Rajussa kurssisyöksyssä ollut Qt Group julkaisi tuloksensa: Liiketulos supistui ja liike­vaihdon kasvu hidastui huhti–kesäkuussa

Qt Group antoi maanantaina tulosvaroituksen, jossa se ilmoitti odottavansa liikevaihdon kasvun hidastuvan aiemmin odotetusta.

Qt Groupin osakkeen hinta on nyt vain kolmanneksen siitä, mitä se huipussaan viime lokakuussa maksoi.

4.8. 15:12 | Päivitetty 4.8. 15:29

Ohjelmistoyhtiö Qt Group julkisti osavuosikatsauksensa torstaina iltapäivällä.

Yhtiön huhti–kesäkuun liikevoitto oli odotetusti yhdeksän miljoonaa euroa ja liikevoittomarginaali 24,4 prosenttia. Liikevoitto supistui viime vuoden vastaavan ajan reilusta 10,6 miljoonasta eurosta.

Liikevaihto oli toisella vuosineljänneksellä noin 37 miljoonaa euroa kasvettuaan vertailukelpoisin valuutoin 1,7 prosenttia.

Yhtiö antoi tulosvaroituksen maanantaina ja ilmoitti samalla alustavia tietoja toisen neljänneksen tuloksestaan. Nyt julkistetut luvut vastaavat tuolloin kerrottua.

”Lisääntynyt epävarmuus toimintaympäristössä, kuten energian hinnan nouseminen, korkea inflaatio ja yleinen talouskasvun hidastuminen vaikuttivat asiakkaidemme tuotekehityspäätöksiin ja siten myös hidastivat Qt:n liikevaihdon kasvua toisella vuosineljänneksellä”, Qt:n toimitusjohtaja Juha Varelius sanoo tulostiedotteessa.

Vareliuksen mukaan yhtiö arvioi liikevaihdon kasvavan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla selvästi ensimmäistä vuosipuoliskoa enemmän.

Qt Groupin osakkeen hinta on reilun prosentin nousussa 61 eurossa puoli tuntia tulosjulkistuksen jälkeen kello 15.30.

Qt Group arvioi edelleen lähivuosien kasvunäkymänsä olevan erittäin lupaavat. Yhtiö panostaa työpöytäsovellusten kehittämisen lisäksi autoteollisuuden, kulutuselektroniikan, lääketieteellisten laitteiden ja teollisuusautomaation sulautettuihin järjestelmiin.

Yhtiön henkilöstömäärä on kasvanut merkittävästi vuoden aikana. Kesäkuun lopussa Qt Group työllisti 585 työntekijää, mikä oli 130 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin. Yhtiö kertoo jatkaneensa investointeja myyntiorganisaatiossa sekä tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa.

Maanantaina julkaistun tulosvaroituksen mukaan yhtiö arvioi, että sen liikevaihto kasvaa tänä vuonna vertailukelpoisin valuutoin 20–30 prosenttia edellisvuodesta, kun aiemmin se arvioi kasvun olevan 30–40 prosenttia. Yhtiö arvioi liikevoittomarginaalin olevan 20–30 prosenttia tänä vuonna.

Tulosvaroituksen jälkeen Qt:n osake lähti jyrkkään laskuun Helsingin pörssissä ja osake halpeni päivässä 23,53 prosenttia. Markkina-arvosta pyyhkiytyi tuolloin lähes 470 miljoonaa euroa.

Qt Group on ollut ennen romahdustaan Helsingin pörssin 2020-luvun suurimpia kurssiraketteja. Yhtiön nousu alkoi pandemian vanavedessä. Sen markkina-arvo oli vielä 2020 alussa noin 480 miljoonaa euroa ja korkeimmillaan se kohosi 4,5 miljardiin euroon.

Nyt torstaina ennen osavuosikatsauksen julkistusta markkina-arvo oli 1,53 miljardia euroa. Markkina-arvo tarkoittaa yhtiön osakkeiden yhteenlaskettua arvoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita