Krypto­­yhtiö Celsiuksen asiakkaat anelevat varojaan takaisin – ”Olen häpeissäni, surullinen ja vihainen”, suomalais­­sijoittaja kirjoittaa

Kryptoyhtiö Celsiuksen konkurssia valvovalle tuomarille satelee kirjeitä pettyneiltä ja järkyttyneiltä asiakkailta, jotka ovat menettäneet säästönsä Ponzi-huijauksestakin syytetylle kryptofirmalle.

Kryptovaluuttayhtiö Celsiuksella oli kaatuessaan noin 1,7 miljoonaa asiakasta, joille se oli velkaa miljardeja.

31.7. 13:44 | Päivitetty 1.8. 10:39

Kryptovaluuttayhtiö Celsiuksen asiakkaat anelevat rahojaan takaisin romahtaneen yhtiön konkurssipesästä.

Yhtiön konkurssia valvovalle tuomarille tulvii satoja kirjeitä, joissa ihmiset kertovat kurjista kohtaloistaan menetettyään kaikki säästönsä kryptoyhtiölle, kertoo uutistoimisto AFP.

Kirjeitä ovat kirjoittaneet niin kryptomaailman noviisit kuin kokeneetkin kryptosijoittajat. Sijoitusten koko vaihtelee muutamista sadoista dollareista aina seitsennumeroisiin lukuihin.

Sijoittajia on ollut ympäri maailmaa. Celsiuksella oli kaatuessaan noin 1,7 miljoonaa asiakasta.

Kirjeet ovat täynnä vihaa, häpeää, epätoivoa ja katumusta, jopa itsetuhoisia ajatuksia. Monet ovat menettäneet kaikki säästönsä, jotka oli tarkoitettu eläkepäivien turvaksi tai lasten koulutusta varten.

Jotkut olivat myös suositelleet Celsiusta sukulaisilleen, joiden varat ovat myös nyt mennyttä.

”Tämä on yksi elämäni musertavimmista kokemuksista, mutta vielä kivuliaamman siitä tekee se, että neuvoin kolmea poikaani sijoittamaan Celsiukseen ja nyt myös he kärsivät järkyttävistä tappioista”, eräässä kirjeessä kerrotaan.

Ennen kaikkea kaikki kirjoittavat kokevat, että Celsiuksen toimitusjohtaja Alex Mashinsky on petkuttanut heitä.

”Olen ollut Celsiuksen uskollinen asiakas vuodesta 2019 alkaen, ja koen, että Alex Mashinsky on valehdellut kaikesta”, sanoo eräs asiakas.

”Alex puhui, kuinka Celsius olisi turvallisempi kuin pankit.”

Erään kirjeen kirjoittaja ilmoittaa olevansa Suomen kansalainen.

Hän kertoo sijoittaneensa yli 50 tuhatta Yhdysvaltain dollaria Celsiukseen. Kirjoittaja kertoo olevansa hyvin konservatiivinen sijoittaja, ja luotti Celsiukseen ainoastaan koska Mashinsky kerta toisensa jälkeen vakuutti Celsiuksen varojen olevan turvassa.

”Koko yhtiö on valetta, meille valehdeltiin! Meidät petettiin. Olen häpeissäni, surullinen ja vihainen siitä, että kaikki säästöni sijoitettiin ”pankkiin”, joka oli valetta”, Suomen kansalaiseksi esittäytynyt henkilö kirjoittaa.

Vuonna 1965 syntynyt Mashinsky perusti Celsiuksen vuonna 2017. Mashinsky markkinoi Celsiusta turvallisena sijoituskohteena, joka tuottaa voittoa korkealla korolla.

Mashinsky esiintyi tapahtumissa pukeutuneena t-paitoihin, joissa sanottiin, että ”pankit eivät ole ystäviäsi”.

Celsiuksen perustaja Alex Mashinsky markkinoi yhtiötä turvallisena sijoituskohteena, joka tuottaa voittoa korkealla korolla. Hän esiintyi usein t-paidassa, jossa luki ”pankit eivät ole ystäviäsi”.

Kryptokuumeen edetessä Celsiuksesta tuli suosittu yhtiö, sillä se lupasi huikeita, jopa 18 prosentin korkotuottoja sijoituksille.

Celsiuksen toiminta perustui siihen, että se lainasi ihmisten yhtiöön sijoittamia varoja eteenpäin tietyllä korolla. Tuottojen oli tarkoitus palautua sijoitusasiakkaille.

Korkotuotot yhdistettynä luvattuun matalaan riskiin kuulosti monen korvaan liian hyvältä ollakseen totta. Järjestelmä kuulosti oikeastaan Ponzi-huijaukselta, josta Celsiusta nyt syytetäänkin. Ponzi-huijaus on pyramidihuijaus, jossa joku kerää pääomia kuviteltua tai olemassa olevaa sijoituskohdetta varten luvaten sijoituksille poikkeuksellisen ja ainutlaatuisen nopeaa ja korkeaa tuottoa.

Silti moni uskaltautui kryptolainaajan kelkkaan.

Vielä vuodenvaihteessa Celsiukseen oli talletettu yli 20 miljardin euron edestä varallisuutta. Toukokuussa Celsiuksen hallinnoitavat varat olivat enää reilut kymmenen miljardia euroa.

Konkurssihakemuksen mukaan Celsiuksella oli noin 4,72 miljardia dollaria velkaa asiakkailleen.

Kulunut vuosi on ollut kryptomarkkinoille hurjaa aikaa.

Bitcoinin kurssi on painunut yli 60 prosenttia huippulukemista. Muiden kryptojen kurssit ovat tippuneet sitäkin jyrkemmin.

Onecoin-kryptovaluuttahuijauksen keksijä on lisätty FBI:n kymmenen etsityimmän rikollisen listalle.

Lue lisää: Kryptopalveluita kaatuu ja kurssit syöksyvät – HS Visio vääntää rauta­langasta, miksi krypto­markkinoilla on täysi paniikki

Lue lisää: Onecoin-kryptovaluutan perustaja Ruja Ignatova lisättiin FBI:n etsityimpien henkilöiden listalle – syytetään huijanneen miljardeja pyramidipelissä

Myös Celsiuksen ongelmista liikkui sitkeitä huhuja koko kevään ajan, mutta Celsius ja Mashinsky vakuuttelivat aina romahdukseen asti, että kaikki on kunnossa.

Vielä muutama päivä ennen palvelun sulkemista Mashinsky vakuutteli sosiaalisen median kanavissaan, että yhtiöllä riittää likviditeettiä ja kaikilla on mahdollisuus saada omaisuutensa takaisin ilman ongelmia.

Kesäkuun 13. päivänä Celsius esti asiakkaiden varojen lunastuksen palvelustaan. Asiakkaat eivät kyenneet nostamaan varojaan tai käymään kauppaa palvelussa, vaikka vain kaksi päivää aiemmin Mashinsky oli sanonut, että niin voi tehdä.

”Olimme pakotettuja tähän toimenpiteeseen yhteisömme edun vuoksi”, Celsius totesi tiedotteessa ja perusteli lunastusten keskeytystä ”äärimmäisillä markkina­olosuhteilla”.

Kuukautta myöhemmin Mashinsky haki yhtiötä konkurssiin.

Konkurssihakemuksen mukaan Celsiuksella oli noin 4,72 miljardia dollaria velkaa asiakkailleen.

Nyt pettyneet asiakkaat vaativat rahojaan takaisin, sillä he kokevat tulleensa huijatuiksi ja Mashinskyn toimineen epärehellisesti katastrofin edellä.

Monet kärsivät myös akuutista rahapulasta. He pyytävät nopeutettua käsittelyä, jotta saisivat rahaa ruokaan ja vuokraan. Kirjeissä ihmiset kertovat, etteivät pysty nukkumaan tai keskittymään töihin.

”Olen menettänyt kaikki säästöni, ja sillä on peruuttamattomia vaikutuksia minun ja perheeni hyvinvoinnille. Olen häpeissäni, nöyryytetty, ja totta puhuakseni vihainen siitä, että luotin yhtiöön, joka on selvästi toiminut petoksenomaisesti”, eräässä kirjeessä kerrotaan.

”Kun pääsin sähköpostin loppuun, pökerryin lattialle pidellen päätä käsissäni ja pidättelin itkua”, kertoo eräs henkilö, joka oli sijoittanut noin 50 tuhatta dollaria Celsiukseen.

Eräs asiakas kertoi, että hän oli saanut 525 tuhatta dollaria valtion takaamaa lainaa, jonka oli sijoittanut Celsiukseen. Asiakas kertoo kirjeessä, että on harkinnut itsensä tappamista.

Toisin kuin perinteisillä pankeilla, Celsiuksen varoja ei oltu vakuutettu.

Esimerkiksi Suomessa pankkien varat on talletussuojattu, mikä tarkoittaa sitä, että jos pankki ajautuu vaikeuksiin, on asiakkaiden tileillä olevat varat vakuutettu aina 100 000 euroon asti.

Konkurssioikeudenkäynnit ovat pitkällisiä, ja on mahdollista, että sijoittajat eivät näe varojaan enää koskaan.

”Ei ole epätavallista, että ihmiset päätyvät näissä tilanteissa pyöreään nollaan”, sanoo pankki- ja liikealan asiantuntija Don Coker AFP:n mukaan.

”Tietysti olen pahoillani jokaisen puolesta, joka menettää sijoituksensa tällä tavalla, mutta näissä tilanteissa pitää olla tietoinen riskeistä.”

Oikaisu 1.8.2022 kello 10.37: Muutettu maininta Onecoin-kryptovaluutasta Onecoin-kryptovaluuttahuijaukseksi, sillä kyseisessä pyramidihuijauksessa ei louhittu kryptovaluuttaa yhtiön lupauksista huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita