Saarikko: Valtio varautuu yli 32 miljoonan tiehankkeeseen Oulussa – toteutuminen ehdollinen Stora Enson jätti-investoinnille

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) mainitsema Poikkimaantie-hanke on ollut vireillä jo useamman vuoden. Siinä Oulun satamaan kulkevaa Poikkimaantietä parannettaisiin liittymäjärjestelyillä ja lisäkaistoilla. Hankkeen toteutuminen riippuu kuitenkin siitä, toteuttaako Stora Enso miljardi-investointinsa Oulussa.

Valtionvarainministeri Annika Saarikko (kesk) esitteli torstaina iltapäivällä ehdotustaan valtion talousarvioksi ensi vuodelle.

4.8. 18:00

Valtionvarainministeri Annika Saarikko (kesk) esitteli torstaina iltapäivällä ehdotustaan valtion talousarvioksi ensi vuodelle. Osana ehdotustaan hän mainitsee varautumisen Poikkimaantie-hankkeen rahoitukseen yhdessä Oulun kaupungin kanssa.

Torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Saarikko täsmensi, että hanke toteutuu vain, jos Stora Enso toteuttaa miljardi-investointinsa Oulussa.

Lue lisää: Suomen velka nousee 144 miljardiin ensi vuonna – Valtio­varain­ministeri Saarikko esitteli budjetti­ehdotuksensa

Kyse on Stora Enson Oulun tehtailleen kaavailemista isoista investoinneista, jotka muuttaisivat tehtaat niin kutsutuksi megaintegraatiksi. Tehtailla alettaisiin tällöin valmistaa erilaisia kartonkilaatuja 1,2 miljoonaa tonnia vuodessa.

Poikkimaantie-hanke puolestaan on ollut vireillä jo useamman vuoden. Hankkeessa Oulun satamaan kulkevaa Poikkimaantietä parannettaisiin liittymäjärjestelyillä ja lisäkaistoilla. Ne poistaisivat päivittäisiä ruuhkia ja helpottaisivat liikennöintiä tiellä.

”Hankkeen tavoitteena on parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta, elinkeinoelämän kuljetuksia, maankäytön kehitysedellytyksiä sekä vähentää asutuksen liikennemeluhaittoja”, kerrotaan Väyläviraston sivuilla.

Hankkeen kustannusennuste on tällä hetkellä noin 32,5 miljoonaa euroa. Tästä Oulun kaupungin ja Oulun sataman osuus olisi yhteensä noin 9 miljoonaa euroa.

Helsingin Sanomat kertoi viime helmikuussa Stora Enson investointiaikeista Oulussa. Silloin investoinnin valmistelut olivat jo hyvässä vauhdissa.

Stora Enson pakkausmateriaaliliiketoimintaa johtava Hannu Kasurinen kertoi tuolloin, että investoinnista oli valmistunut vastikään esiselvitys, jossa oli tutkittu huolella niin markkinoita kuin mahdollisia tuotteita. Samalla yhtiö oli kysynyt alustavia tarjouksia suunnittelutoimistoilta ja laitetoimittajilta.

Toteutuessaan investointi toisi Ouluun 150–200 pysyvää työpaikkaa. Se rakennustyöt alkaisivat vuonna 2023 ja kestäisivät vuoteen 2026.

Stora Enso ei kuitenkaan ole toistaiseksi vielä vahvistanut investoinnin toteutumista.

Helsingin Sanomat kertoi helmikuussa, että arviolta jopa miljardin euron suuruisen investoinnin toteutuminen on todennäköistä, jos Stora Enson toimintaympäristössä tai kysyntätilanteessa ei tapahdu jotain odottamatonta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita