Englannissa säännöstellään vettä ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

Britannian eteläosissa astuu ensi perjantaina voimaan niin kutsuttu letkukielto, jonka aikana vettä ei saa käyttää uima-altaiden ja koristealtaiden täyttöön, puutarhan kasteluun tai katujen ja autojen pesemiseen.

Letkukiellon aikana vettä ei saa käyttää puutarhojen kasteluun. Mies täytti kastelukannua vedellä Sonningin kylässä Britanniassa heinäkuussa 2018.

31.7. 15:06

Southern Water -niminen vesiyhtiö Britanniassa määrää asiakkaitaan rajoittamaan vedenkäyttöään ensi perjantaista alkaen. Vesiyhtiö tiedottaa asiasta sivuillaan, ja siitä uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Edellisen kerran Englannissa on rajoitettu vedenkäyttöä vuonna 2012, kun joet, vesivarastot ja pohjavesivarannot eivät olleet täyttyneet tarpeeksi kahden kuivan talven jäljiltä.

Niin sanotun ”letkukiellon” aikana vettä ei saa käyttää uima-altaiden tai koristealtaiden täyttämiseen, eikä puutarhan kasteluun tai auton pesemiseen. Kielto kattaa noin miljoona asiakasta Hampshiren ja Isle of Wightin alueella.

Kiellon rikkomisesta voi saada jopa tuhannen punnan eli noin 1 190 euron sakon.

Pyrkimyksenä on suojella Test- ja Itchenjokia, joiden vedenkorkeus on laskenut merkittävästi kuivan ja kuuman kesän takia.

”Pyydämme asiakkaitamme suojelemaan jokiamme ja niiden tarjoamia elinympäristöjä vähentämällä vedenkäyttöä”, sanoo Southern Waterin riskienhallinta­päällikkö Alison Hoyle yhtiön nettisivuilla.

Myös Thames Water on varoittanut, että sama kielto saattaa odottaa Lontoon ja Oxfordin alueella asuvia 15 miljoonaa asukasta, mikäli kuivuus jatkuu.

Lontoon alueella vesimonopolia pitävä Thames Water on jo kehottanut asiakkaitaan ottamaan lyhyempiä suihkuja ja sulkemaan vesihanan hampaidenpesun ajaksi.

Vedenkäyttörajoituksia saattaa loppukesästä tulla lisää, sillä kansallinen sääpalvelu ennustaa, että elokuusta tulee kuiva erityisesti Britannian eteläosissa.

Hallitus on jo järjestänyt kriisikokouksia maatalous­tuottajien, vesiyhtiöiden ja muiden toimijoiden kanssa sopiakseen toimista kuivuuden kampittamiseksi.

Tämän vuoden heinäkuu on ollut kuivin heinäkuu Britanniassa sitten vuoden 1911. Heinäkuun sademäärä oli vain 24 prosenttia keskimääräisestä.

Sääpalvelun tekemien ilmastomallinnusten mukaan Britannian kesät muuttuvat kuivemmiksi ja kuumemmiksi, ja kuivuuksien ennakoidaan yleistyvän erityisesti maan etelä- ja itäosissa.