoverin kaupunki kieltää lämpimät suihkut ja pimentää julkiset rakennukset energian säästämiseksi

Useat saksalaiset kaupungit ovat jo ryhtyneet säästämään energiaa esimerkiksi vähentämällä lämmitystä toimisto­tiloissa.

Iltanäkymä Hannoverin keskustasta vuodelta 2020.

28.7. 19:18

Pohjois-saksalainen Hannoverin kaupunki liittyy energia­talkoisiin kieltämällä lämpimät suihkut julkisissa tiloissa sekä pimentämällä julkiset rakennukset yöaikaan.

Noin puolen miljoonan asukkaan Hannover on ensimmäinen suurkaupunki Saksassa, joka asettaa näin tiukkoja rajoituksia energiankäytölle, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Saksa joutuu säännöstelemään energiaa, sillä maa on riippuvainen venäläisestä kaasusta. Venäjä taas on vähentänyt kaasutoimituksia Saksaan.

Kuumaa vettä ei ole enää Hannoverissa tarjolla käsienpesua varten julkisissa tiloissa, ja uimahallien, kuntosalien ja urheiluhallien käyttäjät saavat tyytyä kylmiin suihkuihin.

Kaupunki myös sulkee suihkulähteensä. Lisäksi museoita, kaupungintaloa ja muita merkittäviä rakennuksia ei enää valaista yöaikaan.

Myös Berliini lopettaa merkkirakennusten valaisun yöaikaan. Berliinin kaupungin mukaan valojen sammuttaminen säästää energiaa mutta ei rahaa, sillä valojen sammuttaminen vaatii ylimääräistä työpanosta.

Julkisissa rakennuksissa ei Hannoverissa myöskään ole lämmitystä huhtikuusta syyskuun loppuun asti. Lämmitys­kaudella sisälämpötila saa olla maksimissaan 20 astetta vuoden loppuun asti.

Poikkeuksiin kuuluvat päiväkodit, koulut, hoitokodit ja klinikat.

Siirrettävät ilmastointilaitteet, patterit ja muut lämmitys­laitteet ovat niin ikään kiellettyjä.

Hannoverin pormestarin Belit Onayn mukaan tavoitteena on vähentää kaupungin energian­kulutusta 15 prosentilla. Toimet johtuvat ”akuutista kaasupulasta”.

”Kyse on jokaisesta säästetystä kilowatista ja kriittisen infrastruktuurin suojelemisesta”, Onay sanoo Bild-lehden mukaan.

Kaasun korkeampi hinta siirtyy nyt saksalaisten kuluttajien maksettavaksi. Saksan talous­ministeri sanoi torstaina, että kaasun hinta tulee tuntumaan saksalaisten kukkarossa aiemmin arvioitua kovemmin.

Joidenkin arvioiden mukaan kotitalouksien keskimääräinen kaasulasku voi marras­kuussa olla jo useita satoja euroja entistä suurempi.