HS vertaili Viron ja Suomen ruokakauppojen hintoja – selvisi, että ruoka on Virossa jo paikoin Suomea kalliimpaa

Viron hintatasoa on pidetty Suomeen verrattuna edullisena, mutta se ei pidä paikkaansa enää ainakaan ruokakaupassa. HS vertaili yleisten elintarvikkeiden hintoja suomalaisten ja virolaisten kauppaketjujen verkkokaupoissa.

Hintavertailu osoitti, että maitotuotteet ovat yleisesti Virossa melko hintavia. Oikealla ruokakauppa Viru-keskuksessa Tallinnassa ja vasemmalla maitohylly oululaisessa Limingantullin Prismassa.

8.8. 2:00 | Päivitetty 8.8. 9:45

Virossa tänä kesänä lomailleet ovat saattaneet huomata, että maan hintataso ei ole enää merkittävästi Suomea halvempi.

Etelänaapurimme kärvistelee euroalueen kovimman inflaation kourissa.

Kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa 22,7 prosenttia vuoden takaisiin verrattuna, kun euromaiden keskimääräinen inflaatio oli 8,9 prosenttia.

Valtaosa hintojen noususta selittyy energian hinnan nousulla. HS kertoi viime viikolla, että rajusti kallistuva energia ajaa paikallisia perheitä ahdinkoon.

Lue lisää: Virossa pysty­suoraan nouseva sähkön hinta pakottaa perheet vaikeisiin valintoihin

Virossa tuotetaan sähköä lähinnä palavankiven eli öljyliuskeen avulla. Saastuttavan energian hinta on noussut päästökaupan myötä. Baltian yhteydet pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin eivät ole vielä riittäviä tasaamaan kysynnän ja tarjonnan välistä kuilua.

Tilanteeseen ei ole olemassa nopeaa ratkaisua.

”Pitkällä aikavälillä paremmat yhteydet pohjoismaisille markkinoille toisivat helpotusta, samoin kuin suunnitteilla olevat tuuli- ja aurinkovoimalat, mutta siihen menee aikaa”, sanoo Viron pankin talouspolitiikasta ja -ennusteista vastaavan osaston johtaja Rasmus Kattai.

Muita syitä korkealle inflaatiolle on muun muassa pandemian aikana syntyneen korkean kysynnän purkautuminen ja Viron eläkeuudistuksesta johtuva ylimääräinen raha markkinoilla.

”Markkinoilla on enemmän rahaa kuin siellä tarvitsisi olla, ja se ajaa hintoja ylös.”

Kuluttajahintojen nousu osuu Virossa erityisesti pienituloisiin, sillä suurempi osa heidän tuloistaan kuluu energia- ja kaasulaskuihin.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan nousevat elinkustannukset kahmaisevat virolaisten kotitalouksien köyhimmän viidenneksen kulutuksesta noin 25 prosenttia. Osuus on suurin Euroopan maiden keskinäisessä vertailussa. Esimerkiksi Suomessa kustannusten nousu on noin neljän prosentin luokkaa.

Vaikutus köyhimpien kotitalouksien menoihin on Virossa noin kaksi kertaa niin suuri kuin rikkaimpien kotitalouksien kohdalla.

Energian lisäksi myös ruuan hinta on kallistunut Virossa nopeasti. Eurostatin tilastojen mukaan ruoka oli kesäkuussa 16,4 prosenttia viime vuoden kesäkuuta kalliimpaa. Suomessa vastaava hintanousu oli 8,7 prosenttia.

HS vertaili ruuan hintoja Suomessa ja Virossa. Vertailua varten tarkasteltiin yleisten elintarvikkeiden hintoja virolaisissa Rimi- ja Selver-kauppaketjuissa ja suomalaisissa Prisma- ja K-market -ketjuissa.

Vertailu perustuu kauppojen verkkokaupoissa oleviin hintoihin.

Pikainenkin vilkaisu elintarvikkeiden hintoihin osoittaa, että ruoka ei Virossa ole enää halvempaa kuin Suomessa. Päinvastoin, jotkin tuotteet ovat Virossa jopa kalliimpia.

Kattain mukaan ruoan korkeahko hinta Virossa johtuu ensinnäkin siitä, että maa tuo paljon ruokaa. Toiseksi, operoimme yhteisillä maailmanmarkkinoilla, jolloin tuontitavara, kuten banaani maksaa pitkälti saman verran niin Virossa kuin Suomessakin. Kolmanneksi, Viro on niin pieni markkina-alue, että tuottajien ja kauppiaiden täytyy pyytää korkeaa marginaalia kulujen päälle, jotta toiminta olisi kannattavaa.

Samaan aikaan virolaisten ansiot ovat keskimäärin kuitenkin noin puolet pienemmät kuin Suomessa. Mediaaniansio Virossa vuonna 2021 oli 12 620 euroa, kun taas Suomessa se oli 25 460 euroa.

”Tämä pitää paikkansa, ja se tarkoittaa sitä, että ruoka ja energia vievät suuremman osan etenkin pienituloisten ostoskorista. Heille tilanne on karu”, Kattai sanoo.

Samalla virolaisten palkat nousevat kovaa tahtia. Ukrainan sodankin syttymisen jälkeen palkat ovat nousseet noin 10 prosenttia, Kattai kertoo. Sekään ei riitä kirimään inflaatiota kiinni.

Kurkku on vielä Virossa Suomea edullisempaa.

Lisäksi tuloerot Virossa ovat suuremmat kuin Suomessa, mikä selittää myös suuremman eron köyhimmän neljänneksen ja rikkaimman neljänneksen välillä, kun katsotaan inflaation vaikutuksia.

Viron hallitus etsii keinoja pienituloisten auttamiseksi. Jo viime talvena valtio maksoi energiatukea talousvaikeuksista kärsiville. Puhetta on myös sähkömarkkinoiden uudelleenjärjestelystä, minkä myötä virolaiset voisivat ostaa sähköä suoraan valtion omistamalta Eesti Energialta ja siten välttää pörssisähkön hintaheilahtelut.

Se ei kuitenkaan pysäytä hintojen nousua, Kattai sanoo, sillä helpotukset eivät koske yrityksiä.

”Sen takia yritykset ja tuottajat joutuvat siirtämään korkeat energiakustannukset tuotteiden hintoihin.”

HS:n hintavertailu ei ole tyhjentävä, sillä tuotemerkistä, valmistajasta ja alkuperästä johtuvien erojen takia tuotteet eivät ole aina suoraan verrattavissa. Kauppojen hinnoittelussa on myös merkittäviä eroja. Vertailua kannattaakin lukea enemmänkin karkeana esimerkkinä.

Vertailuun otettiin mukaan arkisia, paljon kulutettuja elintarvikkeita. Vertailluista tuotteista esimerkiksi kalan hinta on noussut Virossa Suomea nopeammin.

Tuoreen kalan hinta on Virossa noussut 77 prosenttia viime vuoden toukokuusta. Suomessa tuore kala oli kesäkuussa 47 prosenttia vuodentakaista kalliimpaa.

Vertailun mukaan lohi on nyt Suomessa ja Virossa melko samoissa hinnoissa, ellei tarjouksia oteta huomioon.

Vertailu osoitti, että maitotuotteet ovat yleisesti Virossa melko hintavia. Etenkin juustojen kilohinnat ovat Virossa yleisesti kalliimpia kuin Suomessa. Vertailua varten valittiin virolaisista juustoista Eesti juust -merkkistä juustoa ja suomalaisista juustoista Prismasta Kotimaista-kermajuustoa ja K-Citymarket Ruoholahdesta Pirkka-kermajuustoa.

Myös litra kartonkiin pakattua lehmänmaitoa oli Virossa hieman kalliimpi kuin Suomessa, mutta asiaan vaikuttaa myös se, että Suomessa maitoa on tarjolla kauppojen omien tuotemerkkien alla.

Maitoa saa Suomesta halvemmalla kuin Virosta.

Esimerkiksi Kotimaista-kevytmaito maksoi Prisman verkkokaupassa 0,85 euroa. Virossa Alma-maito maksoi Rimissä 0,99 euroa. Virossa kaikkein edullisinta maitoa on pussissa ostettava maitolitra, jonka hinta oli Selverissä vain 0,59 euroa.

Kauramaito on Suomessa lyönyt läpi kahvimaitona. Suositun valmistajan kahviin tarkoitetusta kauramaidosta sai Virossa pulittaa jopa yli euron enemmän kuin Suomessa.

Perunan hintanousu on ollut rajua sekä Suomessa että Virossa. Suomessa perunat ovat kallistuneet vuodessa 137 prosenttia, Virossa noin 125 prosenttia. Perunankin hinta vaihtelee kovasti lajikkeesta ja pakkaustavasta toiseen.

Kahden kilon säkki perunaa maksoi Virossa yli kaksi ja puoli euroa, kun taas suomalaisissa kaupoissa hinta jäi alle kahden euron.

Perunan hinnannousu on ollut rajua viimeisen vuoden ajalla.

Irtomyynnissä oleva varhaisperuna oli kuitenkin edullista Selverissä, sillä sitä sai 0,49 euron kilohintaan. Prisman verkkokaupassa multainen kesäperuna oli kilohinnaltaan 0,69 euroa.

Muista keittiön tutuista tuotteista esimerkiksi sika-nautajauheliha maksoi Virossa ja Suomessa pitkälti saman verran.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita