Fortum kärsi jättitappiot, suomalaisten palkat sulavat ja Japani palaa ydinvoimaan – HS:n markkina­kooste kertaa viikon tärkeimmät talous­uutiset

HS:n markkinaviikko kertaa yhdessä jutussa viikon tärkeimmät talous­uutiset.

Japanin hallitus neuvottelee olemassa olevien ydinvoimaloiden uudelleen käynnistämisestä ja käyttöiän pidentämisestä. Tokiolaiset koululaiset suojautuivat radioaktiiviselta säteilyltä Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen maaliskuussa 2011.

26.8. 14:43

Fortum raportoi alkuvuodelta lähes 12 miljardin euron tappiot ja varoittaa uusista riskeistä

Energiayhtiö Fortum raportoi tammi–kesäkuulta ennätyksellisen, 11,6 miljardin euron liiketappion. Tämä selittyy Fortumin saksalaisen tytäryhtiön Uniperin tappioilla, joista yhtiö kertoi viime viikolla, sekä yhtiön omistamien johdannaisten arvon laskulla.

Näistä kertaeristä puhdistettu vertailukelpoinen liikevoitto alkuvuodelta oli 136 miljoonaa euroa, mikä ylitti hienoisesti analyytikoiden mediaaniennusteen, 73 miljoonaa euroa. Vuosi sitten samalla ajanjaksolla yhtiö teki 1,2 miljardia euroa vertailukelpoista liikevoittoa.

Yhtiön toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan yhtiön valopilkku alkuvuonna oli Pohjoismainen sähköntuotanto eli Generation-segmentti. Sen vertailukelpoinen liikevoitto tammi–kesäkuussa oli 576 miljoonaa euroa eli yli sata miljoonaa euroa suurempi kuin vuosi sitten.

Rauramon mukaan tuloksen mahdollisti pääasiassa korkeampi saavutettu sähkönhinta, joka oli seurausta onnistuneesta fyysisestä optimoinnista sekä sähkön markkinahinnan noususta. Alkuvuonna Fortumin saavuttama sähkön hinta oli 47,9 euroa megawattitunnilta, kun vuosi sitten hinta oli 37,6 euroa.

Yhtiö myös varoittaa uusista riskeistä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Rauramon mukaan sähkön hinnan nousu on aiheuttamassa Pohjoismaissa samanlaisen tilanteen, jonka Uniper kohtasi vuodenvaihteessa kaasumarkkinoilla, kun kasvaneista vakuusvaatimuksista johtuen Uniper ajautui likviditeettikriisiin. Fortumin täytyi myöntää yhtiölle kahdeksan miljardin euron hätärahoitus.

Suomalaisten reaaliansiot romahtivat huhti–kesäkuussa

Suomalaisten reaaliansiot romahtivat huhti–kesäkuussa 4,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, kertoo Tilastokeskus. Syynä on se, että kuluttajahinnat nousivat nopeammin kuin palkat.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat olivat heinäkuussa 7,8 prosenttia vuodentakaista korkeammat. Inflaatiovauhti oli sama myös kesäkuussa.

Tilastokeskuksen mukaan inflaatio on heikentänyt palkansaajien reaaliansioiden kehitystä selvästi tämän vuoden aikana.

VR:n uudeksi toimitusjohtajaksi nousee Elisa Markula

VR-yhtymän uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Elisa Markula.

Markula on aiemmin toiminut muun muassa Oriolan ja Tikkurilan toimitusjohtajana. Hän aloittaa uudessa tehtävässään ensi tiistaina.

Edellinen toimitusjohtaja Lauri Sipponen irtisanottiin huhtikuussa. Väliaikaisena toimitusjohtajana on toiminut Topi Sipola, joka palaa Markulan nimityksen jälkeen matkustajaliikennejohtajan tehtäviin.

Japani tekee täyskäännöksen ja aikoo rakentaa uusia ydinvoimaloita

Japani harkitsee uusien seuraavan sukupolven ydinvoimaloiden rakentamista.

Maan pääministeri Fumio Kishida sanoi energiapoliittisessa tapahtumassa keskiviikkona, että hallitus neuvottelee olemassa olevien ydinvoimaloiden uudelleen käynnistämisestä ja käyttöiän pidentämisestä, jos voimaloiden reaktoreiden turvallisuus voidaan taata.

Kishidan ilmoitus on suunnanmuutos Japanin energiapolitiikassa. Japani on pitänyt useimmat ydinvoimalansa käyttämättöminä vuosikymmenen ajan sen jälkeen, kun maanjäristys ja tsunami aiheuttivat ydinvoimalaonnettomuuden Fukushiman ydinvoimalassa vuonna 2011.

Kishida sanoi, että Japanin täytyy pohtia tulevaisuuden energiakriisiskenaarioita, koska Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut merkittävästi maailman energiamarkkinoita. Pääministeri vaati asiassa konkreettia johtopäätöksiä vuoden loppuun mennessä.

Sähkö on rikkonut tällä viikolla hintaennätyksiä

Sähkö on rikkonut tällä viikolla ennätyksiä. Sähköpörssi Nordpoolin mukaan pörssisähkö maksoi torstaina veroineen keskimäärin yli 62,2 senttiä kilowattitunnilta.

Päivän keskimääräinen tuntihinta oli ainakin tämän vuosikymmenen korkein.

Edellinen ennätys oli peräisin tiistailta, jolloin pörssihinta maksoi keskimäärin 61,4 senttiä kilowattitunnilta.

Yksittäisten tuntien vertailussa sähkö oli kalleimmillaan perjantaina, jolloin sähkö maksoi 95,5 senttiä kilowattitunnilta.

Asuntolainojen viitekorot nousevat rajusti

Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty 12 kuukauden euribor-korko on noussut kiivaasti tällä viikolla.

Korko oli tämän viikon perjantaina jo 1,482 prosentissa, kun se vielä viime perjantaina noteerattiin 1,258 prosenttiin. Viitekorko on noussut siis tämän viikon aikana 0,224 prosenttiyksiköllä.

12 kuukauden euriborin nykyinen nousutahti on ikävä uutinen varsinkin niille asuntovelallisille, joiden lainakorko tarkistetaan lähipäivinä.

Suunnitteluyhtiö Etteplan aikoo ostaa ruotsalaisen pörssiyhtiö Semconin

Suunnitteluyhtiö Etteplan haluaa ostaa ruotsalaisen samalla alalla toimivan Semconin noin 250 miljoonalla eurolla.

Etteplan julkisti tiistaina noin 2,7 miljardin Ruotsin kruunun käteisostotarjouksen Tukholman pörssissä noteeratusta Semconista.

Suomalaisyhtiö tarjoaa Semconin osakkeenomistajille 149 kruunua osaketta kohden. Tarjousvastike eli preemio on 31,6 prosenttia enemmän kuin Semconin osakkeen päätöskurssi maanantaina Tukholman pörssissä.

Tuomari määräsi Twitterin luovuttamaan Elon Muskille lisää dataa

Yhdysvalloissa tuomari on määrännyt viestipalveluyhtiö Twitterin luovuttamaan lisää dataa tietyistä käyttäjätileistä ostosopimuksestaan eroon pyristelevälle Tesla-miljardööri Elon Muskille.

Musk perustelee perääntymistään sillä, että hänen mukaansa Twitter on antanut vääristeltyjä tietoja roskaposti- ja bottitileistä. Tuomari sanoi pitävänsä lisätietojen antamista perusteltuna mutta nuhteli Muskin pyytämää tietomäärää ”absurdin laajaksi”.

Twitter on asianajajansa mukaan vastustanut tietynlaisen datan luovuttamista muun muassa yksityisyyden suojalla.

Tuomarin määräys koskee noin 9 000:ta käyttäjätiliä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita