Öljy-yhtiö BP teki lähes ennätyksellisen tuloksen energiakriisin keskellä – ”Voitot saavat silmät vuotamaan”, kritisoi oppositiopoliitikko

Öljy-yhtiö British Petrol on tehnyt suuremman vuosineljännestuloksen vain vuonna 2008, kansainvälisen finanssikriisin kynnyksellä.

BP:n lisäksi muutkin suuret öljy-yhtiöt ovat tänä vuonna tehneet jättimäisiä voittoja.

2.8. 17:33

Brittiläinen öljyjätti British Petrol (BP) teki vuoden toisella neljänneksellä historiansa toiseksi suurimman voitollisen tuloksen, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian. Yhtiön ilmoittama noin 8,5 miljardin dollarin tulos on yli kolminkertainen verrattuna vuoden 2021 toiseen neljännekseen.

BP ilmoitti tuloksestaan maanantaina. Hiljattain muutkin suuret öljy-yhtiöt, muun muassa brittiläinen Shell ja yhdysvaltalainen Exxon Mobil, ovat ilmoittaneet tehneensä jättimäisiä tuloksia vuoden toisella neljänneksellä. Myös suomalaisyhtiö Neste kertoi viime viikolla, että sen vuoden toisen neljänneksen liikevaihto oli ylivoimaisesti yhtiön historian suurin.

Lue lisää: Sota siivitti Nesteen kovia odotuksiakin parempaan tulokseen – käyttökate ennätykselliset 1 085 miljoonaa euroa

Jättituloksen syynä on Venäjän Ukrainassa aloittama hyökkäyssota, joka nosti Brent-raakaöljyn hintoja erityisesti maalis–heinäkuussa. Heinäkuun aikana Brent-raakaöljyn hinta laski jonkin verran, mutta se on edelleen korkeammalla kuin ennen sodan alkua.

Tällä hetkellä Brent-raakaöljyn barrelihinta on noin 100 dollaria, kun alkuvuonna ennen hyökkäyssotaa hinta kipusi alle 80 dollarista lähelle 100:aa dollaria. Sodan aikana hinta on käynyt yli 120 dollarissa barrelilta.

BP teki kaikkien aikojen vuosineljännestuloksensa heinä–syyskuussa 2008. Myös tuolloin raakaöljyn hinta oli selvästi tavallista korkeampi, parhaimmillaan 147 dollaria barrelilta, kertoo The Guardian. Loppuvuonna 2008 alkoi kuitenkin kansainvälinen finanssikriisi, jonka seurauksena hinnat putosivat muutamassa kuukaudessa jopa alle 40 dollariin barrelilta.

Samalla brittikotitalouksien keskimääräisen öljylaskun odotetaan nousevan yli 3 000 puntaan (yli 3 500 euroon) vuodessa, kertoo muun muassa talouslehti Financial Times.

Moni päättäjä on kritisoinut öljy-yhtiöiden voittoja. Britannian labour-puolueen varjohallituksen valtiovarainasioista vastaavan Rachel Reevesin mukaan kuluttajia pitäisi suojella paremmin energian hintojen nousulta.

”Ihmiset ovat todella huolestuneita energian hintojen noususta syksyllä, mutta jälleen me näemme öljy- ja kaasuyhtiöiden tekevän voittoja, jotka saavat silmät vuotamaan”, Reeves twiittasi tiistaiaamuna.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ottanut kantaa öljyn hintoihin. Bidenin mukaan polttoaineiden kuluttajahintojen tulisi seurata raakaöljyn hintojen laskua, jotta voitot eivät valuisi vain öljy-yhtiöiden osakkeenomistajille.

Britannian hallitus on reagoinut nouseviin energian hintoihin. Se esitteli toukokuussa 25 prosentin ylimääräisen veron öljy-yhtiöille niiden tekemien voittojen seurauksena. Vero otettiin kuitenkin käyttöön vasta heinäkuun puolivälissä, joten vuoden ensimmäisen puolikkaan tuloksiin se ei vaikuttanut.

Lue lisää: Ensi talvi voi tuoda mukanaan ennennäkemättömän energiakriisin Euroopassa –  Helsinkiläisetkään eivät ole ole siltä täysin turvassa

Lue lisää: Saksassa sammutellaan nyt valoja, mutta Suomessa oli vielä kovemmat keinot käytössä öljy­kriisin aikaan 1970-luvulla – näin silloin säästettiin

Lue lisää: Joe Biden aikoo vierailullaan pyytää Saudi-Arabiaa tuottamaan lisää öljyä, mutta analyytikon mukaan toive tuskin toteutuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita