Helsingin pörssiin liittyy nyt poikkeuksellisen paljon epä­varmuutta, ja pörssiraketti Qt Groupin väkivaltainen syöksy on siitä oiva esimerkki

Qt Groupin markkina-arvosta katosi maanantain aikana satoja miljoonia euroja. Kurssiraketin raju syöksy kertoo, että markkinoilla on huomattavaa epävarmuutta, kirjoittaa HS:n talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja Joonas Laitinen.

Qt Group koki maanantaina historiansa pahimman päiväsyöksyn.

1.8. 18:54

Joonas Laitinen.

Inflaatio sai Helsingin pörssissä ensimmäisen suuren uhrinsa. Näin voi tiivistää tunnelmat maanantain pörssipäivän päätteeksi.

Helsingin pörssin satumainen raketti Qt Group rysähti väkivaltaisesti maahan, ja yhtiön osake halpeni päivässä 23,5 prosenttia. Se tarkoittaa, että yhtiön markkina-arvosta pyyhittiin yhden päivän aikana lähes 470 miljoonaa euroa.

Osake maksoi päivän päätteeksi enää 60 euroa.

Kyse on yhdestä suurimmista Helsingin pörssin historian päiväsyöksyistä. Ennätyksellisen suuri se ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi Nokian markkina-arvosta suli lokakuussa 2019 yhden päivän aikana peräti kuusi miljardia euroa.

Kysymyksiä sukellus kuitenkin herättää.

Ohjelmistoyhtiön nousu alkoi koronaviruspandemian vanavedessä. Sen markkina-arvo oli vielä vuoden 2019 lopussa noin 500 miljoonaa euroa. Viime lokakuussa arvostus oli kirinyt 4,5 miljardiin euroon eli yhdeksänkertaistunut alle kahdessa vuodessa.

Myös bisnes kasvoi kohisten. Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä yhtiön liikevaihto oli 18,4 miljoonaa euroa, tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 31,6 miljoonaa.

Tänä vuonna sijoittajien usko Qt Groupiin on kääntynyt laskuun. Perustavan­laatuisen käänteen näyttää tehneen yhtiön ensimmäisen neljänneksen tulosjulkaisu. Yhtiö kertoi huhtikuun lopussa tehneensä alkuvuodesta 31,6 miljoonan euron liikevaihdon ja noin 4,7 miljoonan euron liikevoiton (ebit).

Qt Groupilta odotettiin enemmän, ja osake sukelsi tuolloin lähes 15 prosenttia. Maanantaina rysähdyksen aiheutti yhtiön kello 11.15 julkaisema tulosvaroitus.

”Arvioimme yhtiön vuoden 2022 liikevaihdon kasvavan vertailukelpoisin valuutoin 20–30 prosenttia edellisvuodesta ja liikevoittomarginaalin olevan 20–30 prosenttia”, yhtiö kirjoitti.

Aiemman arvion mukaan liikevaihto olisi kasvanut tänä vuonna vertailukelpoisin valuutoin 30–40 prosenttia edellisvuodesta. Liikevoittomarginaaliin yhtiö ei tehnyt korjausta.

Tulosvaroituksen taustalla ovat muun muassa energian hinnan nouseminen, rajuna laukkaava inflaatio ja talouskasvun hidastuminen. Nämä ovat yhdessä lisänneet yhtiön asiakkaiden varovaisuutta ja leikanneet Qt Groupin liikevaihtoa.

Markkinat reagoivat Qt Groupin ilmoitukseen Suomen oloissa poikkeuksellisen hätäisesti.

Se herättää kysymyksiä osakemarkkinoiden tilasta laajemmin. Suomen suur­yrityksistä esimerkiksi Nokia ja Neste ovat julkaisseet erinomaisia tuloksia toiselta vuosi­neljännekseltä. Se on myös näkynyt osakemarkkinoilla, ja kyseisten yhtiöiden osakkeenomistajat ovat päässeet nauttimaan tulosjulkaisun jälkeen nousseesta kurssista.

Helsingin pörssin yleisindeksi on vajonnut tänä vuonna noin 15 prosenttia. Heinäkuussa yleisindeksi kuitenkin nousi yli 7 prosenttia. Heinäkuinen nousumarkkina on saattanut saada monet sijoittajat kyselemään, josko pahin olisi jo takana ja pohjat nähty.

Maanantai osoittaa, että ilmassa on vielä valtavasti epävarmuusmerkkejä ja markkinoilla voidaan nähdä poikkeuksellisiakin liikkeitä. Qt Group julkaisee toisen neljänneksen tuloksensa torstaina kello 15. Silloin liikkeitä saatetaan nähdä lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita