Suomen arvopaperimarkkinoilta kuuluu jälleen huolestuttavia uutisia, ja se kertoo, että uusi nälkäinen polvi on unohtanut varoitukset

Kaksikymmentä vuotta sitten tuomioita arvo­paperi­markkina­rikoksista tuli tiheään. Sitten tarinan­kertojat jäivät eläkkeelle, kirjoittaa HS:n talous­toimittaja Tuomo Pietiläinen.

9.8. 12:43

Tuomo Pietiläinen

Kaksikymmentä vuotta sitten aloittelevat salkun­hoitajat ja pankkiirit lukivat tiheään uutisia, joissa raha­maailman mahtimiehet saivat tuomioita sisäpiirin­tiedon väärin­käytöstä ja muista arvo­paperi­markkina­rikoksista. Tuomioita rapsahti vaikutus­valtaiselle vakuutus­yhtiön pääjohtajalle, isojen ja pienten pörssi­yhtiöiden toimitus­johtajille, pankkiiri­liikkeen toimitus­johtajalle ja meklareille.

Finanssivalvontaa (Fiva) edeltänyt Rahoitustarkastus teki niin paljon rikosilmoituksia, että poliisin tutkintalinjat menivät tukkoon. Arvopaperimarkkinarikokset olivat tarkassa seurannassa, ja ennakkopäätöksiä lain soveltamisesta syntyi korkeinta oikeutta myöten.

Kaikki alan ammattilaiset tiesivät varmasti, mikä on sisäpiirintiedon väärinkäyttö, tiedottamisrikos tai kurssimanipulaatio.

Sitten sukupolvet vaihtuivat pörssiyhtiöissä ja pankkiiriliikkeissä. Tarinankertojat jäivät eläkkeelle.

Tänä vuonna arvopaperimarkkinoilta on alkanut kuulua huolestuttavia merkkejä. Helsingin Sanomat kirjoitti lauantaina, että Suomessa on paljastunut harvinaisen laaja sisäpiirintiedon väärinkäyttötapaus, joka johti kaikkiaan neljän ihmisen tuomitsemiseen arvopaperi­markkinarikoksesta.

Valtion sijoitusyhtiön Solidiumin sijoituspäällikkö kertoi puolisolleen ja sukulaisille sisäpiirintietoa, minkä perusteella he ostivat kuuden pörssiyhtiön osakkeita tai johdannaisia.

Finanssivalvonta on ilmoittanut poliisitutkintaan muitakin tapauksia, joissa sisäpiirintietoa epäillään vuotaneen puolisolle ja muulle lähipiirille.

HS kertoi tammikuussa tapauksesta, jossa poliisi ja syyttäjä epäilevät Danske Bankin pankkiirin kertoneen sisäpiirintietoa Lemminkäisen ja YIT:n yhdistymisestä isälleen ja puolisolleen. Päällikkö ja lähipiiri ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Molemmissa tapauksissa tuomion tai syytteen sai henkilö, joka ei työskennellyt itse pörssiyhtiössä. He tekivät töitä asemassa, jossa tietoa tuli omistaja-aseman tai avustavan tehtävä vuoksi.

Tällaiset henkilöt kirjaavat nimensä hankekohtaisiin sisäpiiriluetteloihin, joista markkinoita valvovan Fivan on helppo poimia heidät valvontajärjestelmiinsä.

Uusi nälkäinen pankkiiripolvi on ehkä unohtanut, mitä kaksikymmentä vuotta sitten pörssimarkkinoilla tapahtui. Samalla Finanssivalvonta on oppinut lisää ja saanut suodattimensa entistä tiheämmäksi.

Pörssimarkkinoilla bisnes perustuu luottamukseen, joka hävitessään vie myös työpaikan. Edessä voi olla muutto vaikkapa Arabian niemimaalle, minne törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä tuomittu Solidium-pomo hävisi.