Taantuman pelko, suuri koron­nosto, luottamus­pula ja Nesteen hirmutulos – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Osavuosikatsauksensa raportoineen Facebookin emoyhtiön Metan vuosineljänneksen liikevaihto tippui ensimmäistä kertaa vuosikymmenen takaisen listautumisen jälkeen. Kuvassa mielenosoittajat kantavat jättimäistä Mark Zuckerberg -naamiota Lontoossa 2018 järjestetyssä mielenosoituksessa.

29.7. 12:00

Applen liikevaihto kasvoi 83 miljardiin dollariin

Teknologiayhtiö Applen liikevaihto kasvoi kesäkuun loppupuolella päättyneellä tuloskaudella 83 miljardiin dollariin. Liikevaihdossa oli kasvua kaksi prosenttia.

Yhtiö tuotemyynti oli vuosineljänneksen aikana 63,4 miljardia dollaria, ja se laski verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Yhtiö onnistui kompensoimaan tuotemyynnin laskua palveluiden myynnillä, joka kasvoi 19,6 miljardiin dollariin.

Applen tulosta paransi yhtiön Iphone-puhelinten myynti, joka kasvoi kolme prosenttia verrattuna vastaavaan aikaan vuosi sitten. Näin yhtiön puhelimen myynti on kasvanut nyt seitsemän peräkkäisen vuosineljänneksen aikana.

Apple on maailman arvokkaimpia pörssinoteerattuja yhtiöitä ja liikevaihdolla mitattuna yksi suurimmista. Viime tammikuussa siitä tuli ensimmäinen yhtiö, jonka arvo ylitti kolme biljoonaa.

Kansainvälinen valuuttarahasto povaa taantumaa

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi tiistaina julkaisemassaan suhdanne-ennusteessa, että talous on vajoamassa entistä suurempaan epävarmuuden aikakauteen.

Perusennusteessaan IMF arvioi maailmantalouden kasvun hidastuvan tänä vuonna 3,2 prosenttiin ja ensi vuonna 2,9 prosenttiin. Jos Venäjä keskeyttää kokonaan maakaasun myymiseen Eurooppaan ja inflaatio kiihtyy ennakoitua enemmän, maailmantalous kasvaa vaihtoehtoisen arvion mukaan 2,6 prosenttia tänä vuonna ja vain kaksi prosenttia ensi vuonna.

IMF:n määritelmän mukaan maailmantalous on taantumassa silloin, jos kasvuvauhti on alle 2,5 prosenttia vuodessa.

Riskeistä keskeisin on kuluttajahintojen kallistumisen eli inflaatioon kiihtyminen eri puolilla maailmaa. Sen takia keskuspankit joutuvat kiristämään rahapolitiikkaa, mikä taas hidastaa talouskasvua.

IMF ennustaa inflaatiovauhdin kiihtyvän tänä vuonna kehittyneissä kansantalouksissa 6,6 prosenttiin ja 9,5 prosenttiin kehittyvissä kansantalouksissa.

EK: Suomen kasvunäkymät puolittuneet

Maailmantalouden suhdanteet ovat poikkeuksellisen epävarmuuden edessä Venäjän hyökkäyssodan takia, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuore suhdannebarometri. Tämä heijastuu suomalaisyrityksiin siten, että näkymät ovat heikentyneet kaikilla päätalousalueilla.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Sami Pakarisen mukaan Suomen kasvunäkymät kuluvalle vuodelle ovat puolittuneet 1,5 prosenttiin.

”Alkuvuoden vahvan talouskehityksen jälkeen syksyn suhdanteiden ennustetaan heikentyvän yritysten arvioiden mukaan merkittävästi. Taantumakaan ei ole poissuljettu”, Pakarinen kertoo.

Suurimpana kasvun esteenä on yhä työvoiman saatavuus. Barometrin mukaan työllisyyden kasvun odotetaan lähes pysähtyvän syksyllä.

Yhdysvaltojen keskuspankki nosti ohjauskorkoa

Yhdysvaltojen keskuspankki jatkaa rahapolitiikan poikkeuksellisen voimakasta kiristämistä hillitäkseen kuluttajahintojen kallistumista eli inflaatiota.

Rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea ilmoitti keskiviikkona nostavansa ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä. Keskuspankki kiristi rahapolitiikkaa yhtä paljon kerralla viimeksi kesäkuussa ja sitä ennen vuonna 1994.

Torstaina Yhdysvaltain kauppaministeriön julkaisemien ennakkotietojen mukaan talous supistui 0,9 prosentin vuositason vauhdilla huhti–kesäkuussa eli 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Merkittävin syy talouden supistumiseen on yritysten varastojen pieneneminen.

Metan tulos tippui ensimmäistä kertaa

Osavuosikatsauksensa raportoineen Facebookin emoyhtiön Metan vuosineljänneksen liikevaihto tippui ensimmäistä kertaa vuosikymmenen takaisen listautumisen jälkeen. Viimeisimmän vuosineljänneksen liikevaihto laski prosentin vuodentakaisesta olleen 28,8 miljardia dollaria.

Sosiaalisen median jättiläinen teki liikevoittoa menneellä kvartaalilla kaikkiaan 6,69 miljardia dollaria, mikä tarkoitti 36 prosentin laskua vuodentakaisesta. Tulos oli kokonaisuudessaan markkinoiden odotuksia heikompi.

Heikon yleisen taloustilanteen lisäksi Metalla on haasteenaan lisääntyvä sääntely ja valvonta.

Vain tunteja ennen kuin yhtiö julkisti viimeisimmän vuosineljänneksen tuloksensa, ilmoitti Yhdysvaltain sääntelyviranomainen yrittävänsä estää Metaa hankkimasta virtuaalisen fitness-sovelluksen luonutta Within-yhtiötä. Toteutuessaan kielto olisi isku Metan tavoitteille rakentaa Zuckerbergin visioimaa "metaversumia" eli virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden yhdistelmää, jonka yhtiö näkee internetin tulevaisuudeksi.

Sääntelyviranomaisen mukaan Within-yhtiön hankinta tarjoaisi virtuaalisen todellisuuden markkinoita jo nykyisellään hallitsevalle Metalle mahdollisuuden tuhota sekä nykyinen että tuleva kilpailu.

Neste teki jättituloksen

Öljynjalostaja Nesteen toisen vuosineljänneksen tulos ylitti markkinoiden sille asettamat kovat odotukset.

Nesteen tulos ennen veroja oli 750 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaavaan aikaan tulos jäi 465 miljoonaan euroon. Markkinat odottivat tuloksen jäävän noin 677 miljoonaan euroon, joten toteutunut tulos ylitti selvästi sekä odotukset että viime vuoden tuloksen.

Viime vuonna Nesteen toisen neljänneksen tulosta heikensi keskeisesti Porvoon jalostamon suunniteltu suurseisokki.

Yhtiön mukaan liikevaihdon kasvu johtui markkina- ja myyntihintojen noususta sekä myyntimäärien kasvusta. Myyntimäärien kasvu lihotti liikevaihtoa noin 2,4 miljardilla ja hintojen nousu noin 1,4 miljardilla eurolla.

Hintojen nousu johtuu pääosin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Sota on nostanut öljytuotteiden ja maakaasun hintaa Euroopassa. Sodan seurauksena energiamarkkinat ovat olleet poikkeuksellisen epävakaita.

Yhtiö arvioi ”merkittävän epävakauden” jatkuvan myös tulevaisuudessa sekä öljytuotteiden että uusiutuvien tuotteiden markkinoilla.

EU-maat keräävät lisäveroja energiayhtiöiltä

Ainakin neljä EU:n jäsenmaata eli Espanja, Italia, Romania ja Kreikka ovat ottaneet käyttöön niin sanotun windfall-veron, jolla ne verottavat energiayhtiöiden ylisuuria, energian hinnan noususta seuranneita voittoja.

EU:n ulkopuolisista maista Britannia sääti heinäkuussa lain, jonka perusteella se verottaa Pohjanmerellä öljyä ja kaasua tuottavien yritysten voittoja.

Maat pyrkivät määräaikaisten verojen avulla rahoittamaan toimia, joilla ne tasoittavat kuluttajien energialaskuja.

Metsä teki historiansa parhaan tuloksen

Metsäyhtiö Metsä Groupin huhti-kesäkuun vertailukelpoinen liiketulos nousi 330 miljoonaan euroon viime vuoden 242 miljoonasta. Samalla liikevaihto ylsi yli 1,8 miljardiin viime vuoden 1,5 miljardista.

Pääjohtaja Ilkka Hämälä totesi, että sodan ja koronarajoitusten hallitsemasta toimintaympäristöstä huolimatta kysyntätilanne on yhtiön päätuoteryhmissä ja markkina-alueilla säilynyt vahvana. Toinen vuosineljännes oli liikevoitolla mitaten Metsä Groupin historian paras, Hämälä totesi.

Luottamus euroalueen talouteen laskussa

Luottamus euroalueen talouteen putosi heinäkuussa heikoimmilleen 17 kuukauteen, kertoo Euroopan komissio selvityksessään.

Tällä hetkellä kuluttajien luottamus on euroalueella historian matalin. Lisäksi huoli talouden supistumisesta on noussut korona­pandemian alkuvaiheiden tasolle.

Talouslehti Bloomberg uutisoi pankkijätti Goldman Sachsin arvioivan, että euroalueen talous on jo taantumassa, minkä se enteilee kestävän vuoden loppuun asti.

Inflaatio sen sijaan ei huoleta kuluttajia yhtä paljon, komission torstaina julkaisema selvitys kertoo. Kuluttajien odotukset hintojen kehityksen suunnasta olivat optimistisempia kuin keväällä.

Euroopan keskuspankki päätti viime torstaina nostaa ohjauskorkoja 0,50 prosentti­yksikköä. Korotusta pidettiin yllättävän suurena. Samalla EKP myös kertoi nostavansa korkoja uudelleen syksyllä.