Instagram reagoi kritiikkiin – Tiktokin imitointi loppuu ainakin hetkellisesti

Instagram ilmoitti vähentävänsä suositeltujen julkaisujen määrää ja poistavansa vähitellen koko puhelimen näytön kokoiset julkaisut.

Sosiaalisen median vaikuttajat ovat jakaneet tileillään viestin, jossa he vastustavat Instagramiin tehtäviä muutoksia.

29.7. 2:40

Instagram ilmoitti keskiviikkona, että se aikoo vähentää suositeltujen julkaisujen määrää. Lisäksi se poistaa vähitellen tiktokmaiset koko puhelimen näytön kokoiset kuvat ja videot käytöstä.

Sosiaalisen median alusta reagoi saamaansa kritiikkiin nopeasti, sillä koko näytön kokoiset julkaisut poistetaan jo seuraavan parin viikon aikana, kertoo Instagramin johtaja Adam Mosseri The Verge -mediassa.

Vielä keskiviikkona Facebookin ja Instagramin omistavan yhtiön Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kommentoi suositeltujen sisältöjen lukumäärää. Hänen mukaansa Facebookissa 15 prosenttia näytettävästä sisällöstä on suositeltuja julkaisuja – ei siis esimerkiksi käyttäjän kavereiden kuvia – ja Instagramissa määrä on vielä suurempi.

Tavoitteena oli, että vuoden 2023 loppuun mennessä prosenttiosuus tuplaantuisi. Tuolloin jopa lähes kolmannes somettajien selaamista julkaisuista olisi sellaisten ihmisten kuvia ja videoita, joita käyttäjä ei ole lähtökohtaisesti halunnut nähdä.

Instagram aikoo nyt tilapäisesti vähentää näitä algoritmien suosittelemien julkaisujen osuutta. Lisäksi se pyrkii parantamaan personointiaan.

Mosseri ei kertonut The Vergelle, miten paljon vähemmän suositeltuja julkaisuja aiotaan näyttää.

Zuckerbergin mukaan Instagramin kelojen katsominen oli lisääntynyt 30 prosentilla viimeisimmällä vuosineljänneksellä. Tämän vuoksi yhtiö oletti, että tilausta tällaiselle olisi enemmänkin.

Instagramia ovat kritisoineet muun muassa kirjailija ja vaikuttaja Toni Tone, joka syytti sovellusta Tiktokin kopioimisesta. Maanantaina vaikutusvaltaiset somevaikuttajat ja liikenaiset Kylie Jenner ja Kim Kardashian yhtyivät kritiikkiin.

He jakoivat tileillään viestin, jossa kehotetaan tekemään Instagramista jälleen Instagram ja lopettamaan Tiktokin kopioiminen.

Jennerillä ja Kardashianilla on yhteensä noin 686 miljoonaa seuraajaa.

Mosserin mukaan varsinaisesti ulkoa tullut kritiikki ei ole syy nopeaan muutokseen. Sen sijaan yhtiön sisäinen data on paljastanut jo, ettei tiktokmaisuus ole mieleinen muutos käyttäjille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita