Twitter kiistää Elon Muskin väitteet, joiden mukaan hänet ”petkutettiin” allekirjoittamaan 44 miljardin dollarin sopimus

Twitter haluaa saattaa yrityskaupan loppuun ja saada Elon Muskin maksamaan luvatut 44 miljardia dollaria. Elon Musk on pannut alulle vastakanteen.

Elon Musk tarjoutui ostamaan Twitterin. Siitä alkoi aivan omaa laatuaan oleva yrityssaaga, jonka yksi välihuipennus nähdään lokakuussa oikeudessa.

5.8. 21:13

Miljardööri Elon Musk syyttää Twitteriä petoksesta yrityskauppa­sopimuksen laadinnassa, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters oikeuden asiakirjojen pohjalta.

Twitter ja Musk ovat päätymässä oikeuteen, koska Musk ei haluakaan ostaa yhtiötä 44 miljardilla dollarilla. Ensin Twitter ilmoitti haastavansa Muskin oikeuteen ja pyrkivänsä sitä kautta saattamaan yrityskaupan loppuun.

Viime viikolla kerrottiin, että Musk on nostanut vastakanteen Twitteriä vastaan. Muskin vastakanne toimitettiin tuomioistuimeen Delawaren osavaltiossa, jossa myös Twitter oli nostanut kanteensa.

Nyt osa vastakannetta on tehty julkiseksi. Siitä ilmenevät Muskin väitteet sekä Twitterin vastaukset niihin.

Oikeuteen jätettyjen asiakirjojen mukaan Musk väittää Twitterin johtaneen häntä harhaan yhtiön keskeisistä liiketoiminnoista, jotta Musk suostuisi yrityskauppaan.

Musk väittää Twitterin vääristelleen lukuja merkittävästi ylöspäin kertoessaan, kuinka suurelle osalle palvelun käyttäjistä voidaan näyttää mainoksia. Muskin mukaan Twitter kaunisteli lukujaan laskumarkkinan edellä, jotta saisi kaupan syntymään.

”Kun pitkä härkämarkkina oli lopuillaan ja laskuvesi alkamassa, Twitter tiesi, että jos Muskille ja tämän edustajille annetaan näiden pyytämät tiedot, paljastuisi että Twitter on ollut uimassa alasti”, Muskin vastakanteessa sanaillaan.

Twitter kiistää Muskin väitteet ja sanoo niiden olevan ”yhtä epäuskottavia ja totuudenvastaisia kuin miltä ne kuulostavat”. Yhtiön mukaan Musk ei ole tuonut esiin lainkaan todisteita väitteidensä tueksi.

”Muskin mukaan hänet – useita yhtiöitä perustaneen miljardöörin, jolla on lukuisia pankkiireja ja asianajajia neuvonantajinaan – petkutettiin Twitterin toimesta allekirjoittamaan 44 miljardin dollarin sopimus”, Twitter toteaa omassa vastauksessaan oikeusistuimelle.

”Muskin vastaväitteet, jotka perustuvat vääristelyyn, harhaan johtamiseen ja suoranaiseen huijaamiseen, eivät muuta mitään”, Twitter lausuu.

Elon Muskin ja Twitterin oikeuteen ajautuva yrityskauppatarina on ollut mitä erikoisin jo alun alkaenkin. Musk tarjoutui ostamaan Twitterin huhtikuussa. Twitterin hallitus suhtautui asiaan kielteisesti, mutta päätti lopulta hyväksyä tarjouksen.

Vain muutamaa viikkoa myöhemmin Musk kertoi keskeyttävänsä yrityskaupan. Heinäkuussa hän perui sen kokonaan.

Muskin mukaan Twitter oli rikkonut olennaisesti kauppaan liittyvää sopimusta muun muassa irtisanomalla henkilöstöä ja antamalla harhaan­johtavia lausuntoja bottitilien lukumäärästä.

Twitter ilmoitti, että se haastaa Muskin oikeuteen ja pyrkii sitä kautta pakottamaan tämän maksamaan sovitun kauppahinnan. Asiantuntijat ovat arvioineet Twitterin olevan oikeusjutussa vahvoilla.

Asiaa koskeva oikeudenkäynti alkaa lokakuussa. Twitter oli toivonut asian nopeutettua käsittelyä. Päätös aikataulusta oli sille voitto, vaikka yhtiö olikin toivonut oikeudenkäynnin alkavan jo syyskuussa. Musk taas toivoi oikeudenkäynnin alkavan vasta helmikuussa.