Markkinat säikähtivät USA:n hurjia työllisyyslukuja, korot nousevat ja osakkeet kääntyivät jykevään laskuun

Yhdysvaltoihin syntyi heinäkuussa 528 000 uutta työpaikkaa. Työllisten määrä yli kaksinkertaistui odotuksiin nähden.

Tuoreiden työllisyyslukujen valossa voidaan odottaa, että keskuspankin täytyy jatkaa rahapolitiikan kiristämistä inflaation hillitsemiseksi.

5.8. 16:09 | Päivitetty 5.8. 17:28

Yhdysvaltojen työmarkkinat piristyivät huimasti heinäkuussa. Työllisten määrä kasvoi heinäkuussa peräti 528 000:lla. Luku oli yli kaksinkertainen odotuksiin nähden. Työllisyysluvuissa ei ole mukana maatalouden työpaikkoja.

Samalla työttömyysaste putosi 3,5 prosenttiin. Työllisten määrä ja työttömyysaste ovat nyt palautuneet pandemian aikaisesta alhosta.

Yritykset ovat jatkaneet reipasta rekrytointitahtia, vaikka heinäkuun lopussa julkistettujen tietojen mukaan Yhdysvaltojen talous supistui jo kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä. Siksi heinäkuun luvut tulivatkin monille yllätyksenä ja samalla poistivat pelkoja talouden sakkaamisesta.

Ennen tietojen julkistusta Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden sanoi, että työllisten määrän kasvun hidastuminen olisi luonnollista tilanteessa, jossa talous on toipunut nopeasti pandemiasokista.

”Tänään työttömyysaste on matalampi kuin kertaakaan yli 50 vuoteen: 3,5 prosenttia”, Biden kehui lausunnossa tietojen tultua julki perjantaina.

Osakemarkkinoille työmarkkinoiden hyvät uutiset olivat myrkkyä. Markkinat reagoivat uutiseen välittömästi, ja keskeisten osakeindeksien futuurit kääntyivät laskuun.

Esimerkiksi teknologiapainotteisen Nasdaqin futuurit olivat vielä ennen lukujen julkaisua hienoisessa nousussa, mutta futuurit kääntyivät työllisyyslukujen julkaisun jälkeen 1,4 prosentin laskuun.

Pörssin avauduttua Nasdaq lähti yli prosentin laskuun. Myös maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 avasi noin 0,7 prosentin laskuun.

Yhdysvaltojen valtiolainan 10-vuotinen korko nousi uutisen jälkeen lähes viisi prosenttia 2,8 prosenttiin. Korkeimmillaan korko oli kesäkuun puolivälissä liki 3,5 prosentissa.

Odotuksia paremmat työllisyysluvut lisäävät todennäköisyyttä sille, että Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) nostaa jälleen syyskuussa ohjauskorkoaan tuntuvasti. Korkoja nostamalla keskuspankki pyrkii hillitsemään inflaatiota, jonka nähdään kiihtyvän kun työllisyys lisääntyy ja palkat nousevat.

Inflaatiovauhti kiihtyi kesäkuussa Yhdysvalloissa 9,1 prosenttiin, mikä on voimakkainta yli 40 vuoteen. Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

”Taantuma on nyt pienempi murhe, kun taas inflaatio on suurempi huolenaihe”, Harvardin yliopiston ekonomisti Jason Furman totesi Twitterissä perjantaina.

”Keskuspankin täytyy todennäköisesti tehdä vieläkin enemmän.”

Keskuspankki nosti heinäkuussa ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä. Se kiristi rahapolitiikkaa yhtä paljon kerralla viimeksi kesäkuussa ja sitä ennen vuonna 1994. Nyt markkinoille odotetaan uutta 0,75 prosenttiyksikön nostoa syyskuussa.

Keskuspankki on tänä vuonna kiristänyt rahapolitiikkaa neljä kertaa: maaliskuussa 0,25 prosenttiyksikköä, toukokuussa 0,50 prosenttiyksikköä, kesäkuussa 0,75 prosenttiyksikköä ja heinäkuussa 0,75 prosenttiyksikköä.

Korkojen nousu on osakkeiden hinnoille haitallista, sillä osakkeiden tulevaisuuden tuottojen nykyarvo pienenee korkojen nousun seurauksena. Korkojen nousu kasvattaa myös yritysten rahoituskustannuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita