Ruotsin radio: Metso Outotec jatkanut kauppaa Venäjällä pakote­listattujen oligarkkien kanssa, joukossa Putinin ”suosikkioligarkki”

Ruotsin radion haltuunsa saamien tietojen mukaan suomalaisyhtiö Metso Outotec on jatkanut liiketoimintaa yhtiöiden kanssa, joiden suurimmat omistajat ovat pakotelistattuja oligarkkeja.

Kaivos- ja metalliyhtiö Metso Outotecin liikevoitto painui huhti-kesäkuussa miinukselle Venäjän liiketoiminnan alasajoon liittyvän kertaluonteisen kulun vuoksi.

2.8. 11:24

Kaivos- ja metalliyhtiö Metso Outotec on arvioinut voivansa jatkaa liiketoimia sellaisten venäläisyhtiöiden kanssa, joiden suuromistajat ovat pakotelistattuja oligarkkeja.

Asiasta kertoo Ruotsin radion P4 Värmland.

Radiokanava sai haltuunsa materiaalia yhtiön sisäisistä tiedoista. HS on saanut saman materiaalin nähtäväksi.

Materiaaleissa on mukana muun muassa lista venäläisistä yhtiöistä, jotka on merkitty punaiseksi tai vihreäksi sen mukaan, ovatko ne pakotteiden piirissä vai eivät.

Listalla on yli sata yritystä, ja enemmistö yrityksistä on merkitty vihreiksi.

Vihreäksi merkittyjen yhtiöiden joukossa on muun muassa sellaiset yhtiöt kuin Metalloinvest ja Udokan Copper.

Nämä yhtiöt omistaa 49-prosenttisesti oligarkki Alisher Usmanov, joka on mukana EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Usmanov on läheinen Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. EU:n pakotelistauksessa Usmanovia luonnehditaan Putinin ”suosikkioligarkiksi”.

EU:n tietojen mukaan Usmanovin liiketoimet ovat suoraan tukeneet Venäjää Krimin miehittämisessä ja Ukrainan horjuttamisessa.

Vihreäksi merkittyjen yhtiöiden joukossa on myös venäläinen kultayhtiö Polyus tytäryhtiöineen.

Sen omistaa 27-vuotias Said Kerimov, joka on oligarkki Suleiman Kerimovin poika.

Sekä isä että poika ovat EU:n pakotelistaamia.

Said Kerimov omisti Polyuksesta sodan alkaessa 76,34 prosenttia. Kun hänet huhtikuun alussa lisättiin EU:n pakotelistalle, myi hän osuuksiaan.

Nyt Kerimov omistaa Polyuksesta 46,35 prosenttia. Kerimov myös jättäytyi pois Polyuksen johtoryhmästä.

EU:n selvityksen mukaan Kerimovien liiketoimet ovat merkittävä tulonlähde Venäjän valtiolle. Selvityksen mukaan Suleiman Kerimovin toimet ovat edesauttaneet Ukrainan vakauden ja turvallisuuden horjuttamista.

HS tavoitteli Metso Outotecin toimitusjohtajaa Pekka Vauramoa kommentoimaan tietoja, mutta sai yhtiöltä vain sähköpostivastauksia takaisin.

Yhtiön mukaan se on konsultoinut kansainvälisiä huippulakifirmoja selvittääkseen, mitkä venäläisyhtiöt kuuluvat pakotteiden piiriin.

Vihreäksi listattujen yritysten omistuskuvioita on selvitetty siis moneen otteeseen, eivätkä ne juristien mukaan kuulu pakotteiden piiriin. Oligarkkeihin on sovellettu sääntöä, että ainoastaan heidän enemmistöomistuksessaan olevat yhtiöt kuuluvat sanktioiden piiriin.

Metso Outotecin mukaan toimituksia ei-sanktioitujen asiakkaiden kanssa ei ole voitu yksipuolisesti keskeyttää, sillä se aiheuttaa vahingonkorvausvelvoitteen.

Yhtiön mukaan ei olisi eettisesti oikein joutua lähettämään asiakkaille rahaa vahingonkorvauksien muodossa.

Metso Outotec toimitti Venäjälle tilauksia vuoden toisella neljänneksellä yhteensä 67 miljoonan euron edestä. Yhtiö ei kerro, mille asiakkaille tilauksia on toimitettu.

Yhtiön liikevoitto painui huhti-kesäkuussa miinukselle Venäjän liiketoiminnan alasajoon liittyvän kertaluonteisen kulun vuoksi.

Nämä toimitukset liittyvät yhtiön mukaan alasajosopimuksiin, ja toimituksia on tehty vain ei-sanktioiduille asiakkaille.

Yhtiö on kertonut, että se ei enää tee uusia sopimuksia venäläisten yhtiöiden kanssa ja pyrkii sopimaan sopimusten ennenaikaisesta päättämisestä.

Sanktioiduille asiakkaille toimitukset päättyivät heti, kun sanktioita on asetettu, yhtiöstä kerrotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita