Suomen omistama Gasum tuo yhä nesteytettyä maakaasua Venäjältä – ”Lng:n tuonti Venäjältä täytyy loppua", sanoo ministeri Tuppurainen HS:lle

Suomalais-venäläinen Gennadi Timtšenko omistaa lähes neljänneksen venäläisestä kaasuyhtiöstä Novatekista, jolta suomalainen Gasum ostaa yhä merkittäviä määriä nesteytettyä maakaasua.

Lng-säiliölaiva Coral Energy Tahkoluodon satamassa Porissa vuonna 2016.

9.8. 12:30 | Päivitetty 9.8. 14:24

Suomen valtion omistama kaasuyhtiö Gasum tuo yhä nesteytettyä maakaasua Venäjältä Suomeen.

Hollannin lipun alla seilaava, Gasumin vuokraama alus Coral EnergICE kävi viime viikon lopulla Uuraan eli Vysotskin satamassa Viipurin edustalla hakemassa nesteytettyä maakaasua eli lng:tä. Sieltä se matkasi Röytän satamaan Tornioon, jonne alukset Porin sataman lisäksi lng:tä tuovat.

Toinen Gasumin vuokraama alus Coral Energy taas oli alkuviikosta Uuraan satamassa ja lähti sieltä tiistaina kohti Zeebruggea Belgiaan.

Venäläinen Gazprom katkaisi putkikaasun toimitukset Suomeen toukokuussa, sillä Gasum ei suostunut venäläisyhtiön uusiin toimitusehtoihin.

Lue lisää: Gasum: Venäjä sulki Suomen kaasu­hanan lauantai­aamuna

Lue lisää: Venäjän kaasun­tuonti loppuu parhaaseen mahdolliseen aikaan – Talveen varaudutaan satojen miljoonien eurojen lng-hankkeella

Sen sijaan Venäjältä tuodaan edelleen nesteytettyä maakaasua. Iltalehti kertoi Gasumin lng-bisneksen jatkumisesta jo toukokuun lopulla.

Euroopan unionin pakotteiden mukaisesti kaikenlaisen lng:n tuottamiseen liittyvän teknologian vienti Venäjälle on kielletty, mutta itse tuotteen ostamista Venäjältä ei ole sanktioitu.

Uuraan lng-terminaalin omistaa 51-prosenttisesti Venäjän suurin yksityinen kaasuyhtiö Novatek ja 49-prosenttisesti Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom.

Novatekin suurimpia omistajia taas ovat Vladimir Putinin lähipiirin kuuluvat ja pakotelistoilla olevat Leonid Mikhelson sekä venäläis-suomalainen Gennadi Timtšenko.

Timtšenko omistaa Novatekista 23,5 prosenttia ja Mikhelson 15 prosenttia. Keväällä Mikhelson oli Interfaxin mukaan vielä yhtiön suurin omistaja 24,76 prosentin omistusosuudella.

Novotekin hallituksen puheenjohtaja Leonid Mikhelson keskusteli joulukuussa 2020 Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa Tjumenin alueella Tobolskissa, jonne valmistui uusi petrokemianalaitos.

Timtšenkoa on kutsuttu Putinin varainhoitajaksi. Timtšenko on ollut Yhdysvaltain pakotelistalla jo vuodesta 2014 alkaen. Maaliskuun alussa Timtšenko päätyi myös Euroopan unionin pakotelistalle. Sen jälkeen hän erosi Novatekin hallituksesta.

Timtšenkoon kohdistuvien pakotteiden takia muun muassa hänen omistamansa Hartwall-areenana tunnettu halli on ollut poissa käytöstä.

Mikhelson taas on yksi Venäjän rikkaimmista ihmisistä ja Novatekin toimitusjohtaja sekä sen johtoryhmän puheenjohtaja. Hän on Britannian ja Kanadan pakotelistoilla.

Lue lisää: Hartwall-areenasta tuli yhdessä yössä Helsingille lähes ongelmajätettä –  Tältä näyttää nyt loiston päivänsä ohittaneessa entisessä jääkiekkopyhätössä

Lue lisää: Yle: Ulosotto­laitos takavarikoi oligarkki Gennadi Timtšenkon omistukset entisessä Hartwall-areenassa

Lue lisää: Hartwall-areenasta tuli Helsinki-halli, kun sen omistajat olivat lopulta Hartwallille liikaa – OP on pyörittänyt oligarkkien hallin pankkipalveluita

Muita Novatekin omistajia ovat muun muassa ranskalainen Totalenergies 16,5 prosentin osuudella ja Gazprom 9,99 prosentin osuudella.

Viime viikolla HS uutisoi Ruotsin radion haltuunsa saamien materiaalien pohjalta siitä, kuinka Metso Outotec jatkaa yhä liiketoimintaa sellaisten venäläisten yhtiöiden kanssa, joiden omistajien joukossa on pakotelistattuja oligarkkeja.

Metso Outotecin mukaan liiketoiminta kyseisten yhtiöiden kanssa on linjassa EU:n pakotepolitiikan kanssa, sillä oligarkit omistavat alle puolet kyseisistä yhtiöistä. Metso Outotec kertoo lopettaneensa kaiken kaupan sanktioiden piirissä olevien yhtiöiden kanssa, eikä se tee enää uusia sopimuksia venäläisten yhtiöiden kanssa.

Gasum on sataprosenttisesti Suomen valtion omistama. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoo sähköpostitse HS:lle, että pyrkimyksenä on päästä eroon venäläisistä energiasopimuksista.

”Lng:n tuonti Venäjältä täytyy loppua, koska Suomen ja koko Euroopan täytyy päästä eroon venäläisestä energiasta. Tämä on valtio-omistajan tahtotila ja tämä on todettu myös Eurooppa-neuvoston päätelmissä”, Tuppurainen sanoo.

HS ei pyynnöstään huolimatta saanut puhelinhaastattelua ministerin kanssa.

Gasumin osalta tilannetta vaikeuttaa se, että yhtiöllä on pitkäaikainen sopimus Gazpromin kanssa lng:stä. Sen yksipuolinen katkaisu antaisi Gazpromille mahdollisuuden syyttää Gasumia sopimusrikkomuksista ja vaatia merkittäviä korvauksia.

Uuraan lng-terminaali on aloittanut toimintansa vuonna 2019. Se myy nesteytettyä maakaasua enimmäkseen Itämeren alueelle, kuten Suomeen ja Ruotsiin.

Puolalaisen energia-alan konsulttiyhtiön Esperiksen vuonna 2019 julkaiseman selvityksen mukaan suomalainen Gasum oli varannut Uuraan terminaalin tuotantokapasiteetista puolet jo vuonna 2015.

Kesäkuussa 2022, eli reilu kolme kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa, Novatek juhlisti merkittävää virstanpylvästä terminaalin toiminnassa, sillä Uuraan satamassa saavutettiin kahden miljoonan tuotetun lng-tonnin rajapyykki.

Yhtiö kertoi, että tuon ”juhlalastin” kävi noutamassa juurikin Gasumin vuokraama hollantilaisalus.

Gasum toimittaa Uuraasta hankittua lng:tä Suomeen ja Ruotsiin, muun muassa teräsjätti SSAB:n sekä öljy-yhtiö Nynasin käyttöön.

Nynas on sanonut lopettavansa raaka-aineiden ostamisen Venäjältä, mutta venäläistä lng:tä päätyy sille silti Gasumin kautta, kertoi ruotsalainen TV4 viime perjantaina.

Lisätieto 9.8. kello 14:24: Päivitetty Coral Energy -laivan sijaintia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita