Keskus­kauppa­kamari ehdottaa kahden prosentti­yksikön tuloveron alennusta kaikille

Kaikille tuloluokille kohdistettu tuloveron alennus voisi Keskuskauppakamarin mukaan hillitä palkankorotuspaineita.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

4.8. 18:38

Yritysten etujärjestö Keskuskauppakamari ehdottaa, että kaikille tulotasoille pitäisi kohdistaa kahden prosenttiyksikön tuloveron alennus.

Keskuskauppakamarin mukaan veronalennus vähentäisi palkansaajaperheiden kustannuspaineita, lisäisi työnteon kannustimia ja voisi hillitä palkankorotuspaineita syksyn neuvotteluissa.

Veronalennusta palkankorotusten sijaan Keskuskauppakamari suosisi sen vuoksi, että korotukset voisivat johtaa kierteeseen, jossa palkat ja hinnat nousevat yhtä aikaa.

”Tuloveron alennus kaikille tuloluokille rauhoittaisi hintojen noususta huolestuneita”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Romakkaniemen mukaan vain pieni- ja keskituloisille kohdennettu tuloveron alennus taas vähentäisi työn kannustimia.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) on aiemmin väläyttänyt julkisuudessa, että tuloveroon voitaisiin tehdä kevennyksiä inflaation vuoksi. Tällä viikolla hän on todennut, että palkkojen ja eläkkeiden verotusta voidaan keventää vain, jos työmarkkinaosapuolet sopivat maltillisista palkkaratkaisuista.

Romakkaniemi ei kannata ajatusta, jonka mukaan tuloveroalennukset sidottaisiin palkankorotuksiin.

”Tuloveroalennusten sitominen palkankorotuksiin vie helposti valtion työmarkkina­pöytiin neuvotteluosapuoleksi”, hän sanoo.

Ministeriön torstaina julkistama ehdotus valtion talousarvioksi ei sisällä ehdotuksia tuloveronkevennyksistä. Saarikko sanoi keskiviikkona, että mahdollisten tulovero­kevennysten mittakaavasta ja ajoituksesta olisi perusteltua keskustella koko hallituksen kesken.

Hallitus kokoontuu tekemään päätöksiä budjettiriiheen elo- ja syyskuun taitteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita