Rosatom vaatii Fennovoimalta kolmea miljardia euroa

Venäläinen Rosatom kertoo, että se on aloittanut välimiesmenettelyn Fennovoimaa vastaan.

Fennovoima suunnitteli ydinvoimalahanketta Pyhäjoen kuntaan.

23.8. 9:46

Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on käynnistänyt oikeustoimia Pyhäjoen kaatuneesta ydinvoimahankkeesta, venäläisyhtiö kertoo.

Rosatomin suomalainen tytäryhtiö Raos Project kertoo sähköpostilla HS:lle, että Rosatom on maanantaihin mennessä aloittanut Fennovoimaa vastaan kuusi välimiesmenettelyä. Vaatimusten arvo on yhteensä kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria (noin kolme miljardia euroa).

Toimien yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, eikä Rosatom kommentoi niitä tarkemmin, Raos Project kertoo.

Myös Fennovoima on aloittanut välimiesmenettelyn Rosatomia vastaan, yhtiön toimitusjohtaja Joachim Specht kertoi HS:n haastattelussa lauantaina.

Spechtin mukaan Fennovoiman vaatimusten arvo on ”alle kaksi miljardia euroa”. Niistä suurin on Raos Projectille maksettu 800 miljoonan euron ennakkomaksu, jonka palauttamista Fennovoima vaatii.

Lue lisää: Fennovoima vie Rosatomin oikeuteen ja vaatii venäläis­yhtiöltä lähes kahta miljardia euroa

Fennovoima irtisanoi sopimuksen Rosatomin kanssa huhtikuun lopussa, kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Yhtiön mukaan syy sopimuksen irtisanomiseen ei ollut sota, vaan Rosatomin ongelmat ja toistuvat viivästykset.

Rosatom valittiin Fennovoiman laitostoimittajaksi joulukuussa 2013. Alkujaan voimalan piti käynnistyä vuonna 2024, mutta viimeisimmän arvion mukaan voimala olisi valmistunut vuonna 2029.