Luottoluokittaja Moody’s synkensi näkemystään Italian taloudesta

Moody’sin mukaan Italian talousnäkymät ovat synkentyneet Ukrainan sodan ja maan sisäpoliittisten ongelmien takia.

Italian kymmenvuotisen valtionlainan markkinakorko on kuluvan vuoden aikana noussut vikkelään. Moody’sin luottoluokitus Italialle on tällä hetkellä Baa3, mikä on alin luokka ennen roskalainarajaa.

6.8. 11:14

Kansainvälinen luottoluokittaja Moody's on muuttanut arviotaan Italian taloudesta.

Moody’sin arvion mukaan Ukrainan sodan taloudelliset vaikutukset ja Italian sisäpoliittiset ongelmat ovat heikentäneet maan talousnäkymiä. Luottoluokittaja arvioi aiemmin Italian näkymien olevan vakaat, mutta nyt se pitää niitä negatiivisina.

Moody’sin luottoluokitus Italialle on tällä hetkellä Baa3, mikä on alin luokka ennen roskalainarajaa.

Italia on useiden muiden Euroopan maiden tapaan ollut varsin riippuvainen Venäjältä virtaavasta maakaasusta. Venäjä on kesän aikana kiristänyt kaasutoimituksiaan, mikä on ajanut niin Italiaa kuin muita eurooppalaisia valtioita energiapoliittisesti ahtaalle.

Italian sisäpoliittiset ongelmat puolestaan kärjistyivät heinäkuun lopulla, kun maan pääministeri Mario Draghi erosi tehtävästään. Eron seurauksena presidentti Sergio Mattarella hajotti Italian parlamentin. Maassa järjestetään parlamenttivaalit syyskuun lopulla.

Draghi toimi pitkään Euroopan keskuspankin pääjohtajana ennen kuin hän siirtyi Italian pääministeriksi. Hänestä toivottiin reippaasti velkaantuneen Italian pelastajaa, mutta vaalien myötä vastuu maan taloudesta siirtyy hänen seuraajalleen.

Lue lisää: Italian poliittinen kaaos voi pahimmillaan ajaa koko euro­alueen kriisiin, sanovat asiantuntijat

Talouden asiantuntijat ovat kesän aikana ilmaisseet huolensa Italian valtionvelasta, jonka markkinakorko on kuluvan vuoden mittaan noussut nopeasti.

Myös Moody’s varoittaa velkaan liittyvistä riskeistä. Italian korkomenojen kasvu voisi pahimmillaan syöstä Italian velkakriisiin ja samalla laukaista euroalueella laajemman rahapoliittisen kriisin.

Euroopan keskuspankki (EKP) on jo alkanut varautua kriisin mahdollisuuteen uudella joukkovelkakirjojen osto-ohjelmallaan. Pankki esitteli heinäkuussa TPI-nimisen välineen, jolla sen on mahdollista tukea velkakriisille alttiita eurovaltioita samaan aikaan kun se nostaa korkoja.

Lue lisää: Italian tilanteesta kannattaa jo huolestua, sanoo asiantuntija – velkaantunut maa saatetaan joutua pelastamaan, vaikka se tuntuisi suomalaisista vastenmieliseltä

Italian valtionvarainministeriö toppuutteli perjantaina Moody’sin synkkiä näkemyksiä maan taloudellisesta tilasta.

”Olemme vakuuttuneita siitä, että Italian elvytyssuunnitelman ja investointiohjelman toteuttaminen sekä energialähteiden turvaaminen jatkuu parlamenttivaalien jälkeen”, valtionvarainministeriö kirjoitti julkaisemassaan tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita