Kaikki ostivat uudet tieto­koneet pandemian aikana, nyt siru­valmistajat varoittavat jyrkästä ala­mäestä

Puolijohdevalmistajat AMD ja Intel järkyttivät markkinoita heikoilla näkymillään. Konsulttiyhtiö arvioi maailman tietokonekaupan supistuvan tänä vuonna 9,5 prosenttia.

Puolijohdejätit toteavat, että laitemarkkinan käänne on odotettua jyrkempi.

3.8. 21:15

Yhdysvaltalaiset puolijohdevalmistajat AMD ja Intel varoittavat koronapandemian aikaisen laitebuumin loppuneen äkisti.

Vuoden 2020 keväästä alkanut kotoilu kannusti ihmisiä ympäri maailmaa uudistamaan kodin teknologiaa. Monet ostivat muun muassa upouusia tietokoneita, televisioita ja pelikonsoleita.

Nyt tämä laitevalmistajien ja -myyjien kasvuaika näyttää olevan ohi. Samalla laitteiden komponenttien valmistajat ovat joutuneet vaikeuksiin.

AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su kertoi tiistaina paikallista aikaa tulosjulkistuksen yhteydessä, että yhtiön odotukset tietokonemarkkinan kehityksestä ovat heikentyneet merkittävästi.

Aiemmin AMD oli Sun mukaan arvioinut, että markkina pakittaa tänä vuonna noin 5–9 prosenttia, mutta nyt laskua odotetaan jopa 15–17 prosenttia. Sun mukaan yhtiö aikoo keskittää omaa toimintaansa kalliimpien laitteiden markkinaan.

AMD valmistaa tietokoneiden komponentteja, esimerkiksi piirisarjoja ja suorittimia.

AMD:n näkemys yhtiön kolmannen vuosineljänneksen liikevaihdon kehityksestä jäi myös analyytikko­ennusteiden alapuolelle. Yhtiön osake painui tulosjulkistuksen jälkeen.

”Koska Intel kertoi yllättävän haastavasta vuosineljänneksestä, monet käänsivät katseensa AMD:hen ja kaiken kaikkiaan numerot olivat pätevät”, Technalysis Researchin pääanalyytikko Bob O’Donnell sanoo Reutersille.

”Markkina odotti parempia näkymiä, mutta on selvää, että yhtiö näkee haasteita tulevaisuudessa.”

Viime viikolla tuloksensa julkistanut Intel petti markkinaodotukset ja jakoi samaa tarinaa kuin AMD nyt laitemarkkinan hidastumisesta. Intelin osake painui rajusti tulosjulkistuksen jälkeen.

”Talouskäänne oli rajumpi ja toi paitsi kuluttajakäyttäytymisen muutoksen, myös dramaattisia käänteitä avainasiakkaidemme tilausnäkymissä”, Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger kertoi Reutersille.

Tietokonetoimitusten odotetaan supistuvan tänä vuonna 9,5 prosenttia kansainvälisesti, arvioi teknologia-alan konsulttiyhtiö Gartner. Pandemiabuumin rauhoittumisen lisäksi alaa vaivaavat Kiinan jatkuvat koronarajoitukset ja Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutukset toimitusketjuihin ja kysyntään.

AMD ja Intel kisaavat myös datakeskus- ja pilvimarkkinassa, joissa molemmat yhtiöt kertoivat onnistuneensa pc-markkinan kehitystä paremmin.