Oliivisato uhkaa kutistua Espanjassa helteiden ja kuivuuden takia – Oliivi­öljyn hinnan odotetaan nousevan

Myös Italian oliiviöljytuotannon ennakoidaan jäävän tänä vuonna 20–30 prosenttia viime vuotta pienemmäksi.

Oliivipuita suojattuna oliivikärpäsiltä valkoisella verkolla heinäkuun lopussa Italiassa, jossa viljelmät ovat kärsineet helleaallosta.

3.8. 16:44

Kesän voimakas kuumuus ja kuivuus uhkaavat oliiviöljyn tuotantoa Espanjassa, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Espanjan maatalousministerin Luis Planasin mukaan oliiviviljelijät ovat huolissaan vuoden öljyntuotannosta.

”Jos tulevina viikkoina lämpötilat eivät hellitä eikä sateita tule, tämän vuoden oliivisato voi olla huomattavasti pienempi kuin aiempina vuosina”, Planas sanoo.

Markkina-analyytikko Kyle Holland arvioi The Guardianilla, että Espanjan oliiviöljytuotanto voi laskea 25–30 prosenttia vuodentakaisesta. Espanja tuottaa lähes puolet maailman oliiviöljystä.

”Markkinoilla ollaan myös huolissaan siitä, kuinka laadukasta tuleva sato on ja kuinka suuresta osasta satoa voidaan tehdä extraneitsyt- tai neitsyt­oliiviöljyä ja kuinka suuri osa on luokiteltava ihmisille sopimattomaksi”, Holland kertoo.

Bloombergin mukaan oliiviöljyn hinta on noussut Espanjassa Jaénin maakunnassa 8,3 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Kasviöljyjen hinnat ovat nousseet muutoinkin Euroopan helleaallon ja Ukrainan sodan vuoksi.

Pohjois-Italia, joka on myös merkittävää oliivinviljelyaluetta, on kärsinyt pahimmasta kuivuudesta seitsemään­kymmeneen vuoteen. Italiassa oliiviöljytuotannon odotetaan jäävän tänä vuonna 20–30 prosenttia viime vuotta pienemmäksi.

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan tuotetun oliiviöljyn määrä voi tänä vuonna olla 11 prosenttia viime vuotta pienempi.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman suurin auringonkukkaöljyn maasta­viejä. Venäjän hyökkäyksen myötä auringonkukkien korjuu on vaikeutunut ja Ukrainan maataloustuotteiden vienti Mustanmeren kautta on ollut pysähdyksissä kuukausien ajan.

Espanjassa odotetaan huonoa satoa myös vehnästä, maissista ja ohrasta. Ministeri Planasin mukaan viljasato voi pudota jopa 13 prosenttia korkeiden lämpötilojen ja vähäisten sateiden vuoksi.

Planasin mukaan ruoan hintojen nousu voi hieman helpottaa, jos Venäjän noudattaa sopimusta, jonka mukaan Ukraina voi kuljettaa viljaa Mustanmeren satamistaan maailmalle.

Ukraina toimitti ensimmäisen viljakuljetuksen Mustanmeren kautta maanantaina sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita