Inflaatio hidastui Yhdysvalloissa heinäkuussa 8,5 prosenttiin – osakeindeksit ampaisivat pystysuoraan nousuun

Edelleen korkeaa inflaatiovauhtia hidastivat Yhdysvalloissa laskeneet bensanhinnat.

Inflaatiovauhti oli heinäkuussa 8,5 prosenttia, kun kesäkuussa se oli 9,1 prosenttia. Inflaatiovauhtia hidastivat laskeneet bensanhinnat.

10.8. 15:42 | Päivitetty 10.8. 17:43

Inflaatio eli kuluttajahintojen kallistuminen hidastui hieman heinäkuussa Yhdysvalloissa, mutta pysyi hyvin korkeana.

Inflaatiovauhti oli heinäkuussa 8,5 prosenttia, kun kesäkuussa se oli 9,1 prosenttia. Inflaatiovauhtia hidastivat edelliskuukaudesta laskeneet energian hinnat.

Inflaatiovauhti oli odotuksia verkkaisempi. Uutistoimisto Bloombergin ennakkokyselyssä ekonomistit odottivat kuluttajahintojen vuosimuutoksen olleen heinäkuussa 8,7 prosenttia.

Energia kallistui heinäkuussa 33 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, mutta halpeni kesäkuuhun verrattuna. Kesäkuussa energian hintojen vuosimuutos oli 42 prosenttia. Ruoan hinta nousi viime vuoden vastaavasta ajasta 11 prosenttia ja uusien autojen hinta 10 prosenttia.

Keskuspankkien tarkasti seuraama pohjainflaatio pysyi heinäkuussa samalla tasolla kuin kesäkuussa, eli 5,9 prosentissa. Pohjainflaatiosta on poistettu herkille muutoksille alttiiden energian ja ruoan vaikutus. Bloombergin kyselyssä ekonomistit odottivat pohjainflaation olleen heinäkuussa 6,1 prosenttia.

Markkinat ottivat uutisen avosylin vastaan ja keskeisten osakeindeksien futuurit lähtivät inflaatiolukujen jälkeen pystysuoraan nousuun. Esimerkiksi teknologiapainotteisen Nasdaqin futuurit nousivat välittömästi yli kaksi prosenttia 13370 pisteeseen ja S&P500 futuurit 1,45 prosenttia 4198 pisteeseen.

Pörssin auettua tärkeimmistä osakeindekseistä teknologiapainotteinen Nasdaq lähti vajaan kahden prosentin nousuun. Esimerkiksi Facebookin emoyhtiö Meta lähti yli viiden prosentin nousuun ja verkkokaupan jättiläinen Amazon 3,5 prosentin nousuun.

Laaja S&P 500 avasi 1,5 prosentin nousuun ja suurten yhtiöiden Dow Jones 1,3 prosentin nousuun.

Myös Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH lähti nousuun Yhdysvaltain inflaatiolukujen julkaisun jälkeen. Neljältä iltapäivällä yleisindeksi oli 1,28 prosentin nousussa.

”Pieni helpotuksen huokaus pääsi kautta linjan. Ikävän korkealla inflaatio on edelleenkin, mutta pahempaan suuntaan se ei ole menossa”, sanoo S-pankin päästrategi Lippo Suominen.

Suomisen mukaan tuoreiden lukujen perusteella inflaatiohuippu on jäämässä taakse. Sitä luvut eivät kuitenkaan kerro, miten nopeasti poikkeuksellisen korkealta inflaatiotasolta tullaan alaspäin.

”Inflaatio on levinnyt niin laajalle talouteen, että sen jatkovaikutukset ovat vielä tulossa. Kustannukset ovat nousseet ja yritysten täytyy leipoa niitä hintoihin. Palkansaajat ovat vaatimassa lisää palkkaa, kun nykypalkat eivät riitä vastaamaan hintojen nousuun”, Suominen sanoo.

”Täytyy muistaa, että Yhdysvalloissa on ennätysmatala työttömyysaste, eli työvoimasta on pulaa. Yhdysvalloissa palkat reagoivat herkemmin kuin Suomessa.”

Inflaatiovauhti vaikuttaa Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin paineeseen ohjauskoron nostoille.

Keskuspankki on nostanut ohjauskorkoa tänä vuonna jo useita kertoja. Viimeksi heinäkuun lopulla rahapolitiikasta päättävä avomarkkinakomitea ilmoitti nostavansa ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä. Keskuspankki teki vastaavan korotuksen myös kesäkuussa.

Ennen kesäkuuta keskuspankki kiristi rahapolitiikkaa yhtä paljon kerralla viimeksi vuonna 1994.

Ohjauskoron nostaminen eli rahapolitiikan kiristäminen on keino, jolla keskuspankki yrittää hillitä tavoitettaan vauhdikkaammaksi päässyttä inflaatiotahtia. Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

Yleensä kiristys alkaa hidastaa inflaatiovauhtia puolen vuoden kuluttua ja saavuttaa täyden vaikutuksensa runsaan vuoden aikana.

Odotuksia hitaampi inflaatiovauhti saattaa tarkoittaa, että Fed nostaa ohjauskorkoa loppuvuoden aikana vähemmän kuin aiemmin on arvioitu.

Reutersin mukaan markkinaodotukset keskuspankin syyskuun kokouksen koronnostosta muuttuivat heti inflaatiolukujen julkaisun jälkeen.

Aiemmin keskuspankin odotettiin nostavan ohjauskorkoa syyskuussa 0,75 prosenttiyksiköllä heinäkuun tavoin, mutta inflaatiolukujen julkaisun jälkeen markkinat odottavat Fedin nostavan ohjauskorkoa syyskuussa vain 0,50 prosenttiyksikköä.

”On hupaisaa, miten nopeasti totumme. 0,75 prosenttiyksikön korotus oli historiallisen iso koronnosto. Nyt palataan vain isoon koronnostoon, niin se on jo heti hyvä uutinen”, Suominen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita