Kamuxin osake sukelsi pörssi­päivän viimeisen 10 minuutin aikana – talous­johtaja kertoo, miksi tulos­varoitus annettiin juuri ennen pörssin sulkeutumista

Kamuxin osakkeen hinta kääntyi kymmenessä minuutissa pienestä noususta yli 11 prosentin laskuun.

Käytettyjen autojen kauppaan keskittynyt Kamux kertoi laskevansa näkymiään kuluvalle vuodelle.

11.8. 19:20 | Päivitetty 11.8. 20:30

Käytettyjen autojen kauppaan keskittynyt Kamux antoi torstaina negatiivisen tulosvaroituksen, jossa se alensi ohjeistustaan kuluvan vuoden liikevaihdostaan ja tuloksestaan.

Kamux odottaa liikevaihdon olevan tänä vuonna yli miljardi euroa, kun aiemmin se odotti liikevaihdon olevan vähintään 1,1 miljardia euroa.

Yhtiö odottaa oikaistun liikevoittonsa olevan tänä vuonna 23–30 miljoonaa euroa, kun aiemmin se odotti oikaistun liikevoiton kasvavan edellisvuodesta. Kamuxin oikaistu liikevoitto oli viime vuonna 31,4 miljoonaa euroa, eli yhtiö odottaa nyt, että oikaistu liikevoitto laskee viime vuodesta.

Yhtiön mukaan ohjeistuksen päivityksen taustalla on Ukrainan sodan ja sen vaikutusten heikentynyt kuluttajien luottamus, jonka seurauksena käytettyjen autojen kysyntä on supistunut ennakoitua voimakkaammin kaikissa yhtiön toimintamaissa kuluvan vuoden maaliskuusta alkaen.

”Työ varaston muuttamiseksi nykyistä kysyntää vastaavaksi on myös vaikuttanut negatiivisesti Kamuxin kannattavuuteen”, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Erikoiseksi Kamuxin tulosvaroituksen tekee se, että lähetti asiasta tiedotteen torstaina illalla kello 18.20, siis vain kymmenen minuuttia ennen kaupankäynnin sulkeutumista Helsingin pörssissä.

Lievästi plussalla koko pörssipäivän pysytellyt Kamuxin osake lähti tulosvaroituksen jälkeen jyrkkään laskuun, ja ennätti pörssin sulkeutuessa 11,39 prosenttia miinukselle.

Kamuxin talousjohtaja Marko Lehtonen kertoi HS:lle noin kymmentä vaille seitsemän, että yhtiön hallituksen kokous oli juuri päättynyt. Lehtosen mukaan hallitus arvioi yhtiön tilannetta ja lähetti tulosvaroituksen kesken kokouksen.

”Tulosvaroitus on sisäpiiritietoa, joka on julkaistava viipymättä. Kun se tilanne tai asia on havaittu, sitä ei aleta viivästämään. Sen takia julkaisu meni tuohon kohtaan”, Lehtonen sanoo.

Kamux julkaisee perjantaina toisen neljänneksen osavuosikatsauksensa. Onko todella niin, että tulosvaroituksessa kuvattu tieto ei ole ollut yhtiön tiedossa aiemmin kuin puolivuosikatsausta edeltävänä iltana?

”Nämä ovat kaksi erillistä asiaa. Puolivuosikatsaus katsoo, mitä on tapahtunut toisella vuosineljänneksellä ja ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Kun tätä [ohjeistusta] arvioidaan, niin arvioidaan koko vuotta. Joka viikko tulee tietysti lisää tietoa, esimerkiksi käsillä olevista kuukausista tämän toisen vuosineljänneksen jälkeen. Eli ne ovat eri asioita”, Lehtonen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita