Polkuhintaisen sähkön myynti jatkuu toista päivää putkeen: Pörssisähkö on torstaina lähes ilmaista

Halvimmillaan sähkö maksaa torstaina aamuyöstä 0,15 senttiä ja kalleimmillaan kello 7–8 noin 1,6 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähköä saa keskiviikkona jälleen lähes ilmaiseksi.

3.8. 11:20 | Päivitetty 3.8. 15:45

Energiamarkkinoiden raju heilunta jatkuu. Keskiviikkona pörssisähkö oli lähes ilmaista ja poikkeuksellisen halpaa sähköä on tarjolla myös torstaina.

Sähköpörssi Nord Poolin mukaan sähkö maksaa torstaina keskimäärin 0,76 senttiä kilowattitunnilta. Keskiviikkona hinta oli keskimäärin sentin kilowattitunnilta.

Halvimmillaan sähkö maksaa torstaina aamuyöstä 0,15 senttiä ja kalleimmillaan kello 7–8 noin 1,6 senttiä kilowattitunnilta.

Pörssisähköä sai lähes ilmaiseksi myös viime tiistaina 26. heinäkuuta. Tuolloin se maksoi keskimäärin vain noin 0,71 senttiä kilowattitunnilta. Hintaa laski viikko sitten tuulivoiman runsas tarjonta.

Lue lisää: Pörssisähkön hinta romahtaa, tiistaina se on lähes ilmaista

Poikkeuspäivistä huolimatta pörssisähkön hinta on yli kaksinkertaistunut vuodessa. Esimerkiksi heinäkuussa pörssisähkö maksoi Nord Poolin mukaan Suomessa keskimäärin 18,4 senttiä kilowattitunnilta. Vuosi sitten hinta oli keskimäärin 7,9 senttiä.

Pörssisähkön ohella myös määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nyt Suomessa poikkeuksellisen korkealla.

Energiaviraston vuodesta 2006 alkavien tilastojen mukaan kaksivuotisten sopimus­tarjousten keskihinta ei ole koskaan ollut yhtä korkealla kuin nyt. Tilastosta puuttuvat vuoden 2020 hinnat, mutta tuolloin sähkön pörssihinta oli alimmillaan sitten vuoden 2004.

Heinäkuun alussa keskihinta oli kerros­talo­asujalle jo 20,6 senttiä kilowatti­tunnilta ja sähköllä lämmittävälle omakoti­asujallekin 18,2 senttiä kilowatti­tunnilta.

Vuosi sitten kerrostaloasujien hinta oli 7,7 senttiä kilowattitunnilta ja omakotitaloasujien hinta 5,7 senttiä kilowattitunnilta. Hinnat ovat siis kolminkertaistuneet vuodessa.

Sähkön hinta on ollut nousussa jo pitkään. On mahdollista, että Suomeenkin iskee ensi talvena energiapula, joka nostaa sähkölaskuja vieläkin hurjempiin lukemiin.