Ekonomisti: Saarikon ehdotus ylimääräisestä lapsi­lisästä oli keskustan oma vappu­satanen

Ekonomisti Sanna Kurrosen mukaan ylimääräisen lapsilisän hyödyt valuisivat myös niille perheille, jotka eivät tarvitse sitä. Ylimääräinen erä saattaisi myös leikata perheiden toimeentulotukia.

Ekonomisti Sanna Kurronen, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen.

5.8. 2:00 | Päivitetty 5.8. 7:09

”Ei se nyt katastrofi ole, mutta ei se erityisen järkevääkään ole.”

Näin kuvaa Evan ekonomisti Sanna Kurronen valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ehdotusta ylimääräisen lapsilisän maksamisesta kaikille perheille tämän vuoden lopulla.

Saarikko ehdotti ylimääräistä lapsilisää keskiviikkona viestipalvelu Twitterissä.

Kurrosen mukaan iso osa lapsiperheistä pärjää nykyisessä hintaympäristössä ihan hyvin, eivätkä he tarvitse lisätukia. Kurronen sanoo, että ylimääräinen lapsilisä helpottaisi kyllä monien perheiden tilannetta, mutta tuen hyödyt valuisivat myös niille, jotka eivät tarvitse sitä.

Toinen ongelma on, että lapsilisä huomioidaan tulona toimeentulotuessa. Näin ollen lapsilisän ylimääräinen erä voisi leikata nykyisiä tukia niiltä perheiltä, jotka tarvitsisivat sitä eniten.

Lue lisää: Hallituskumppanit löytävät ongelmia Saarikon lapsilisä­ehdotuksesta: ”Ei mene lainkaan pieni­tuloisimmille”, sanoo vasemmistoliiton Saramo

Saarikko sanoi torstaina, että hänen ehdotuksensa mukainen ylimääräinen lapsilisä ei poistaisi toimeentulotuen edellytyksiä.

Johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen valtiovarainministeriöstä sanoo, että ylimääräisen lapsilisän mahdollisessa jatkovalmistelussa selviää, halutaanko nykylainsäädäntöön tehdä asiassa poikkeuksia.

”Uskoisin, että ehdotuksen vaikutus toimeentulotukeen ja toimeentulotukea saaviin perheisiin selviää jatkovalmistelussa”, hän sanoo.

Kärkkäinen sanoo, että käytettävissä oleviin tuloihin suhteutettuna lapsilisät ovat pienituloisille perheille huomattavasti merkittävämpi tuki kuin keski- tai suurituloisille.

”Yksinhuoltajakorotuksen takia lapsilisät ovat suhteelliselta merkitykseltään suurempia erityisesti yksinhuoltajatalouksille.”

Kärkkäinen myöntää, että ylimääräinen lapsilisä ei ole tukitoimena kovin tarkasti kohdennettu. Hän kuitenkin kiinnittää huomiota myös siihen, että esimerkiksi työttömien ja eläkeläisten sosiaalietuuksia on nostettu hintojen nousun mukana.

”Tämä kompensoisi sitä, miten lapsilisät ovat tänä vuonna tietyllä tavalla jääneet hintojen noususta jälkeen”, Kärkkäinen sanoo.

””Nämä ovat helposti vähän sellaisia ehdotuksia, että ammutaan haulikolla vähän joka suuntaan.”

Evan Kurronen kertoo ymmärtävänsä, että poliitikoilla on kova tarve tehdä jotain, kun inflaation vaikutukset näkyvät ihmisten arjessa entistä selvemmin. Samaan aikaan hän sanoo, että täsmäkeinoja tilanteen helpottamiseen on hyvin hankala löytää.

”Ei ole helppo keksiä sellaisia tukia, jotka eivät kiihdyttäisi inflaatiota ja jotka osuisivat juuri niille jotka sitä tarvitsevat, eivätkä kenellekään muulle.”

Kurronen sanoo vastustaneensa käytännössä kaikkia poliitikkojen ehdottamia tukia. Hän antaa silti hallitukselle myös kehuja. Hänen mielestään aiemmin tänä vuonna tehdyt toimet ovat osoittautuneet järkeviksi.

Kurronen viittaa esimerkiksi kansaneläkeindeksiin sidottuihin sosiaaliturvaetuuksiin, joihin tehtiin elokuun alusta ylimääräinen indeksikorotus. Myös työmatkakuluvähennyksen enimmäismäärää on korotettu määräaikaisesti tämän vuoden verotuksessa.

Muita järkeviä täsmätoimia on kuitenkin Kurrosen mukaan vaikea löytää.

”Nämä ovat helposti vähän sellaisia ehdotuksia, että ammutaan haulikolla vähän joka suuntaan, eivätkä ne kohdistu kovin järkevästi.”

Kurronen kertoo myös ymmärtävänsä, että ensi kevään eduskuntavaalit ovat jo poliitikkojen mielessä.

”Jos ylimääräinen lapsilisä maksetaan vaikka vuoden lopulla joulukuussa, niin siitä on enää neljä kuukautta vaaleihin. Varmasti poliitikkoja kiinnostaa kerätä lapsiperheiltä pisteitä.”

Onko Saarikon ehdotus siis ikään kuin keskustan oma vappusatanen?

”Kyllähän se on. Ajoitus osuu sillä tavalla nappiin, että tällä saa hyvän startin kampanjaan. Kaikissa yhteyksissä voi muistaa mainita, että olemme tehneet lapsiperheille heidän asemaansa parantavan asian. Se on varmasti ihan hyvä vaalilause”, Kurronen sanoo.