Osakkeet ovat syöksyneet tänä vuonna, mutta heinäkuu oli sijoittajille poikkeuksellisen hyvä – onko pohja nyt takana?

Kuluva vuosi on ollut osakemarkkinoilla heikko, mutta heinäkuussa tärkeimmät osakeindeksit nousivat eniten sitten marraskuun 2020.

Heinäkuu oli sijoittajille vahva kuukausi Yhdysvaltain osakemarkkinoilla.

2.8. 12:54

Heinäkuu oli Yhdysvaltain osakemarkkinoilla suhteellisesti vahvin sitten vuoden 2020. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Tärkeimmistä osakeindekseistä laaja S&P 500 ja teknologiapainotteinen Nasdaq nousivat heinäkuussa prosentuaalisesti enemmän kuin minään muuna kuukautena loppuvuoden 2020 jälkeen.

Pandemian alun koronakyykkäyksen jälkeen osakemarkkinat nousivat hurjaa vauhtia vuosina 2020 ja 2021. Hurja nousu taittui vasta aivan viime vuoden lopussa.

Kuluva vuosi sen sijaan on ollut osakemarkkinoille ja niitä kuvaaville indekseille heikko. Markkinoita ovat painaneet paitsi ympäri maailmaa kytevät koronahuolet, myös monissa maissa hurjaan vauhtiin kiihtynyt inflaatio sekä Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka on sekoittanut maailmanpolitiikan lisäksi esimerkiksi energiamarkkinat.

Yhdysvaltain osakemarkkinoilla vuoden ensimmäinen puolisko oli itseasiassa heikoin yli 50 vuoteen.

Lue lisää: Vuoden alkupuolisko oli Yhdysvaltain osake­markkinoilla huonoin yli 50 vuoteen: ”Mitä kovemmat juhlat, sitä kovempi krapula”

Maailman tärkeimpänä osakeindeksinä pidetty S&P 500 koheni heinäkuussa noin kahdeksan prosenttia, mutta koko vuoden aikana se on edelleen 14 prosentin laskussa.

Nasdaq nousi heinäkuussa yli 11 prosenttia, mutta on koko vuonna edelleen lähes 21 prosenttia punaisella.

Yhdysvaltain kolmas tärkeä osakeindeksi, suurten yhtiöiden Dow Jones, koheni heinäkuussa noin 5,6 prosenttia ja on kuluvana vuonna vajaat 10 prosenttia miinuksella.

Heinäkuun vahvaa pörssikehitystä arvioidaan tukeneen ainakin vahva tuloskausi ja toiveet siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei välttämättä joutuisikaan nostamaan ohjauskorkoa loppuvuoden aikana niin rajusti kuin aiemmin on ennakoitu.

Reuters kertoo analytiikkayhtiö Refinitivin dataan perustuen, että S&P 500-indeksin tuloksensa jo kertoneista 283 yhtiöstä 78 prosenttia on ylittänyt analyytikkojen ennusteet. Pitkän ajan keskiarvon mukaan 66 prosenttia S&P 500:n yhtiöistä ylittää tyypillisesti ennusteet tuloskaudella.

Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH koheni heinäkuussa vajaat 7,4 prosenttia, mutta koko vuonna se on edelleen lähes 15 prosenttia miinuksella. Heinäkuu oli myös Helsingin yleisindeksille prosentuaalisesti paras sitten loppuvuoden 2020.

Vaikka osakkeiden hinnat kääntyivät nousuun heinäkuussa, ei markkinoiden pohjaa välttämättä ole vielä saavutettu.

Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan edelleen jatkavan ohjauskoron nostoja ja Yhdysvaltain talous näyttää edelleen taantuman merkkejä.

Maan kauppaministeriön viime viikolla julkaisemien ennakkotietojen perusteella talous supistui huhti–kesäkuussa 0,9 prosentin vuositason vauhdilla eli 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Merkittävin syy talouden supistumiseen on yritysten varastojen pieneneminen.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu arvioi silloin HS:lle, että tämä kertoo yritysten varautuvan jo huonompiin aikoihin.

Heikkenevät talousnäkymät eivät ole näkyneet laajasti yritysten tulosjulkistuksissa vielä käynnissä olevalla tuloskaudella.

Lue lisää: Yhdysvaltojen talous jäähtyy ja taantuman vaara kasvaa

Myös kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) arvioi viime viikolla julkaisemassaan suhdanne-ennusteessa, että talous vajoamassa entistä suurempaan epävarmuuden aikakauteen.

Markkinoiden historiallisia liikkeitä ei pidä tuijottaa liian tarkasti tulevaisuutta ajatellessa, mutta Bloombergin mukaan elo- ja syyskuu ovat historiallisesti S&P 500 -indeksin huonoimmat kuukaudet vuodessa. Uutistoimiston mukaan indeksi on heikentynyt 25 viime vuoden aikana elokuussa keskimäärin 0,6 prosenttia ja syyskuussa 0,7 prosenttia.