Hypo ennustaa asunto­markkinoille rajua käännettä: Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat kääntyvät pian poikkeukselliseen laskuun

Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat kehittyvät tänä vuonna muuta maata heikommin ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen.

Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan korkojen nousu iskee etenkin Helsingin arvokkaiden asuntoalueiden hintoihin. Kuvassa kerrostaloja Helsingin Katajanokalla.

20.8. 0:01 | Päivitetty 20.8. 6:18

Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun loppuvuonna ja hinnat laskevat ensi vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015.

Asuntorahoitukseen erikoistunut Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) arvioi tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessaan, että korkojen ja inflaation nousu aiheuttavat ”vastatuulta” asuntomarkkinoilla ja ”etäilyeliitin” tuoma tuki vaimenee.

Hypon ennusteen mukaan asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna kokonaisuudessaan 1,5 prosenttia ja laskevat 0,5 prosenttia ensi vuonna.

”Vain vahva työllisyys tukee asuntomarkkinoita, kun vastatuulia riittää korkeampien korkojen, ohenevan ostovoiman ja koronan tuoman poikkeustuen poistuessa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ja ekonomisti Juho Keskinen kirjoittavat katsauksessa.

Hinnat nousevat tänä vuonna Hypon mukaan vain vahvan alkuvuoden ansiosta, sillä loppuvuosi luisuu laskuun.

Romahduksesta ei voi puhua, sillä asuntomarkkinoita kannattelee ja vakauttaa vahvan työllisyystilanteen lisäksi kotitalouksien paksut puskurit.

Jos työllisyys kuitenkin heikkenee, asuntojen hinnat sukeltavat Hypon mukaan selvästi.

”Mikäli talous kääntyy syvään taantumaan ja työmarkkinat tökkivät, nähdään asuntomarkkinoilla kuitenkin kylmää kyytiä”, Brotherus arvioi.

Asuntojen reaalihinnat laskevat joka tapauksessa selvästi, kun inflaatio ja palkat nousevat lähivuodet asuntojen hintoja tai vuokria vauhdikkaammin.

Lue lisää: HS:n laskuri näyttää, miten asunto­markkinat kehittyvät alueellasi

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat kehittyvät tänä vuonna jopa muuta maata heikommin. Näin tapahtuu Hypon mukaan ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

Hypon katsauksen asuntoindeksi ennustaa pääkaupunkiseudun hintoihin reilun prosentin laskua seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Myös pääkaupunkiseudulla vahva alkuvuosi pitää kuitenkin koko kuluvan vuoden hintalukemat plussalla. Hypo ennustaa pääkaupunkisedun asuntojen kallistuvan 1,0 prosenttia tänä vuonna, mutta ensi vuonna nousu hiipuu 0,5 prosenttiin.

Historiallisen korkealla oleva uudistuotanto lisää tarjontaa pääkaupunkiseudulla, ja samalla korkojen nousu iskee arvokkaille alueille, joissa lainasummat ovat suurempia. Lisäksi yksiöiden hintalasku vetää pääkaupunkiseudun hintoja alaspäin.

Asuntokauppoja tehtiin pääkaupunkiseudulla huhti–kesäkuussa yli 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, mutta hinnat ylsivät vielä reilun prosentin plussalle. Yksiöiden hintalasku syveni lähes kahteen prosenttiin ja pienten asuntojen reaalihinnat sukelsivat peräti kahdeksan prosenttia.

Tampereella ja Turussa Hypo-indeksi ennakoi hintanousun hyytymistä. Tampereen alkuvuoden muuttovoitto oli kuitenkin suurin 25 vuoteen, mikä tuo ”myötätuulta” alueelle.

”Onneksi Mansen magia kestää, joten Suomi ei jää vain pääkaupunkiseudun varaan”, Hypon ekonomistit kirjoittavat.

Hypon mukaan Tampereella tai Turussa ei ole nähtävissä tällä hetkellä hintojen laskutrendiä, koska hinnat ovat molemmissa pääkaupunkiseutua huokeammat.

Tampereellakin asuntokauppa laski keväällä reilulla yhdeksällä prosentilla, kun Turussa kauppa hiipui reilu viisi prosenttia.

Tampereella hinnat kuitenkin kipusivat vielä noin viidellä prosentilla, kun Turussa käännyttiin hyvin vahvan alkuvuoden jälkeen lievästi pakkaselle.

Lue lisää: Suomen asuntokauppa hidastui, ja asuntojen hinnat putoavat käytännössä jo monissa suur­kaupungeissakin – pitääkö kehityksestä huolestua?

Pääekonomisti Brotheruksen mukaan ”talvi tulee etuajassa asuntomarkkinoille”, kun nousseet korot painavat asuntovelallisia ja inflaatio syö ostovoimaa.

Lisäksi yllättävän voimakkaasti asuntojen hintoja nostanut ”koronakotoilu” jää hiljalleen historiaan, Brotherus ennustaa.

Koronapandemian aikana asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla kahdeksan prosenttia ja koko maassa kuusi prosenttia.

Suurempien asuntojen hinnat nousivat etenkin kasvukeskuksissa ja myös niiden ympäryskunnissa, kun tietotyöläiskotitaloudet etsivät lisätilaa.

Brotherus arvioi, että osa tästä ”etäilyeliitin” tuomasta lisätuesta asuntomarkkinoille voi vähitellen hälventyä.

”Etätyöt jäävät varmasti osaksi kaupunkilaisten tietotyöläisten arkea, muttei yhtä hallitsevaksi kuin kahtena poikkeusvuonna.”

Yksiöiden hinnat laskevat Hypon ennusteen mukaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa vuoden 2001 jälkeen. Syynä on asuntojen runsas rakentaminen ja lisäneliöiden kasvanut tarve.

Lisäksi lasku johtuu vuokramarkkinoiden vaikeuksista, jotka eivät osittain näy virallisista tilastoista.

Hypon Brotherus huomioi, että etenkin isot vuokranantajat ovat ottaneet käyttöön ”ensimmäinen kuukausi ilmaiseksi” -kampanjat.

Ammattimaisten vuokra-antajien ilmoituksissa pääkaupunkiseudulla jo 10–30 prosentissa näkyy näitä houkuttelutarjouksia.

”Alennukset tarkoittavat todellisuudessa vuokrien piilolaskua: yksi ilmainen kuukausi tarkoittaa yli kahdeksan prosentin vuokranalennusta, mutta markkinatodellisuus ei kuitenkaan näy virallisissa vuokraindekseissä”, Brotherus arvioi.

Tilastoissa vuokrat nousivat loppukeväällä vajaan prosentin koko maassa ja pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia edellisvuodesta.