OP:n asiakkaiden korteilta tehty yhden euron veloituksia, pankki sulkee lähes 2000 yhdistelmäkorttia

Luvattomat veloitukset tapahtuivat viikonloppuna.

OP sulkee 1814 asiakkaan kortit.

16.8. 16:45 | Päivitetty 16.8. 17:54

Pankkiryhmä OP kertoo sulkevansa lähes kahden tuhannen asiakkaan yhdistelmäkortit sen jälkeen, kun korteilta oli viikonloppuna tehty luvattomia veloituksia.

Yhden euron suuruiset veloitukset tehtiin espanjalaisen Ruums Technologies -nimisen yhtiön nimellä. Veloitukset tapahtuivat viikonloppuna, ja pankki esti ne lopullisesti maanantaina.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

OP:n korttiliiketoiminnasta vastaava johtaja Teemu Korte kertoo HS:lle, että kyseessä oli niin sanottu korttinumerotehtailu.

Korttirikolliset tehtailivat suuren määrän OP:n luottokorttien numeroita ja onnistuivat toistuvalla yhden euron maksutapahtumaveloituksella selvittämään 1 814 OP:n asiakkaan korttien numerot.

OP:n järjestelmä huomasi epänormaaliin maksuliikenteen ja hälytti pankin asiantuntijat poikkeavista veloituksista.

Järjestelmä esti osan luvattomista veloituksista, eikä yhtä euroa suurempia veloituksia ole tapahtunut, Korte kertoo.

OP kertoo hyvittävänsä luvattomat veloitukset asiakkailleen. Pankki myös lähettää suljettavien yhdistelmäkorttien asiakkaille uudet kortit 2-3 viikon kuluessa. Asiakas voi käyttää vanhaa korttia normaalisti sen sulkemiseen asti.

Korttinumerotehtailu on varsin yleistä. Korte kertoo, että viikonloppuna tapahtunutta pienempiä yrityksiä tehtailla korttien numeroita havaitaan säännöllisesti, mutta ne huomataan nopeasti.

OP:n asiakkailla on hieman yli neljä miljoonaa pankki- ja luottokorttia, jos yhdistelmäkortit lasketaan kahdeksi eri kortiksi. Pankki käsittelee noin neljä miljoonaa maksutapahtumaa päivittäin.