Työeläkeyhtiöiden sijoitusjuhlat kääntyivät miljarditappioiksi – Ilmarisen hoitamat eläkevarat vähenivät 3,8 miljardia euroa

”Jos tulosennusteet pitävät paikkansa, niin osakemarkkina ei enää ole kallis”, sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula sanoo.

”Olemme olleet liian riippuvaisia Venäjän fossiilisista polttoaineista”, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoi tiistaina.

16.8. 12:18

Suomalaisten eläkevarallisuutta hoitavien työeläkeyhtiöiden viime vuoden sijoitusjuhlat ovat kääntyneet miljarditappioiksi tänä vuonna. Suomen suurin työeläkeyhtiö Ilmarinen kertoi tiistaina, että sen sijoitustulos oli tappiolla 6,2 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Vielä viime vuonna Ilmarinen sai 15,3 prosentin tuoton eläkevaroille, mikä merkitsi 8,1 miljardin euron työeläkevarojen kasvua. Vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla Ilmarisen hoitamien eläkevarojen määrä aleni 3,8 miljardia euroa.

”Alkuvuosi on oli erityisen haastava. Kaikki pääomaluokat olivat miinuksella korkojen nousun ja osakemarkkinoiden laaja-alaisen laskun myötä”, Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoi tiistaina tulosjulkistustilaisuudessa.

Plussalla olivat tosin kiinteistösijoitukset 2,3 prosenttia. Toisaalta esimerkiksi Ilmarisen sijoitussalkun pörssiosakkeiden arvo tuli alas 15,3 prosenttia puolessa vuodessa.

Talouden kasvuodotukset ovat laskeneet inflaation kiihtymisen ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

”Loppua sodalle ei ole näkyvissä. Miten sitten inflaatio vaikuttaa yritysten liiketoimintaan, niin se vaikuttaa yritysten tuloksiin. Olemme muun muassa olleet liian riippuvaisia Venäjän fossiilisista polttoaineista”, Pölönen pohdiskeli.

Eläkejärjestelmän näkökulmasta Pölönen oli huolissaan alhaisesta syntyvyydestä.

”Kansainvälistä rekrytointia pitäisi lisätä ja työperäistä maahanmuuttoprosesseja sujuvoittaa”, Pölönen sanoi.

Sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Mikko Mursula muistutti tiistaina, että inflaatio on kiihtynyt ennätystasoille vuosikymmeniin ja nopeuttanut rahapolitiikan kiristämistä

”Osakkeiden hintaa painoi alkuvuonna myös makrotalousnäkymien synkentyminen. Kesäkuun lopussa osakkeiden hinnat olivat laskeneet jo merkittävästi”, Mursula sanoi.

Osakkeiden hinnat ovat tulleet alas jo kymmeniä prosentteja tänä vuonna. Ovatko osakkeet yhä kallis ostos?

”Jos tulosennusteet pitävät paikkansa, niin osakemarkkina ei enää ole kallis”, Mursula muotoili.

Mursulan mukaan markkinat ovat kokonaisuudessaan kohdelleen Ilmarisen tyyppistä sijoittajaa hyvin. Viime vuoden osaketuotto oli niin tuntuva, että Ilmarisen hoitaman eläkevarallisuuden määrää on edelleen 56,7 miljardia euroa.

Vuoden vaihteessa eläkevarallisuuden määrä oli vielä reilut 60 miljardia euroa.

Tulevaisuuden osalta Mursulaa kiinnostavat inflaation, nousevien korkojen, Kiinan talouspolitiikan ja Venäjän käynnistän sodan lisäksi tulosraportointikausi 2022.

”Yritykset ovat hämmästyttävästi onnistuneet ja kuluvan vuoden kasvuodotuksia on reivattu ylöspäin. Isompia vaikutuksia odotellaan nyt ensi vuonna”, Mursula sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita