Muutaman vuoden ikäisen auton voi myydä täydellä hinnalla eteenpäin

Uusien autojen pitkien odotusaikojen takia jotkut autonostajat ovat valmiita maksamaan käytetystä autosta uuden hinnan.

”Viime aikoina on tullut mahdolliseksi saada nettoa ihan käyttöautoista silloin tällöin komponenttipulan ja pitkien toimitusaikojen takia. Olen kuullut yksittäisiä esimerkkejä viime kevättalvesta lähtien”, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

16.8. 11:53 | Päivitetty 16.8. 14:13

Autonvalmistajien toimitusvaikeudet ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat aiheuttaneet poikkeuksellisia ilmiöitä automarkkinoilla: jotkut polttomoottoriautot säilyttävät arvonsa tavanomaista paremmin ja ladattavasta hybridistä voi saada käytettynä jopa saman hinnan kuin uutena.

Uuden auton arvo laskee normaalisti useita prosentteja heti, kun sen ajaa ulos autoliikkeestä.

”On poikkeuksellista saada vanhasta autosta sama hinta kuin on maksanut, mutta se ei ole niin poikkeuksellista tässä tilanteessa kuin normaalisti”, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Kallio sanoo, että normaalitilanteessa erikoisesta tai kalliista piensarja-autoista on voinut saada omansa takaisin, mutta nyt jopa käyttöautosta voi saada muutaman vuoden käytön jälkeen saman hinnan kuin uutena.

”Viime aikoina on tullut mahdolliseksi saada nettoa ihan käyttöautoista silloin tällöin komponenttipulan ja pitkien toimitusaikojen takia. Olen kuullut yksittäisiä esimerkkejä viime kevättalvesta lähtien”, Kallio sanoo.

Käytettyjen autojen kauppaketju Saka Finlandin liiketoimintajohtaja Petri Poukkula sanoo, että autonmyyjä voi periaatteessa saada käytetystä autosta saman hinnan kuin uutena yksittäisistä automerkeistä tai -malleista, jos niiden tarjonta on heikko ja kysyntä suuri.

”Tällä hetkellä uusien autojen heikko saatavuus voi vaikuttaa siihen, että käytetyn auton hinta säilyy hyvin. Ne ovat kuitenkin harvinaisia tapauksia, että käytetystä hybridistä saisi saman hinnan kuin uutena”.

Lue lisää: Autokaupan ikuinen totuus mureni: uuden auton ostaminen voi nyt olla tuottoisa sijoitus.

Koronapandemian aiheuttama autoteollisuuden komponenttipula on venyttänyt joidenkin uusien autojen toimitusajat jopa yli vuoteen.

Pitkän odotusajan takia jotkut autonostajat ovat valmiita maksamaan käytetystä autosta uuden hinnan, jotta saisivat ajoneuvon heti käyttöönsä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan puolestaan sai bensiinin hinnan selvään nousuun, ja litrahinta kävi aiemmin tänä vuonna noin 2,50 eurossa. Autonostajat ovat reagoineet polttoaineiden kallistumiseen, sillä käytettyjen autojen kysyntä on siirtynyt aiempaa vahvemmin sähkö- ja hybridiautoihin sitten Venäjän hyökkäyssodan alun.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n Kallio sanoo, että pitkät toimitusajat ja kallis polttoaine ovat saaneet aikaan tilanteen, että käytetyt sähkö- ja ladattavat hybridiautot voivat säilyttää arvonsa, jos ajoneuvolla ei ole ajettu paljon pitoaikana.

Uusien ajoneuvojen pitkien toimitusaikojen takia myös bensiiniautojen arvo laskee nyt hitaammin kuin normaalisti.

”Uudenkarheiden haluttujen bensiiniautojen ja kevyiden hybridien arvo säilyy normaalia paremmin. Sähköautojen haluttavuutta lisää se, että sähkö on edullisempaa kuin bensiini tai diesel”, Kallio sanoo.

HS kertoi maanantaina, että nykyisillä energian hinnoilla sähköauto tulee usein bensa-autoa halvemmaksi, vaikka ottaisi huomioon sähköauton kalliimman ostohinnan.

Etenkin paljon autoilevilla ja keskivertokuskeilla täyssähköauto yleensä kannattaa. Hyvin vähän ajavilla bensiiniauto vie yleensä voiton.

Vaikka bensa-auto tulee pääsääntöisesti kalleimmaksi paljon ajavalle, joissain tapauksissa lataushybridi voi tulla vielä kalliimmaksi, koska auton ostohinta on niin korkea.

Lue lisää: Miksi kukaan enää ostaisi muun kuin sähköauton? Katso HS:n laskurilla, millainen auto olisi sinulle edullisin

Käytettyjen autojen kauppa on kehittynyt vaisusti tänä vuonna, kun kuluttajien luottamus on heikentynyt inflaation kiihtymisen takia.

Autoalan tiedotuskeskuksen julkaisemien tuoreimpien lukujen mukaan käytettyjen autojen myynti väheni heinäkuussa 16 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Heinäkuussa myytiin vähiten käytettyjä autoja vuonna 2016 aloitetun mittaushistorian aikana.

Käytettyjen autojen kauppaketju Kamux kertoi viime viikolla toisen neljänneksen osavuosikatsauksessaan, että supistunut kysyntä on suuntautunut alkuvuoden aikana erityisesti sähkö- ja hybridiautoihin ja polttomoottoriautoissa pienikulutuksisiin malleihin.

Yhtiön mukaan käytettyjä autoja virtaa markkinoille edelleen ”niukasti” ja kysytyimpien mallien ostomarkkinat ovat ”kireät”.

Myös uusien autojen kaupassa sähköautojen kysyntä näkyy selvästi. Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa ensirekisteröitiin 862 täyssähköautoa. Se on 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan kaikkien autojen ensirekisteröinnit putosivat 26 prosenttia edellisvuodesta.

Esimerkiksi diesel-autoja rekisteröitiin vain 527 kappaletta. Määrä on matalin vuoden 2014 jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita