”Tohtori Tuho” neuvoo Yhdysvaltojen keskus­pankkia ”järkyttämään” sijoittajia

Legendaarinen ekonomisti Henry Kaufman pelkää, että Fed epäonnistuu inflaation hillitsemisessä ilman nykyistä rajumpia toimia.

Yhdysvaltojen keskuspankin rakennus Washingtonissa.

17.8. 21:50

Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin pitäisi toimia ”rohkeammin” inflaatiota vastaan, vaatii alkuperäisenä tohtori Tuhona tunnettu ekonomisti Henry Kaufman talouslehti Financial Timesin (FT) haastattelussa.

Kaufman, 94, tuli tunnetuksi entisen Salomon Brothers -investointipankin ekonomistina. Hän sai tohtori Tuho -tittelin synkkien markkinanäkemystensä johdosta ja onnistui ennustamaan vuoden 1982 laskukauden osakemarkkinoilla.

Kaufman pelkää, että Fedin pääjohtaja Jerome Powell ei pysty taltuttamaan laukalle lähtenyttä Yhdysvaltain inflaatiota samalla päättäväisyydellä kuin Paul Volcker teki 1970- ja 1980-luvulla.

”Odotan edelleen, että Powell toimii rohkeasti – se tarkoittaa, että hänen on järkytettävä markkinoita. Jos haluat muuttaa jonkun näkemystä, jos haluat muuttaa jonkun toimintaa, et voi lyödä häntä käteen, sinun täytyy lyödä häntä kasvoihin”, Kaufman sanoo FT:lle.

Kaufmanin mukaan Powell teki virheen sen jälkeen, kun varoitti kiihtyvästä inflaatiosta viime vuoden marraskuussa. Varoittelusta huolimatta keskuspankki aloitti koronnostot vasta kuukausien päästä maaliskuussa.

”Powellin ennuste oli oikea, hänen toimimattomuutensa väärin”, Kaufman sanoo.

Lue lisää: Paras taantuman ennustaja on ilmestynyt markkinoille, ja talouden kannalta pahaenteinen korkoero on nyt suurempi kuin yli 20 vuoteen – ”En usko että se pettää tälläkään kertaa”

Lykkääntyneiden toimenpiteiden seurauksena inflaatio Yhdysvalloissa on nyt korkeampi kuin korkotaso. Tilanne on täysin erilainen kuin Paul Volckerin pääjohtajuuden aikaan. Kaufman sanoo, että joko inflaation täytyy hidastua tai korkotason nousta.

Kaufmanin mukaan Yhdysvaltain rahapolitiikka on nyt jälkijättöistä, kun taas Volckerin rahapolitiikka oli ennakoivaa.

Sijoitusmaailma tuntee tohtori Tuho -tittelillä myös muun muassa Yhdysvaltojen subprime-kriisin ennustaneen kansantaloustieteen professori Nouriel Roubinin ja Aasian markkinoiden asiantuntijan, salkunhoitaja Marc Faberin.