Näin fossiiliset energiajätit hyötyvät Venäjän sodasta: ”Exxon tekee enemmän rahaa kuin Jumala”

Energiayhtiöt ovat kohdanneet kritiikkiä kasvavista voitoistaan. Samaan aikaan kansalaisten energialaskut kasvavat ja Eurooppaa uhkaa energiakriisi.

Maailman suurimmat energiayhtiöt ovat tahkonneet ennätystuloksia kohoavien energianhintojen myötä.

3.8. 10:17 | Päivitetty 3.8. 10:57

Suurten öljy-yhtiöiden voitonpäivät jatkuvat. Viisi maailman suurinta energiayhtiötä kirjasivat vuoden toiselta neljännekseltä yhteensä 59,27 miljardin dollarin eli runsaan 58 miljardin euron voitot. Laskelman takana on brittimedia The Guardian.

Energiayhtiöiden tuloksia ovat pönkittäneet korkeat öljyn ja kaasun hinnat. Vaikka Venäjältä lähteminen on maksanut länsimaisille öljyjäteille miljardeja, yhtiöt ovat hyötyneet siitä, että myös ostajatahot ovat hylänneet venäläisen energian kokonaan.

Hollantilaislähtöinen Shell päihitti tulosennätyksensä huhti–kesäkuussa ja kirjasi 11,5 miljardin dollarin vertailukelpoisen tuloksen. Shell on maailman suurin nesteytetyn maakaasun eli lng:n myyjä. Venäläistä putkikaasua pyritään nyt etenkin Euroopassa korvaamaan lng:llä.

Ranskalaisen Totalin vertailukelpoinen nettotulos taas kolminkertaistui 9,8 miljardiin dollariin.

Yhdysvaltalaiset energiajätit panivat vielä paremmaksi. Exxon Mobilin vertailukelpoinen tulos moninkertaistui huhti–kesäkuussa historialliseen 17,85 miljardiin dollariin. Myös Chevron rikkoi ennätyksensä 11,62 miljardin dollarin tuloksella.

Maanantaina tuloksensa julkistanut brittiläinen öljyjätti British Petrol (BP) teki historiansa toiseksi suurimman tuloksen. Yhtiön ilmoittama noin 8,5 miljardin dollarin tulos on yli kolminkertainen verrattuna vuodentakaiseen.

Myös suomalainen Neste päihitti markkinoiden sille asettamat kovat odotukset vuoden toisen neljänneksen tuloksellaan. Taustalla oli muun muassa Venäjän sodan aiheuttama hintamyllerrys.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden nosti erityisesti energiayhtiö Exxonin voitot tikunnokkaan jo kesäkuussa.

”Puhutaanpa siitä, kuinka paljon Exxon tekee voittoa. Exxon tekee tänä vuonna enemmän rahaa kuin Jumala”, Biden totesi mediatilaisuudessa Los Angelesin satamassa Bloombergin mukaan.

Energian hinnat ovat olleet pää­ajurina villinä laukkaavan inflaatiovauhdin kiihtymisessä, ja kansalaiset ovat tunteneet sen jo kukkaroissaan.

Polttoaineiden hinnat ovat olleet ennätyskorkealla. Yhdysvalloissa bensiinin gallonahinta ehti jo nousta yli viiteen dollariin ensimmäistä kertaa historiassa. Tiistaina Biden kehui, että bensiinin hinta on lähtenyt nopeaan laskuun.

”Bensiinin hinta on jo alle neljässä dollarissa 19 osavaltiossa”, Biden twiittasi.

Myös Suomessa bensiinin ja dieselin litrahinnat ovat olleet viime viikkoina laskusuunnassa.

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinnat ovat lähteneet laskuun huipputasoiltaan Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan alusta, mutta ovat edelleen korkeammalla kuin vuosiin. Hintojen laskuun on vaikuttanut kysynnän vaimeneminen, jonka taustalla on talouskasvun heikkenemiseen liittyvät huolet.

Britannia ja muutama Euroopan unionin jäsenmaa ovat ryhtyneet toimiin verottaakseen energiayhtiöiden ylisuuria voittoja ja rahoittamaan samalla toimia tasoittaakseen kuluttajien energialaskuja.

Lue lisää: Osa EU-maista on alkanut verottaa energia­yhtiöitä yli­suurista voitoista, joita hintojen nousu on aiheuttanut

Espanja, Italia, Romania ja Kreikka ovat ottaneet käyttöön niin sanotun windfall-veron, jolla ne verottavat energiayhtiöiden hintojen noususta seuranneita voittoja. Britannia sääti heinäkuussa lain, jonka perusteella se verottaa Pohjanmerellä öljyä ja kaasua tuottavien yritysten voittoja.

Energiamarkkinoilla on käynnissä suuri myllerrys eikä järjestelmän uudistaminen käy käden käänteessä. Euroopassa maakaasun hintojen odotetaan pysyvän korkealla pitkään.

EU:n jäsenmaat ovat sopineet vähentävänsä kaasun kulutustaan vapaaehtoisesti 15 prosentilla tänä talvena, mutta asiasta ei saavutettu yksimielisyyttä. Saksassa suurkaupungit ovat alkaneet varautua talveen, kun energiakriisi häämöttää talvella venäläisen maakaasun tyrehdyttyä. Saksa on ollut hyvin riippuvainen Venäjän maakaasusta, ja Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan myötä putkikaasutoimitukset ovat tyrehtyneet.

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) ja Euroopan komissio julkistivat energiansäästö­vinkkejä jo huhtikuussa, ja syksyllä alkaa energiansäästökampanja myös Suomessa.