Brasilian kahvisato jää heikoksi, ja se voi nostaa kahvin hintaa entisestään

Tanskalainen Saxo Bank ennustaa, että kahvin hinta nousee maailmanmarkkinoilla seuraavan 3-6 kuukauden aikana.

Kahvin maailmanlaajuisen kysynnän odotetaan ylittävän tarjonnan myös tätä vuonna.

22.8. 11:16

Brasilian kahvisato on jäämässä heikoksi, mikä voi kahvin hintaa entisestään.

Osa Brasilian kahviviljelijöistä pelkää, että heidän arabica-kahvilaadun sato jää puoleen hyvästä satovuodesta, kertoo yhdysvaltalainen The Wall Street Journal (WSJ).

Kahvimarkkinoilla ennustettiin aiemmin, että Brasilian arabica-sato heinäkuussa alkaneella satokaudella voi nousta lähelle kahden vuoden takaista, 48,7 miljoonaan kahvisäkin ennätystä.

Varhainen virallinen ennuste odottaa sadon jäävän vain 35,7 miljoonaan säkkiin. Lopullinen sato voi jäädä WSJ:n mukaan tästäkin virallisesta ennusteesta.

Brasilialaisen kahviosuuskunnan Minasulin johtaja kertoo WSJ:lle odottavansa, että sen tuottajat toimittavat osuuskunnalle vain puolet vuoden 2020 sadosta.

Brasilian kahvisato jäi heikoksi jo viime vuonna huonon sään takia. Kahviviljelmät kärsivät ensin kuivuudesta ja sitten hallasta.

Brasilian kahvisadoilla on merkitystä kahvin hinnalle, koska maa maailman suurin kahvin tuottaja. Maan arabica-tuotanto kulkee kahden vuoden sykleissä siten, että sadon pitäisi olla isompi parillisina vuosina.

Kahvin tarjontaa uhkaa vähentää myös huono sää toisessa isossa tuottajamaassa Kolumbiassa.

Kahvin maailmanmarkkinahintaa voi kohottaa lisäksi kysyntä, jonka odotetaan ylittävän tarjonnan.

Kahvintuottajien ja -tuojien järjestö International Coffee Organization arvioi, että kahvin maailmanlaajuinen kysyntä ylittää tuotannon tänä vuonna toista vuotta peräkkäin.

Johdannaispörssi Intercontinental Exchangen kahvivarastot ovat niin ikään alhaisimmillaan tällä vuosisadalla.

Tanskalainen Saxo Bank ennustaa, että vähenevä tarjonta ja alhaiset varastotasot ennakoivat kahvin hinnan nousevan maailmanmarkkinoilla seuraavan 3–6 kuukauden aikana.

Sen sijaan luottoluokitusyhtiö Fitch Solutions ei usko hintojen nousuun vaan uskoo nykyisen korkean hintatason säilyvän.

Kahvi on kallistunut voimakkaasti myös Suomessa viimeisen vuoden aikana. Tilastokeskuksen heinäkuun inflaatiolukujen perusteella kahvi oli heinäkuussa lähes 46 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.