Ohjelmistoyhtiö Qt Group antoi tulosvaroituksen, osake ennätys­jyrkässä syöksyssä

Ohjelmistoyhtiö Qt Group laskee tämän vuoden näkymiään ja kertoi alustavia lukuja vuoden toiselta neljännekseltä.

QT Group antoi maanantaina tulosvaroituksen.

1.8. 11:58 | Päivitetty 1.8. 19:54

Ohjelmistoyhtiö Qt Group kertoi maanantaina laskevansa tulosohjeistustaan kuluvalle vuodelle.

Yhtiö arvioi nyt, että sen liikevaihto kasvaa tänä vuonna vertailukelpoisin valuutoin 20–30 prosenttia edellisvuodesta, kun aiemmin se arvioi kasvun olevan 30–40 prosenttia.

Alustavien ja tilintarkastamattomien lukujen mukaan konsernin liikevaihto oli vuoden toisella vuosineljänneksellä noin 37 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuutoin noin kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Huhti–kesäkuun liikevoitto oli yhtiön mukaan noin yhdeksän miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali noin 24 prosenttia. Qt Group julkistaa toisen neljänneksen osavuosikatsauksensa torstaina.

Qt Groupin osakkeen hinta lähti maanantaina jyrkkään laskuun Helsingin pörssissä. Pörssipäivän päättyessä osakkeen hinta oli 23,53 prosentin laskussa.

Kyse on Qt:n kohdalla ennätyksellisen jyrkästä päiväpudotuksessa. Yhtiön markkina-arvosta on kadonnut päivän aikana lähes 470 miljoonaa euroa.

Se on suomalaisittain valtava pörssiromahdus.

Edellinen romahduspohja nähtiin huhtikuussa, kun yhtiö julkaisi vuoden ensimmäisen neljänneksen tuloksensa. Tuolloin osake halpeni päivässä 14,4 prosenttia.

Qt Groupin mukaan esimerkiksi energian hinnan nouseminen, korkea inflaatio ja talouskasvun hidastuminen tekivät asiakkaiden ostokäyttäytymisestä varovaisempaa toisella neljänneksellä erityisesti Aasiassa.

”Etenkin merkittävämpiä hankkeita lykättiin tai toteutettiin ainoastaan osittain, mikä seurauksena varsinkin kehityslisenssien ja konsultoinnin liikevaihto jäi yhtiön tavoitteista”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiö arvioi, että vuoden toisella puoliskolla sen liikevaihto kasvaa selvästi ensimmäistä puoliskoa vahvemmin. Tammi–kesäkuun tuloksen vuoksi se kuitenkin laski koko vuoden ohjeistustaan.

Valuuttakurssimuutosten vaikutus Qt Groupin koko vuoden liikevaihtoon tulee yhtiön mukaan olemaan merkittävä, mikäli valuuttakurssit pysyvät kesäkuun lopun tasolla.

Yhtiö sanoo, että valuuttakurssimuutoksien vuoksi sen liikevaihdon kasvu tulee olemaan merkittävästi suurempi kuin liikevaihdon kasvu vertailukelpoisin valuutoin.

Qt Group arvioi, että markkinan epävarmuus voi jatkuessaan vaikuttaa entistäkin merkittävämmin varsinkin yksittäisten vuosineljännesten liikevaihtoon ja kasvulukuihin. Yhtiön mukaan sen mahdollisuudet jatkaa vahvaa liikevaihdon kasvua ovat pitkällä aikavälillä edelleen ”erittäin hyvät”.

Qt Group oli vuoden 2021 suurimpia pörssiraketteja Helsingin pörssissä. Yhtiön osake maksoi vuoden 2021 alussa 61 euroa. Osake nousi vuoden mittaan rajusti ja lokakuun huipussaan osakkeesta joutui maksamaan jo lähes 180 euroa.

Tämän vuoden kuluessa osake on pudonnut roimasti. Vuoden alusta lähtien osakkeen hinnasta on kadonnut 55 prosenttia. Nyt osake maksaa jälleen saman verran kuin vuoden 2021 alussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita