Suomen suosituin asuntolainan viitekorko nousi perjantaina korkeimmilleen yli kymmeneen vuoteen

12 kuukauden euribor-viitekorko on noussut kuluvan vuoden aikana tuntuvasti.

12 kuukauden euribor-korko on noussut kuluvan vuoden aikana runsaasti.

20.8. 8:47

Suomen yleisin asuntolainan viitekorko, 12 kuukauden euribor, nousi perjantaina korkeimmilleen yli kymmeneen vuoteen.

Vuoden euribor oli perjantaina 1,258 prosentissa. Viitekorko on ollut perjantain lukemaa korkeammalla viimeksi vuoden 2012 toukokuussa.

Vuoden euribor on noussut tänä vuonna kovaa vauhtia. Pitkään negatiivisena pysytellyt viitekorko nousi positiiviseksi huhtikuun puolivälissä ja ylitti prosentin rajan kesäkuussa.

Koron kova nousutahti kuitenkin pysähtyi tähän, ja sittemmin vuoden euribor on pysytellyt prosentin tuntumassa.

Asuntovelallisille viitekoron liikkeillä on väliä ainakin silloin, kun koron­tarkistus­päivä lähestyy.

Asuntolaina koostuu pankkien asiakkailleen myöntämästä marginaalista. Marginaali on henkilökohtainen, ja sen suuruus määrittyy pitkälti markkina­tilanteen ja asiakkaan maksukyvyn mukaan. Tämän päälle asuntolainasta maksetaan esimerkiksi vuoden euriborin kaltaista viitekorkoa.

Aiemmin tänä vuonna korkojen pelättiin nousevan vielä korkeammalle, mutta esimerkiksi hidastuva talouskasvu ja energiakriisin uhka ovat hyydyttäneet markkinoiden odotuksia.

Euroopan keskuspankki (EKP) kiristi rahapolitiikkaa heinäkuussa ensimmäisen kerran vuoden 2011 jälkeen, kun se kohotti ohjauskorkoja 0,50 prosentti­yksikköä.

Keskuspankki nosti ohjauskorkojaan hillitäkseen inflaatiota, joka on tänä vuonna kiihtynyt Euroopassa paljon vauhdikkaammaksi kuin keskuspankki toivoisi.

Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan euroalueen inflaatio­vauhdin pitäisi olla keskipitkällä aikavälillä kaksi prosenttia.

Suomessa inflaatiovauhti oli heinäkuussa 7,8 prosenttia. Euroalueella inflaatio taas oli heinäkuussa yhdenmukaistetun kuluttaja­hinta­indeksin ennakkotietojen mukaan 8,9 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita