Öljy-yhtiöiden kasvavat voitot saivat YK:n pääsihteeri Guterresin jyrähtämään: ”Revitään köyhimpien selkänahasta”

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehottaa maita verottamaan öljy-yhtiöiden energiakriisissä kohonneita voittoja ja jakamaan varoja niitä eniten tarvitseville.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo, että öljy-yhtiöiden voitot revitään köyhimpien selkänahasta ja ympäristön kustannuksella.

4.8. 17:30

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kohdistanut kovia sanoja energiayhtiöiden suuntaan. Hän kehottaa valtioita ympäri maailman verottamaan yhtiöiden ylisuuria tuottoja.

Guterres syyttää öljy- ja kaasuyhtiöitä sekä niiden taloudellisia tukijoita ”irvokkaasta ahneudesta”. Yhtiöiden tuottoja verottamalla voitaisiin tukea kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.

”On moraalitonta, että öljy- ja kaasuyhtiöt tekevät ennätystuottoja tässä energiakriisissä. Voitot revitään köyhimpien ihmisten ja yhteisöjen selkänahasta, ja vaikutukset ilmastoon ovat valtavat”, Guterres kertoi mediatilaisuudessa keskiviikkona.

Guterresin kommenteista kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Viisi maailman suurinta energiayhtiötä eli Exxon Mobil, Chevron, Shell, British Petrol (BP) ja Total kirjasivat vuoden toiselta neljännekseltä yhteensä 59,27 miljardin dollarin eli runsaan 58 miljardin euron voitot. Tulokset rikkoivat tai hätyyttelivät ennätyksiä jokaisessa yhtiössä.

Energiayhtiöiden tuloksia ovat pönkittäneet korkeat öljyn ja kaasun hinnat. Vaikka Venäjältä lähteminen on maksanut länsimaisille öljyjäteille miljardeja, ne ovat hyötyneet siitä, että myös ostajat ovat hylänneet venäläisen energian kokonaan.

”Kannustan kaikkien maiden hallituksia verottamaan näitä ylisuuria tuottoja ja käyttämään rahat heikossa asemassa olevien auttamiseen”, Guterres sanoi.

”Ja kannustan kaikkia ihmisiä lähettämään selvän viestin fossiiliselle teollisuudelle ja sen rahoittajille: tämä irvokas ahneus kurittaa köyhimpiä ja haavoittuvaisimpia sekä tuhoaa yhteistä kotiamme.”

Energian hinnat ovat olleet pää­ajurina villinä laukkaavan inflaatiovauhdin kiihtymisessä, ja kansalaiset ovat tunteneet sen jo kukkaroissaan.

Britannia ja muutama Euroopan unionin jäsenmaa ovat ryhtyneet toimiin verottaakseen energiayhtiöiden ylisuuria voittoja. Samalla on rahoitettu toimia, joilla halutaan tasoittaa kuluttajien energialaskuja.

Lue lisää: Osa EU-maista on alkanut verottaa energia­yhtiöitä yli­suurista voitoista, joita hintojen nousu on aiheuttanut

Espanja, Italia, Romania ja Kreikka ovat ottaneet käyttöön niin sanotun windfall-veron, jolla ne verottavat energiayhtiöiden hintojen noususta seuranneita voittoja. EU-komissio linjasi maaliskuussa, että tämäntyyppiset verot ovat EU:ssa sallittuja kriisitilanteissa, kunhan ne säädetään määräaikaisiksi.

Lisäksi Britannia sääti heinäkuussa lain, jonka perusteella se verottaa Pohjanmerellä öljyä ja kaasua tuottavien yritysten voittoja.

Myös Yhdysvalloissa on pohdittu windfall-veroa, mutta ehdotuksen läpimeno ei ole todennäköistä. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden nosti erityisesti energiayhtiö Exxonin voitot tikunnokkaan jo kesäkuussa.

”Puhutaanpa siitä, kuinka paljon Exxon tekee voittoa. Exxon tekee tänä vuonna enemmän rahaa kuin Jumala”, Biden sanoi.

Muutamat maat ovat ottaneet veron lisäksi käyttöön myös energian hintakattoja. Useimmissa EU-maissa on verotuksen tai hintasääntelyn sijaan päädytty tukemaan kuluttajia suoraan.