Sirupula vaihtui myynnin takkuamiseen, ja se voi kieliä maailmantalouden ongelmista

Uutistoimisto Bloombergin mukaan sirumarkkinan hidastuminen on yksi merkki maailmantalouden heikentyneistä näkymistä.

Työntekijöitä sirutehtaassa Bloomingtonin kaupungissa Minnesotan osavaltiossa huhtikuussa.

5.8. 14:13

Sirujen myynnin kasvu on hidastunut jo kuusi kuukautta putkeen, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Sen mukaan puolijohdemarkkinan kasvu on hidastunut nyt yhtäjaksoisesti pisimpään sitten Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan vuonna 2018, presidentti Donald Trumpin aikakaudella.

Puolijohdetuotteiden myynti kasvoi kesäkuussa alan etujärjestö SIA:n tilastojen mukaan 13,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mikä oli vähemmän kuin toukokuun 18 prosentin vuosikasvu.

Bloombergin mukaan sirumarkkinan hidastuminen on yksi merkki maailmantalouden heikentyneistä näkymistä. Sen mukaan sirumyyntitilastot ovat viime vuosikymmenien aikana kulkeneet pitkälti samaa rataa globaalin talouden kanssa.

Näin on käynyt myös, kun maailmantalouden näkymät ovat heikentyneet keskus­pankkien nostaessa ohjauskorkoja inflaatiota hillitäkseen sekä Venäjän hyökkäyssodan ja Kiinan pitkittyneiden koronasulkujen sekoittaessa maailmanmarkkinoita.

Vielä kuluvan vuoden alkupuolella puhuttiin koronaviruspandemian aikana alkaneesta sirupulasta. Yksi syy pulalle oli kodin teknologian kysynnän suuri kasvu, kun sisätiloihin jääneet ihmiset ostivat tavallista enemmän uusia tietokoneita, televisioita ja peli­konsoleita.

Poikkeuksellisen kysynnän aika vaikuttaa nyt olevan ohi. Näin ovat varoittaneet viime aikoina ainakin yhdysvaltalaiset puolijohdevalmistajat AMD ja Intel.

AMD kertoi tiistaina, että se odottaa tietokonemarkkinan heikentyvän tänä vuonna jopa 15–17 prosenttia.

Lue lisää: Kaikki ostivat uudet tieto­koneet pandemian aikana, nyt siru­valmistajat varoittavat jyrkästä ala­mäestä

Bloombergin mukaan sirumarkkinan hidastumisesta maailmanlaajuisesti kertoo myös esimerkiksi Etelä-Korean tilanne, jossa siruviennin kasvu hidastui heinäkuussa 2,1 prosenttiin kesäkuun 10,7 prosentista. Kesäkuussa maan puolijohdevarastot kasvoivat eniten yli kuuteen vuoteen.

Uutistoimiston mukaan sirujen kysyntä ja tuotanto on heikentynyt kesän aikana myös Taiwanissa, joka on yksi merkittävimmistä sirujen tuottajista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita