Ensi vuoden sähköhinnat ovat nousseet Keski-Euroopassa hurjiin lukemiin – Ranskassa sähkö voi maksaa talvella jo yli 1,6 euroa kilowattitunnilta

Saksan ensi vuoden sähköfutuurin hinta on yli kaksinkertaistunut elokuun aikana.

Saksan ja Ranskan sähköfutuurien hinnat ovat nousseet elokuussa hurjasti.

26.8. 16:10

Sähkön futuurihinnat ensi vuodelle nousivat perjantaina uuteen ennätyslukemaan, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Energiapörssi European Energy Exchangessa (EEX) Saksan ensi vuoden sähköfutuurin hinta nousi perjantaina yli 800 euroon megawattitunnilta. Bloombergin mukaan futuurin hinta on lähes kymmenen kertaa suurempi kuin vuosi sitten.

Saksan ensi vuoden sähköfutuurin hinta on noussut kesällä kovaa vauhtia, mutta elokuussa nousu on kiihtynyt erityisen hurjaksi. Vielä kuunvaihteessa ensi vuoden futuurihinta oli alle 400 euroa.

Ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen futuurihinta on Saksassa vielä korkeampi, yli 1 000 euroa megawattitunnilta.

Ranskan sähköfutuurien hinnat ovat vielä hurjemmissa lukemissa. Ensi vuoden sähköfutuurin hinta oli perjantaina hieman yli 1 000 eurossa megawattitunnilta.

Kuluvan vuoden viimeisen neljänneksen futuurihinta oli reilut 1 600 euroa megawattitunnilta eli 1,6 euroa kilowattitunnilta ja ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen futuurihinta hieman yli 1 500 euroa megawattitunnilta.

1,6 euron hinta kilowattitunnilta on todella kova, sillä esimerkiksi viime joulukuussa pörssisähkön verollinen hinta oli Suomessa 24 senttiä kilowattitunnilta.

Futuuri on sopimus siitä, että joku toimittaa ja toinen ostaa tietyn hyödykkeen tai arvopaperin, tässä tapauksessa sähköä, ennalta sovittuun hintaan sovittuna aikana.

Niin sanotuilla johdannaismarkkinoilla siis myydään ja ostetaan tulevaisuudessa toimitettavaa sähköä.

Sähköfutuureja ostavat ennen kaikkea sähköä myyvät yritykset tai sähkön suuret kuluttajat, kuten teollisuus. Futuurien avulla yritykset suojaavat toimintaansa markkinatilanteen heilunnalta.

Sähkökauppiaat suojaavat futuureilla asiakkaille myytävän sähkön hankintahinnan ennalta ja teollisuusyritykset haluavat futuurien avulla turvata etukäteen keskeisen tuotannontekijän hinnan.

Euroopan energiamarkkinat ovat Venäjän hyökkäyssodan vuoksi sekaisin, niin myös sähkön johdannaismarkkinat.

Sähkömarkkinoilla jylläävä valtava epävarmuus on johtanut erittäin korkeisiin johdannaisten hintoihin, hintojen voimakkaaseen heilahteluun ja siihen, etteivät osto- ja myyntihinnat kohtaa.

Korkeat ja rajusti heiluvat hinnat hirvittävät sähköfutuurien myyjiä, koska se kasvattaa arvaamattomasti futuurisopimusten vakuusvaatimuksia. Vakuusvaatimuksilla on tarkoitus varmistaa, että yritykset pystyvät noudattamaan tekemiään sopimuksia. Hintojen laskiessa vakuusvaatimukset taas rasittavat futuurien ostajia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita