Venäläislehti: Putin estää Fortumin lähdön Venäjältä

Venäläinen talouslehti Kommersant kertoo, että länsimaisten energiayhtiöiden kuten Fortumin lähtö Venäjän markkinoilta on jäissä Venäjän presidentin määräyksen vuoksi. Yhtiöt voivat myydä liiketoimintonsa vain presidentti Putinin erityisluvalla.

Kommersantin lähteiden mukaan ulkomaisten energiayhtiöiden lähtö Venäjän markkinoilta onnistuu vuoden loppuun asti vain Putinin erikoisluvalla . Energiayhtiö Fortumin logo pääkonttorilla Espoon Keilaniemessä 22. heinäkuuta 2022.

9.8. 13:36 | Päivitetty 9.8. 14:21

Fortumin Venäjän liiketoimintojen myynti on jäissä presidentti Vladimir Putinin määräyksen vuoksi, joka koskee länsimaisten energiayhtiöiden lähtöä Venäjän markkinoilta. Asiasta kertoo venäläinen talouslehti Kommersant, joka viittaa nimettömiin lähteisiinsä. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Fortum kertoi toukokuussa yhtiön päättäneen lopettaa Fortum-brändin käytön Venäjällä ja valmistautuvansa vetäytymään Venäjältä hallitusti.

Lue lisää: Fortum aikoo jättää Venäjän, mutta Uniperin on jatkettava kaasukauppaa – ”Euroopan energiasektori on kriisissä”, sanoo Markus Rauramo ja kehottaa päättäjiä yhteistyöhön

Lue lisää: Fortum saattaa kaupata Venäjän yksikkönsä jo heinäkuussa – yhtiön osake nousi myynti­huhujen siivittämänä

Kommersantin energiamarkkinoilla toimivien lähteiden mukaan Venäjän valtaapitävät päättivät pistää länsimaisten yritysten liiketoimintojen myyntiaikeet jäihin jo heinäkuussa. Päätös on tällä hetkellä voimassa kuluvan vuoden loppuun asti, ja koskee Fortumin lisäksi italialaisen energiayhtiön Enelin liiketoimintojen jo ilmoitettua myyntiä.

Kommersantin lähteet huomauttavat, että jos eurooppalaiset yritykset joutuvat jäämään Venäjälle, on niiden löydettävä tapoja huoltaa länsimaisia ​​laitteitaan olosuhteissa, joissa Venäjään kohdistuu merkittäviä rajoituksia.

Kommersantin mukaan myynnin jäädyttämisen syy on presidentti Vladimir Putinin viime viikolla 5. elokuuta allekirjoittama määräys, joka kieltää länsimaisia polttoaine- ja energia-alan sijoittajia myymästä Venäjän liiketoimintojaan ilman Venäjän presidentiltä saatavaa erikoislupaa.

Fortumin viestinnästä kerrotaan HS:lle, että yhtiössä tiedetään lakimuutoksesta, jonka mahdollisia vaikutuksia Fortumin lähtöön Venäjän markkinoilta analysoidaan parhaillaan.

”Kuten jo toukokuussa kerroimme liiketoimintojen myyminen Venäjällä edellyttää joka tapauksessa viranomaislupaa. Energiasektorilla tämä on aiemmin tarkoittanut Venäjän hallituksen komission hyväksyntää”, Fortumin viestinnästä kerrotaan sähköpostitse.

Määräyksen perusteella ”erityisiä taloudellisia toimenpiteitä” voidaan soveltaa ”rahoitus- sekä polttoaine- ja energiasektorilla toimivien ulkomaisten valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen epäystävällisen toiminnan yhteydessä”.

Kremlin verkkosivujen mukaan määräyksellä pyritään suojelemaan Venäjän federaation kansallisia etuja ”Yhdysvaltojen ja niiden kanssa toimivien valtioiden ja kansainvälisten organisaatioiden epäystävällisiltä ja kansainvälisen oikeuden vastaisilta toimilta”, joilla suunnataan ”rajoituksia Venäjän federaation kansalaisia tai juridisia henkilöitä kohtaan”.

Kesäkuussa Kommersant kertoi Fortumin aikeista myydä Venäjällä sijaitsevat yksikkönsä mahdollisesti jo heinäkuun alussa. Mahdollisina ostajina mainittiin muun muassa kaasujätti Gazprom ja energiayhtiö Inter RAO.

Fortumin mukaan yhtiöstä ei anneta lisätietoja myyntiprosessin etenemisestä tai mahdollisista ostajista prosessin ollessa kesken.

”Pörssiyhtiönä tiedotamme, jos asiassa on merkittävää uutta kerrottavaa.”