Sähköstä joutuu jälleen maksamaan kovaa hintaa – kilowattitunnin hinta on perjantaina entistä lähempänä euroa

Pörssisähkön hinta on ollut elokuussa lähes kaksinkertainen koko vuoden keskiarvoon verrattuna.

Sähköpörssi Nordpoolin mukaan pörssisähkö veroineen maksaa perjantai-iltana 95 senttiä kilowattitunnilta.

26.8. 18:04

Sähkön hinta käväisee huippulukemissa perjantaina illalla kello seitsemän ja kahdeksan välillä. Sähköpörssi Nordpoolin mukaan pörssisähkö veroineen maksaa tuolloin 95 senttiä kilowattitunnilta.

Viimeksi sähkö oli yhtä kallista torstai-iltana, jolloin se maksoi tunnin ajan 93 senttiä kilowattitunnilta. Yhtä lähellä euroa pörssisähkö ei kuitenkaan ole käynyt koko kesän aikana.

Tasan yhdellä kilowattitunnilla esimerkiksi imuroi asunnon. Puolentoista tunnin saunomiseen puolestaan kuluu sähköä kahdeksan kilowattituntia. Jos siis perjantaina suunnittelee käyvänsä saunassa kello 19 ja 20 välillä, se kasvattaa sähkölaskua noin 7,6 eurolla.

Pörssisähkön hinta on ollut elokuussa lähes kaksinkertainen koko vuoden keskiarvoon verrattuna.

Sähkö on maksanut tänä vuonna veroineen keskimäärin noin 16 senttiä kilowattitunnilta, mutta elokuussa siitä on joutunut maksamaan veroineen yli 30 senttiä kilowattitunnilta.

Kuluneen viikon korkeita sähkön hintoja selittää tuuleton sää, minkä vuoksi tuulivoimalla on ollut vaikeampi tuottaa sähköä.

Pidempään jatkuneen sähkön hinnan nousun taustalla taas vaikuttaa fossiilisten polttoaineiden hintojen nousu ja etenkin maakaasun hinnannousu.

Kuluneen viikon aikana sähkön hintaennätyksiä on rikottu myös Euroopassa. Perjantaina sähkön futuurihinnat ensi vuodelle nousivat uuteen ennätyslukemaan sekä Ranskassa että Saksassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita