H&M:n hetkellinen aukeaminen aiheutti massiiviset jonot Moskovassa ja Pietarissa

Vaateyhtiö H&M ilmoitti heinäkuussa vetäytyvänsä Venäjältä. Nyt se yrittää päästä eroon varastostaan, mikä aiheutti myymälöihin pitkät jonot.

5.8. 17:53

Ruotsalainen vaateyhtiö H&M avasi tällä viikolla myymälänsä Venäjällä viimeistä kertaa myydäkseen varastonsa tyhjäksi ennen poistumistaan maasta. Myymälöiden aukiolo sai asiakkaat muodostamaan pitkiä jonoja muun muassa Moskovassa ja Pietarissa, kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Yhtiö keskeytti liiketoimintansa Venäjällä pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäys­sodan Ukrainassa. Heinäkuun puolivälissä yhtiö tiedotti vetäytyvänsä maasta kokonaan.

Yhdysvaltalainen Newsweek kertoo, että ihmiset ovat myyneet paikkoja jonoissa 300–500 ruplan eli noin 5–8 euron hinnalla. Eräässä ilmoituksessa mainitaan, että paikan ostaja säästyisi näin useiden tuntien jonottamiselta.

Maailman toiseksi suurimmalla vaateyhtiöllä on Venäjällä 170 myymälää. Yhtiön mukaan poistuminen maasta aiheuttaa sille vähintään 200 miljoonan dollarin eli noin 196 miljoonan euron kustannukset.

Kesäkuun lopussa ruotsalainen kodintarvikejätti Ikea järjesti loppuunmyynnin, johon saivat osallistua vain ketjun työntekijät. Tuolloin sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää ilmoituksia, joissa etsittiin ketjun työntekijöitä tekemään ostoksia palkkiota vastaan.

Lue lisää: Vain Ikean työntekijöille avattu loppuunmyynti sai venäläiset liikkeelle – verkossa etsitään nyt työn­tekijöitä, jotka voisivat tehdä ostoksia muiden puolesta

Reuters kertoi aiemmin, että H&M myy omistuksensa Venäjällä. Reutersin Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriöltä saamien tietojen mukaan mahdollinen ostaja on joko venäläinen yhtiö tai yhtiö ”ystävällisestä maasta”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita